Izrael NA KORAK do VAKCINE protiv korone, kineski naučnici koriste KRVNU PLAZMU ZARAŽENIH

Izraelski naučnici na korak su od razvoja prve vakcine protiv novog koronavirusa, izjavio je Akunis

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Vakcina
Foto: Pixabay

Pandemija koronavirusa traje već danima, a tračak nade za zabrinute pojavio se na društvenim mrežama. Naime, na Fejsbuku se 14. marta 2020. godine pojavila tvrdnja da je vakcina protiv koronavirusa (COVID-19) odobrena u Izraelu. Uz to navedeno je da se vakcina već masovno proizvodi, te da će uskoro biti dostupna u SAD i ostalim delovima sveta.

„Vakcina za koronavirus je upravo odobrena u Izraelu. Treutno se proizvodi stotine hiljada komada i očekuje se da će biti u SAD za 14 dana”, pisalo je u objavi koja je, u međuvremenu, izbrisana.

Nažalost, ova vest se ispostavila kao lažna.

Tačno je da se od naučnika na izraelskom Institutu za biološka istraživanja – civilnoj organizaciji koja je ranije bila deo Ministarstva odbrane – uskoro očekuje da objave informacije o razvoju vakcine protiv koronavirusa. Međutim, ovaj proces će zahtevati više meseci pokušaja i eksperimenata pre nego što bude siguran i efikasan.

“Izraelski naučnici na korak su od razvoja prve vakcine protiv novog koronavirusa”, izjavio je ministar nauke i tehnologije ove zemlje Ofir Akunis.

Kako prenosi Jerusalim post, ako se sve bude odvijalo po planu, vakcina bi mogla da bude spremna u roku od nekoliko sedmica. Međutim, to znači da bi na tržištu bila dostupna tek 90 dana kasnije, navodi se u saopštenju.

Za to vreme, kineski lekari u Šangaju koriste infuzije krvne plazme od ljudi koji su se oporavili od koronavirusa i time pomažu one koji se još uvek bore protiv infekcije. Ovaj metod, za sada, daje neke ohrabrujuće preliminarne rezultate.

Kako prenosi Rojters, jedan od eksperata u Svetskoj zdravstvenoj organizaciji (SZO) rekao je da je upotreba rekonvalescentne plazme „veoma validan“ pristup za testiranje, ali da je važno da se pogodi tačan tajming kada ga treba koristiti kako bi se postigao maksimalan uticaj na imunitet pacijenta.

Pratite nas i putem iOS i  android aplikacije – Objektiv.rs



Izvor: Objektiv.rs

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar