Nemojte da ga bacate, možete da napravite odlična jela: Osam načina da iskoristite stari hleb (RECEPTI)

Ovo su laki i jeftini recepti

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Shutterstock

Hranu ne valja bacati, pogotovo hleb.

Uvek postoji način da ga iskoristite, da li ćete spremati poparu ili neko drugo jelo.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

Najbolje je da ga iskoristite u skladu sa vrstom jela koje pripremate.

1. Popara

Vreme: 15 minuta

Kalorije: 320

Sastojci:

stari hleb

1 kakšika kajmaka

1 kockica putera

sir

voda

mleko

so

Foto: Printscreen/Youtube/Moja mala kuhinja

Priprema: Isecite hleb na kockice svaki put kada vam preostane i prosušite ga u rerni na 100 stepeni. Potom ga čuvajte u platnenoj vreći okačenoj u ostavi na suvom i hladnom mestu. U dublju šerpu sipajte malo vode, posolite i dodajte kockicu butera. Kad voda provri, smanjite vatru, dodajte malo mleka i uspite hleb, promešajte pažljivo drvenom varjačom, pa ostavite da “baci ključ”. Vodite računa da se ne raskuva i ne pretvori u kašu. Dodajte sir i kajmak po ukusu.

2. Prženice

Vreme: 25 minuta

Kalorije: 229

Sastojci:

2 – 3 jaja

5 + 2 kašike maslinovog ulja

malo prosušen hleb

Priprema: Isecite hleb na kriške. U dubljoj posudi umutiti jaja, mleko i 5 kašika maslinovog ulja. Umočiti kriške hleba jednu po jednu, dok ne potrošite sav preliv i ostavite ih da odstoje 10 minuta, tako namočene. U pleh staviti papir za pečenje i poređati prženice. Svaku odozgo premazati sa malo maslinovog ulja. Peći 20 – ak minuta na 200 stepeni ili dok fino ne porumene.

Foto: YouTube/Serpica Recepti

3. Brusketi

Vreme: 15 minuta

Kalorije: 80/komad

Sastojci:

1 francuski hleb

4 paradajza

nekoliko listova svežeg bosiljka

200 g mocarele

50 g parmezana

so, biber, origano

maslinovo ulje

Priprema: Zagrejte rernu na 250 stepeni. Francuski hleb isecite ukoso na kriške debljine prsta. Kriške premažite maslinovim uljem i stavite u rernu na par minuta dok hleb lepo ne porumeni. Pazite da ne izgori jer je dovoljno samo 2 – 3 minuta. Okrenite i zapecite hleb i sa druge strane. U dublju činiju iseckajte paradajz na male kockice. Sveži bosiljak iseckajte sitno, mocarelu iseckajte na manje kockice, beli luk sitno i sve dodajte paradajzu. Posolite, pobiberite, dodajte origano, malo balzamika i maslinovog ulja. Sve dobro izmešajte.

Foto: Shutterstock

Na svaku krišku hleba naspite malo sosa, pospite ribanim parmezanom i vratite u rernu na još 2 minuta dok sir ne počne da se topi.

4. Krutoni

Vreme: 30 minuta

Kalorije: 568

Sastojci:

stari hleb

suvi začin

maslinovo ulje

mlevena paprika

susa

ljuta tucana paprika

origano

beli luk

Priprema: Star hleb iseckajte na sitne kockice, dodajte maslinovo ulje i začine po želji. Dobro izmešajte i rasporedite na pleh, pecite na 150 stepeni oko 30 minuta.

Foto: Shutterstock

5. Vekna sa sirom i belim lukom

Vreme: 30 minuta

Kalorije: 200

Sastojci:

1 srednja vekna hleba, najbolje od juče

200 g kačkavalja

150 g feta sira

Priprema:

Pomešajte maslac sa izgnječenim belim lukom i peršunom, zamotajte ga u foliju i stavite u frižider. Hleb zarežite po dužini nekoliko puta, otprilike pet centimetara duboko, a zatim po širini. Ne secite ga do kraja kako bi ostao u komadu. Pomešajte rendani sir i izmrvljenu fetu sa sitno naseckanom paprikom. Napunite proreze listića rashlađenog aromatičnog maslaca i nadevom pripremljenim od sira. Stavite na pleh ili u dublju posudu, prekrijte folijom i pecite u zagrejanoj rerni na 180 stepeni oko 15 minuta. Odmotajte foliju i pecite još desetak minuta. Izvucite veknicu iz rerne i navalite.

Hleb za kandidu bez kvasca
Foto: Nedim Bajramovic/Alamy/Alamy/Profimedia

6. Engleski puding od hleba

Vreme: 60 minuta

Kalorije: 370

Sastojci:

6 kriški starog hleba

2 kašike putera

malo suvog grožđa

4 dobro umućena jajeta

240 ml mleka

150 g šećera

kašičica cimeta

aroma vanila

Priprema: Hleb iskidajte na kockice i stavite u posudu za pečenje srednje veličine. Po hlebu prelijte otopljeni puter i ako želite stavite suvo grožđe. U posudi umutite jaja, pa dodajte mleko, šećer, cimet i vanilu. Sve mora da bude dobro povezano. Smesu prelijte preko hleba i lagano sve pritiskajte viljuškom da hleb nigde ne ostane suv. Pecite 45 minuta u rerni prethodno zagrejanoj na 175 minuta.

Foto: Shutterstock

7. Kolač sa jabukama

Vreme: 30 minuta

Kalorije: 200

Sastojci:

1 kg jabuka

stari hleb

marmelada od kajsija

maslac

40 g sekcanih oraha

50 g suvog grožđa

kašičica cimeta

2 jaja

500 ml mleka

100 g šećera u prahu

vanilin šećer

pita sa jabukama
Foto: Shutterstock

Priprema: Jabuke oljuštiti i iseći na kockice. Preliti vodom i skuvati ih, zatim iscediti. Hleb iseći na tanje kriške i premazati maslacem, a zatim i marmeladom od kajsija. Preko staviti skuvane jabuke, posuti orasima, suvim grožđem, cimetom. Zatim staviti i drugi red hleba koji smo prethodno namazali maslacem i marmeladom. Jaja, mleko i šećer umutiti, zatim preliti preko hleba. Ostaviti desetak minuta da odstoji, zatim peći u zagrejanoj rerni na 200 stepeni oko 20 minuta.

8. Knedle sa šljivama

Vreme: 60 minuta

Kalorije: 574

Sastojci:

1/2 kg krompira

1/2 kg brašna

1/2 dl ulja

malo soli

jaje

šljive

prezle

Priprema: Očistiti krompir i skuvati ga u posoljenoj vodi, zatim ga izgnječiti, kao za pire – krompir, u topao (ne vreo, da bi moglo da se mesi rukom) dodavati 1/2 kg brašna, 1/2 dl ulja i 1 jaje, pa umesiti glatko testo. Testo razvući oklagijom, na debljinu prsta, pa nožem iseći kvadratiće tolike da u svaki stane šljiva (ili pola šljive, u zavisnosti od toga kolike želite da budu knedle). Kada ste oblikovali knedle, staviti ih u ključalu slanu vodu da se kuvaju dok ne isplivaju, oko 10 minuta. Skuvane šljive vaditi iz vode u tiganj ili šerpu u kojoj ste, na tihoj vatri, propržili prezle na ulju. Uvalati šljive u prezle i po želji ih posuti šećerom.

BONUS VIDEO:

Izvor: Objektiv.rs

Komentari (0)

Ostavite komentar

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!