Ðerlek UPOZORIO: U kovid ambulantama vodi se teška borba sa kovidom

Ðerlek je poručio da je optimista i da se nada da će u ovoj godini potencijal virusa

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Objektiv.rs/Vladimir Šporčić

Državni sekretar Ministarstva zdravlja Mirsad Ðerlek upozorio je danas da je situacija u kovid sistemu mnogo ozbiljnija nego pre dve-tri nedelje i naglasio da posebno zabrinjava broj preminulih i onih koji su na respiratorima, kao i kovid ambulante, u kojima se, kaže, vodi teška borba sa virusom.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

Ðerlek je, takođe, rekao da je postkovid sindrom vrlo ozbiljna i zabrinjavajuća stvar, kao i da omikron soj virusa korona ne treba potceniti.

Naglasio je da je pritisak na zdravstveni sistem velik i da se premestio iz kovid bolnica na kovid ambulante, gde se, kaže, vodi teška i ozbiljna borba sa kovidom.

“Dobrom organizacijom pokušavamo da nekako izađemo svim pacijentima u susret, da što pre dobiju zdravstvenu zaštitu kakvu očekuju”, poručio je Ðerlek za RTS i naveo da je u ponedeljak samo u Beogradu bilo 8.000 pregleda, a tokom noći još 700 pregleda.

Kako je rekao, zbog toga su povećani kapaciteti kovid ambulanti, pa je, kako ističe, u ovom trenutku u Beogradu 195 ekipa na terenu.

“Pre pet dana bilo je oko 120 ekipa. Pratimo situaciju na dnevnom nivou i pokušavamo da organizujemo službu”, rekao je Ðerlek i istakao da bez vakcinacije “ulazimo u veliku opasnost”.

On je rekao da omikron soj pokazuje svoju snagu i da nevakcinisani imaju težu kliničku sliku, pogotovo stariji pacijenti sa komorbiditetima.

– Moramo se vakcinisati i zaštititi jer svaki novi soj smanjuje efektivnost vakcina”, istakao je Ðerlek, dodajući da veći broj zaraženih nije povećao broj vakcinisanih, te da su se mnogi opustili za vreme praznika.

Ðerlek ističe da treba razgovarati i o eventualnoj četvrtoj dozi zbog grupe koja je vrlo ugrožena, a koja nije mala i dodaje da očekuje savet i preporuku nacionalnog komiteta za imunizaciju.

Rekao je da je postkovid sindrom vrlo ozbiljna i zabrinjavajuća stvar i da se dešava da mladi koji prebole kovid sa blagom kliničkim slikom, posle par meseci vraćaju sa infarktom miokarda i moždanim udarima.

Međutim, Ðerlek je poručio da je optimista i da se nada da će u ovoj godini potencijal virusa slabiti i da će se desiti ono što najavljuje i Svetska zdravstvena organizacija, a to je da će do kraja godine doći do stabilizacije i povratka normalnom životu.

BONUS VIDEO:



Izvor: Tanjug

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar