Putin o haosu u Kazahstanu: “Neredi su čin agresije, svaki pokušaj stranog uplitanja biće SPREČEN”

Protesti u Kazahstanu počeli su zbog naglog rasta cena goriva i brzo su se proširili širom zemlje i postali nasilni

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Alexander Zemlianichenko/AP/Tanjug

Ruski lider Vladimir Putin je izjavio da su nemiri u Kazahstanu u kojima su poginule najmanje 164 osobe rezultat stranog mešanja, i poručio je da će vojni blok predvođen Rusijom preduzeti korake kako bi osigurao da svako eventualno buduće mešanje spoljnih faktora u region, propadne.

– Događaji u Kazahstanu nisu prvi i daleko su od poslednjeg pokušaja da se spoljni faktori mešaju u unutrašnje stvari naših država – rekao je ruski predsednik na sednici Saveta za kolektivnu bezbednost (ODKB) koji je ove nedelje rasporedio oko 2.500 vojnika u Kazahstan na zahtev kazahstanskog predsednika Kasima-Žomarta Tokajeva.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

ODKB, na čijem čelu je Rusija i koji takođe uključuje Belorusiju, Kirgistan, Jermeniju i Tadžikistan, nikada ranije nije raspoređivao trupe, a mnogi u Kazahstanu su izrazili nezadovoljstvo zbog toga što su ruske trupe na terenu.

– Mere koje je preduzeo ODKB jasno su stavile do znanja da nikome nećemo dozvoliti da destabilizuje situaciju u našoj kući i primeni takozvane scenarije obojene revolucije – rekao je Putin.

Ruski predsednik veruje da bi bivši sovjetski narodi trebalo da potpadnu u sferu uticaja Moskve i često odbacuje narodne pobune kao “obojene revolucije“ organizovane i finansirane iz inostranstva, navodi Gardijan i dodaje da je Putin takođe rekao da su događaji u Kazahstanu pokazali opasnosti društvenih medija i neograničene upotrebe interneta.

Ruski predsednik je ocenio da su iskoršćene “dobro organizovane grupe militanata”, koje su, kako je rekao “očigledno obučene u terorističkim kampovima u inostranstvu”.

– Njihov napad na Kazahstan je u suštini bio čin agresije i na to je bilo neophodno reagovati bez odlaganja – istakao je Putin koji je dodao da haos u Kazahstanu nije izazvan poskupljenjem goriva već “destruktivnim unutrašnjim i spoljašnjim silama koje su iskoristile situaciju”.

Protesti u Kazahstanu počeli su zbog naglog rasta cena goriva i brzo su se proširili širom zemlje i postali nasilni.

Tokajev je na sastanku ODKB rekao da su protesti zapravo bili državni udar, koji su pokrenule neodređene unutrašnje i spoljne snage.

– Pod maskom spontanih protesta izbio je talas nemira… Postalo je jasno da je glavni cilj podrivanje ustavnog poretka i preuzimanje vlasti. Govorimo o pokušaju državnog udara – rekao je Tokajev koji je takođe tvrdio da su obučeni islamisski borci bili umešani u nemire.

Kazahstanske vlasti su u nedelju saopštile da su 164 osobe poginule u nasilju, uključujući troje dece. Ministarstvo unutrašnjih poslova saopštilo je u ponedeljak da su snage bezbednosti uhapsile skoro 8.000 ljudi. Očekuje se da će taj broj porasti.

Zabrinutost oko toga koliko će istražni proces biti transparentan pojavila se kada je državna televizija emitovala snimak čoveka u modricama koji je rekao da je plaćen da putuje iz susednog Kirgistana i učestvuje u nasilju.

Gledaoci u Kirgistanu su ga brzo identifikovali kao Vikrama Ruzahunova, poznatog džez muzičara koji je često bio na turnejama u Kazahstanu. Nakon upornih protesta, Ruzahunov je navodno pušten u ponedeljak.

Prošle nedelje, moćni šef bezbednosnih službi Karim Masimov, razrešen je dužnosti, a potom i uhapšen zbog sumnje za izdaju. Iako do sada nije bilo dokaza o stranoj podršci nemirima, mnogi spekulišu da je kazahstanska elita iskoristila proteste za međusobno “raskusurivanje”.

Neki izvori su ukazali na nedavna neslaganja između Tokajeva i ličnosti bliskih njegovom prethodniku, Nursultanu Nazarbajevu, koji je vladao zemljom od nezavisnosti 1991. do 2019. i lično izabrao Tokajeva za svog naslednika.

Nazarbajev nosi počasnu titulu lidera nacije, a glavni grad zemlje je 2019. preimenovan u Nur-Sultan u njegovu čast. Tokajev ga je ove nedelje smenio sa mesta predsednika Saveta za nacionalnu bezbednost i od tada Nazarbajev se nije pojavio ni obratio javnosti.

BONUS VIDEO:



Izvor: Kurir

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar