Hranu ne valja bacati, pogotovo hleb.
Uvek postoji način da ga iskoristite, da li ćete spremati poparu ili neko drugo jelo.
Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs
Najbolje je da ga iskoristite u skladu sa vrstom jela koje pripremate.
1. Popara
Vreme: 15 minuta
Kalorije: 320
Sastojci:
stari hleb
1 kakšika kajmaka
1 kockica putera
sir
voda
mleko
so

Priprema: Isecite hleb na kockice svaki put kada vam preostane i prosušite ga u rerni na 100 stepeni. Potom ga čuvajte u platnenoj vreći okačenoj u ostavi na suvom i hladnom mestu. U dublju šerpu sipajte malo vode, posolite i dodajte kockicu butera. Kad voda provri, smanjite vatru, dodajte malo mleka i uspite hleb, promešajte pažljivo drvenom varjačom, pa ostavite da “baci ključ”. Vodite računa da se ne raskuva i ne pretvori u kašu. Dodajte sir i kajmak po ukusu.
2. Prženice
Vreme: 25 minuta
Kalorije: 229
Sastojci:
2 – 3 jaja
5 + 2 kašike maslinovog ulja
malo prosušen hleb
Priprema: Isecite hleb na kriške. U dubljoj posudi umutiti jaja, mleko i 5 kašika maslinovog ulja. Umočiti kriške hleba jednu po jednu, dok ne potrošite sav preliv i ostavite ih da odstoje 10 minuta, tako namočene. U pleh staviti papir za pečenje i poređati prženice. Svaku odozgo premazati sa malo maslinovog ulja. Peći 20 – ak minuta na 200 stepeni ili dok fino ne porumene.

3. Brusketi
Vreme: 15 minuta
Kalorije: 80/komad
Sastojci:
1 francuski hleb
4 paradajza
nekoliko listova svežeg bosiljka
200 g mocarele
50 g parmezana
so, biber, origano
maslinovo ulje
Priprema: Zagrejte rernu na 250 stepeni. Francuski hleb isecite ukoso na kriške debljine prsta. Kriške premažite maslinovim uljem i stavite u rernu na par minuta dok hleb lepo ne porumeni. Pazite da ne izgori jer je dovoljno samo 2 – 3 minuta. Okrenite i zapecite hleb i sa druge strane. U dublju činiju iseckajte paradajz na male kockice. Sveži bosiljak iseckajte sitno, mocarelu iseckajte na manje kockice, beli luk sitno i sve dodajte paradajzu. Posolite, pobiberite, dodajte origano, malo balzamika i maslinovog ulja. Sve dobro izmešajte.

Na svaku krišku hleba naspite malo sosa, pospite ribanim parmezanom i vratite u rernu na još 2 minuta dok sir ne počne da se topi.
4. Krutoni
Vreme: 30 minuta
Kalorije: 568
Sastojci:
stari hleb
suvi začin
maslinovo ulje
mlevena paprika
susa
ljuta tucana paprika
origano
beli luk
Priprema: Star hleb iseckajte na sitne kockice, dodajte maslinovo ulje i začine po želji. Dobro izmešajte i rasporedite na pleh, pecite na 150 stepeni oko 30 minuta.

5. Vekna sa sirom i belim lukom
Vreme: 30 minuta
Kalorije: 200
Sastojci:
1 srednja vekna hleba, najbolje od juče
200 g kačkavalja
150 g feta sira
Priprema:
Pomešajte maslac sa izgnječenim belim lukom i peršunom, zamotajte ga u foliju i stavite u frižider. Hleb zarežite po dužini nekoliko puta, otprilike pet centimetara duboko, a zatim po širini. Ne secite ga do kraja kako bi ostao u komadu. Pomešajte rendani sir i izmrvljenu fetu sa sitno naseckanom paprikom. Napunite proreze listića rashlađenog aromatičnog maslaca i nadevom pripremljenim od sira. Stavite na pleh ili u dublju posudu, prekrijte folijom i pecite u zagrejanoj rerni na 180 stepeni oko 15 minuta. Odmotajte foliju i pecite još desetak minuta. Izvucite veknicu iz rerne i navalite.

6. Engleski puding od hleba
Vreme: 60 minuta
Kalorije: 370
Sastojci:
6 kriški starog hleba
2 kašike putera
malo suvog grožđa
4 dobro umućena jajeta
240 ml mleka
150 g šećera
kašičica cimeta
aroma vanila
Priprema: Hleb iskidajte na kockice i stavite u posudu za pečenje srednje veličine. Po hlebu prelijte otopljeni puter i ako želite stavite suvo grožđe. U posudi umutite jaja, pa dodajte mleko, šećer, cimet i vanilu. Sve mora da bude dobro povezano. Smesu prelijte preko hleba i lagano sve pritiskajte viljuškom da hleb nigde ne ostane suv. Pecite 45 minuta u rerni prethodno zagrejanoj na 175 minuta.

7. Kolač sa jabukama
Vreme: 30 minuta
Kalorije: 200
Sastojci:
1 kg jabuka
stari hleb
marmelada od kajsija
maslac
40 g sekcanih oraha
50 g suvog grožđa
kašičica cimeta
2 jaja
500 ml mleka
100 g šećera u prahu
vanilin šećer

Priprema: Jabuke oljuštiti i iseći na kockice. Preliti vodom i skuvati ih, zatim iscediti. Hleb iseći na tanje kriške i premazati maslacem, a zatim i marmeladom od kajsija. Preko staviti skuvane jabuke, posuti orasima, suvim grožđem, cimetom. Zatim staviti i drugi red hleba koji smo prethodno namazali maslacem i marmeladom. Jaja, mleko i šećer umutiti, zatim preliti preko hleba. Ostaviti desetak minuta da odstoji, zatim peći u zagrejanoj rerni na 200 stepeni oko 20 minuta.
8. Knedle sa šljivama
Vreme: 60 minuta
Kalorije: 574
Sastojci:
1/2 kg krompira
1/2 kg brašna
1/2 dl ulja
malo soli
jaje
šljive
prezle
Priprema: Očistiti krompir i skuvati ga u posoljenoj vodi, zatim ga izgnječiti, kao za pire – krompir, u topao (ne vreo, da bi moglo da se mesi rukom) dodavati 1/2 kg brašna, 1/2 dl ulja i 1 jaje, pa umesiti glatko testo. Testo razvući oklagijom, na debljinu prsta, pa nožem iseći kvadratiće tolike da u svaki stane šljiva (ili pola šljive, u zavisnosti od toga kolike želite da budu knedle). Kada ste oblikovali knedle, staviti ih u ključalu slanu vodu da se kuvaju dok ne isplivaju, oko 10 minuta. Skuvane šljive vaditi iz vode u tiganj ili šerpu u kojoj ste, na tihoj vatri, propržili prezle na ulju. Uvalati šljive u prezle i po želji ih posuti šećerom.
BONUS VIDEO:
Komentari (0)