Svečane salate za slavsku trpezu: Pet različitih vrsta (RECEPTI)

Bez salata nijedna trpeza nije potpuna

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Shutterstock

Omiljene na svim svečanim trpezama, bogate kremaste salate mogu da se naprave po svačijem ukusu, od skoro bilo kog povrća, mesa i preliva.

Ne moraju biti samo predjela, već i odlični kompletni oborci, poput laganijeg ručka, brze večere.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

Isprobajte neke od proverenih klasika po originalnim receptima, ali i naše predloge nekih novih specijaliteta.

1. Mimoza

Vreme: 20 minuta

Kalorije: 600

Sastojci:

4 krompira

4 jaja, tvrdo kuvana

200 g šunke

300 g kačkavalja

2 čaše od 180 g kisele pavlake

100 g majoneza

Priprema: Skuvati krompir u ljusci, ohladiti ga i oljuštiti. Napraviti preliv za salatu, mešanjem pavlake i majoneza. Posoliti ga i začiniti po ukusu. Svi sastojci se rendaju i slažu u slojevima u činiju. Dno činije premazati slojem preliva od majoneza i pavlake. Izrendati krompir, posoliti, preko njega staviti sloj preliva. Izrendati šunku i premazati prelivom u tankom sloju. Izrendati kuvano jaje, posoliti, a zatim staviti preliv. Oreko se renda kačkavalj. Još jednom složiti sastojke istim redosledom. Odozgo narendati malo više kačkavalja i jaja za dekoraciju.

Foto: Shutterstock

2. Pileća salata

Vreme: 45 minuta

Kalorije: 240

Sastojci:

500 g pilećeg belog mesa

10 kornišona

200 ml kisele pavlake

100 g majoneza

1 kašičica senfa

malo soli, bibera

Priprema: Piletinu skuvajte i iseckajte sitno. Kornišone takođe iseckajte. Sve sjedinite, dodajte pavlaku, najonez, senf i začine. Ostavite u frižideru da se malo ohladi, dekorišite po želji i poslužite. Možete koristiti i kao namaz na tostu, u sendviču.

Foto: Shutterstock

3. Cezar salata

Vreme: 20 minuta

Kalorije: 160

Sastojci:

100 g dimljene slanine

200 g pilećeg belog mesa

30 g parmezana

3 čena belog luka

2 parčeta tost hleba

veća glavica zelene salate

2 čeri paradajza

sok od 1 limuna

pavlaka

majonez

maslinovo ulje

biber, so

Foto: Shutterstock

Priprema: Propržiti iseckanu slaninu bez dodavanja masnoće. Izvaditi i staviti na papirnu salvetu da upije masnoću. Ispeći piletinu i kada se prohladi iseći je na dugačke trake. Hleb iseći na kockice. Pomešati sa iseckanim belim lukom i propržiti na masnoći koju je pustila slanina. Izvaditi i staviti na salvetu da upije višak masnoće. Umutiti maslinovo ulje sa sokom od limuna, posoliti i pobiberiti. Dobijenim dresingom od maslinovog ulja preliti iseckanu zelenu salatu. Preko salate naređati piletinu, slaninu, prepečeni hleb, čeri paradajz, krupo narendani parzmetan i preko toga preliti umućenu pavlaku sa majonezom.

4. Valdorf salata sa celerom i orasima

Vreme: 15 minuta

Kalorije: 275

Sastojci:

1 veći koren celera

1/2 limunovog soka

2 kašike mlevenih oraha i još šaka celih

1/2 čaše pavlake

2 kašike majoneza

malo soli

1 kisela jabuka

Priprema: Očistiti celer i narendati na krupno rende. Odmah ga posoliti sokom od limuna da ne potamni. Narendati jabuku na krupno rende. Dodati šaku mlevenih oraha, posoliti i povezati pavlakom i majonezom. Ukrasiti celim orasima i ohladiti. Može se praviti i posna varijanta sa posnim majonezom i bez pavlake.

Foto: Shutterstock

5. Krem krompir salata

Vreme: 15 minuta

Kalorije: 300

Sastojci:

500 g krompira

3 kuvana jaja

1/2 praziluka

200 g majoneza

1 kašika limunovog soka

1 kašika šećera

so, biber

Foto: Shutterstock

Pripema: Krompir skuvati u ljusci i iseći na kolutove. Praziluk sitno iseći. Jaja skuvati i iseći na kolutove. U činiji za salatu pomešati majonez, šećer, so, biber i sok od limuna. Didati krompir, jaja i praziluk. Dobro izmešati i ohladiti u frižideru pre služenja.

BONUS VIDEO:

Izvor: Objektiv.rs

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar

Izdvojeno za vas