Sutr se proslavlja jedna od najvećih slava kod Srba, Sveti Nikola.
S obzriom da ovo crveno slovo pada tokom Božićnog posta, bitno je da se domaćini pridržavaju strogo posne trpeze.
Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs
Iako je posna, trpeza može biti šarenolika, pa možete pripremati jela koja inače pripremate, samo na malo drugačiji način.
Posna jela mogu biti jednako ukusna kao i mrsna, a izbor je veliki.
Evo šta sve možete spremiti za Nikoljdan:
Posni slavski kolač
Sastojci:
1 kg oštrog brašna (tip 400)
4,5 dl vode
1 dcl ulja
1 svež kvasac
4 kašičice šećera
2 kašičice soli
Priprema:
Pomešajte ove sastojke dodajući ih lagano dok testo ne postane glatko, a zatim ga ostavite da naraste. Kad dovoljno naraste, podelite ga na 4 dela- 3 jednaka i 1 manji deo.
Premažite pleh uljem (možete i posnim margarinom), zatim ga pospite brašnom u tankom sloju i prvi deo testa rastanjite na veličinu pleha (poželjno je da bude okrugli pleh). Centar tog razvijenog dela tanko namažite uljem.

Sledeći deo, takođe, razvijte u veličini pleha, a zatim ga isecite na 12 jednakih delova i poređajte ih po prvom delu jedan do drugog. Kada to uradite, premažite vrhove trouglova uljem (opet je to centar). Sa trećim delom testa učinite isto kao i sa drugim i poređajte dobijene trouglove tačno preko onih trouglova od drugog dela.
Vrhove svakog trougla, zatim, preklopite do ivice pleha: vrh gornjeg u levu stranu, vrh donjeg u desnu stranu. Vodite računa da vam precizno stoji trougao na trouglu, da bi vam se cvet prilikom pečenja lepo rascvetao. Kada tako razlistate trouglove, u sredini će ostati upražnjeno mesto koje popunite onim četvrtim, manjim delom testa.
Pogaču ostavite da naraste jedan sat, a zatim je ispecite u rerni zagrejanoj na 200°C.
PREDJELO
Rolat
Sastojci za osnovnu smesu:
1,2 kg krompira
400 g krekera
250 g posnog majoneza
so
3 čena belog luka
Krompir ogulite i skuvajte sa belim lukom. Vodu ostavite jer u njoj možete odmah skuvati šećerac (5 minuta) i kada i njega izvadite iz vode u istoj skuvajte i spanać (5 minuta). Beli luk izvadite jer nam je poslužio samo za blagu aromu. Vreo krompir izgnječite kao za pire i ostavite da se ohladi. Dodajte mlevene krekere, majonez i sve rukom dobro sjedinite. Dobije se oko 1,5 kg testa, tako da za svaki rolat je potrebno oko 500 g.

Ostali sastojci mogu biti po vašem ukusu. Evo nekih kombinacija:
1.rolat
1 kašičica kurkume (za testo)
50 g spanaća
100 g posnog majoneza
so po ukusu
Testo pomešajte sa kurkumom. Između dva pek papira razvaljajte testp oklagijom, sklonite gornji papir pa premažite iseckanim spanaćem u koji ste umešali majonez i malko posolili. Urolajte uz pomoć papira i ostavite do sutradan.
2. rolat
1 kašika origana (za testo)
3 kašike kečapa
180 g tunjevine
Testo umesite sa origanom i kao i predhodni razvucite oklagijom. Izmešajte tunjevinu i kečap, pa premažite i urolajte. Ostavite da se hladi.
3. rolat
3 kašike ajvara (za testo)
200 g kukuruza šećerca
100 g majoneza
Testo umesite sa ajvarom, razvucite. Izmešajte majonez i kuvani kukuruz, premažite, urolajte pa na hlađenje.
Rolate isecite i poslužite.

Jelajelena Petrovic
Pita sa dva nadeva
Sastojci:
70 g prosa
200 ml vode
so, biber
1 luk
250 g pečuraka
praziluk
60 g spanaća
kore za pitu
Priprema:
Skuvajte proso. Tri puta više vode nego prosa. Kuvajte dok ne upije, oko 20 minuta. Zatim izdinstajte luk, dodajte pečurke, posolite, pobiberite i dinstajte 15 minuta. Pomešajte sa prosom i odložite. Izdinstajte praziluk, dodajte spanać, posolite i dinstajte 10 minuta.
Pomešajte sa prosom, a zatim uzmite jednu koru, namažite uljem, drugu koru namažite uljem, i stavite jednu smesu fila. Isto to uradite i sa drugom smesom. Kora+ulje, kora +ulje+ fil. Na kraju sve premažite uljm i pecite na 180°C 35 minuta.

GLAVNO JELO
Pastrmka u sosu od paradajza
Sastojci:
2 pastrmke (odnosno 4 fileta)
2 kašike maslinovog ulja
1 kašičica mešavine začina (bosiljak, origano, ruzmarin, peršun)
1 manji crni luk
1 čen belog luka
1 konzerva paradajz pelata
1 dcl crnog vina
nekoliko iseckanih crnih maslina
par komada svežeg čeri paradajza
4-5 suvih paradajza
vezica svežeg peršuna
so i biber
Priprema:
Filete pastrmke posolite i pospite začinima. U dubokom tiganju na ulju kratko propržite na listiće iseckani crni i beli luk. Dodajte paradajz pelat i crno vino. Posolite, pobiberite i dodajte začine. Kuvajte desetak minuta ili koliko je potrebno da se zagreje rerna. U vatrostalnu činiju sipajte sos, poslažite filete pastrmke i dodajte isečeni čeri i suvi paradajz i masline. Pecite u rerni zagrejanoj na 200°C 15-20 minuta.

Pržena skuša
Sastojci:
2 skuše
krompir
sirće
ulje
crni luk
so
suvi peršun
sok od 1 limuna
2-3 čena belog luka
Priprema:
Marinadu pripremate tako što u sok od limuna umešate beli luk i malo peršuna. Izmešajte. Stavite u frižider.
Krompir salatu napravite tako što ćete krompir obariti i iseći na kockice pa dodati glavicu crnog luka koji ste isekli na tračice. Stavite malo soli, bibera, ulja, sirćeta i peršuna. Stavite da se hladi.

Ribu očistite i uredite. Odstranite glavu. Zatim je dobro operite i usolite. Ostavite da stoji 10 minuta. Ribu uvaljajte u brašno. U posudu stavite ulje i zagrejte ga. Mora biti vruće da se riba ne zalepi. Ribu stavljajte u tiganj. Pržite na umerenoj temperaturi.
Pred kraj još malo zapecite tako što ćete pojačati temperaturu. Zapecite po ukusu. Kad je riba gotova izvadite je na tacnu na kojoj ćete je poslužiti. Ribu poslužite uz krompir salatu i marinadu.
Prebranac
Sastojci:
500 g pasulja tetovca
3-4 glavice crnog luka
1/2 praziluka
1 puna kašičica slatke crvene paprike
1 kašičica tucane
½ kesice crnog mlevenog bibera
po ukusu suvog biljnog začina
1 crveni luk
250-300 ml ulja

Priprema: Pasulj stavite u šerpu i nalijte hladnom vodom, pa stavite da provri. Potom procedite i bacite prvu vodu, zatim ponovite postupak uz dodatak sitno iseckanog luka. Zatim ponovo procedite, pa prospite i drugu vodu, pa nalijte treću i ostavite da kuva dok ne omekša.
Praziluk isecite na tanke kolutiće, pa ga propržite na malo ulja dok ne postane staklast. U vatrostalnu činiju ili keramički pekač (grne) sipajte proceđen pasulj, ali sačuvajte pola čaše vode u kome se kuvao. Praziluk sjedinite sa pasuljem i dodajte mu biljni začin, papriku, biber, vodu od kuvanja i ulje. Dodati i neku suvu cepkanu papriku. Pecite u rerni oko 45 minuta na 180°C.
Napomena: Ne štedeti na ulju, jer prebranac je dobar kad se napije masnoćom.
Žerbo kuglice
Sastojci:
150 g oraha (seckanih ili mlevenih)
200 g mlevenog keksa
5 kašika džema (po vašem izboru)
Priprema:
U veću činiju sipajte 150 g oraha (mlevenih ili sitno seckanih). Postepeno, naizmenično dodajte 200 g mlevenog keksa i 5 kašika džema. Smesa koju treba da dobijete je gusta i lepljiva. Ostavite je najmanje pola sata na hladnom mestu. Možete i odmah da krenete da pravite kuglice, ali je dosta lakše da oblikujete kuglice ako se one malo stegnu.
Po želji kuglice možete da uvaljate u istopljenu čokoladu. Kolač je veoma sladak, pa nema potrebe da dodajete dodatno šećer. Ali ako volite preslatko, možete da dodate.
Lenja pita
Sastojci:
2 šolje brašna
2 šolje griza
1 šolja šećera
1 prašak za pecivo
šećer u prahu za posipanje

Za fil:
1,5 kg rendanih jabuka
1 šolja šećera
1 kašičica cimeta
rendana kora 1 limuna
1 vanil šećer
Priprema:
Narendajte jabuke, dodajte šećer, vanilin šećer, cimet i limunovu koru. Sve promešajte i ostavite sa strane. Zatim u posudu sipajte brašno, griz, šećer i prašak za pecivo, pa sve promešajte varjačom. Izvadite jednu šolju te smese.
U suvu nepodmazanu posudu sipajte polovinu smese koja je ostala u posudi. Utapkajte rukom da se izjednači.
Preko toga stavite polovinu fila. Na to izručite ostatak smese i poravnajte. Preko opet stavite drugu polovinu fila. Na kraju, smesom iz šolje pospite fil i ostavite da stoji 10 minuta.
Pecite na 200°C nekih 40 minuta. Pospite prah šećerom, pokrijte krpom i ostavite do sutradan, kako bi jabuke pustile sok i da bi testo omekšalo i povezalo se sa filom.
BONUS VIDEO:
Komentari (0)