Otkrivena dugo čuvana TAJNA SRJ! Milošević je zbog ovih 15 minuta promenio tok ISTORIJE

Bivši premijer Srbije i potpredsednik Vlade SRJ Nikola Šainović se podsetio nekoliko detalja iz 1998

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: EPA PHOTO EPA/STR/AS-cl

Kristofer Hil garantovao je Slobodanu Miloševiću da Albanci posle izbora 1998. neće proglasiti nezavisnost, a pošto se to desilo, reagovao je tako da je za 15 minuta sve otišlo u zaborav!

Ovo ekskluzivno za Objektiv otkriva bivši premijer Srbije i potpredsednik Vlade SRJ Nikola Šainović, koji je sa Hilom bio jedan od glavnih aktera pregovora u Rambujeu februara 1999. Podstaknut govorom koji je Kristofer Hil kao kandidat za novog ambasadora SAD u Srbiji nedavno održao pred Odborom za spoljne poslove američkog Senata, Šainović se podsetio nekoliko detalja iz 1998.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

Tadašnji specijalni izaslanik američkog predsednika Bila Klintona je, naime, hitno reagovao da se sa svih agencija povuče vest o tome da je Kosovo proglasilo samostalnost pošto je na izborima izabralo Ibrahima Rugovu za svog predsednika.

– Albanci su u martu 1998. na Kosovu sproveli izbore koje mi nismo priznavali, ali ih nismo ni sprečavali u tome. Izabrali su Rugovu za predsednika. Milošević je onda rekao Hilu: „Neka im bude, ja ću sve to da dozvolim jer to nije bitno za nas, ne priznajemo ništa. Jedino ne smeju da se formalno konstituišu, odnosno da se Rugova proglasi predsednikom i da se skupština proglasi legitimnom. To ne smeju da urade jer je to akt secesije” – prepričava Šainović poruke koje je ponekad i sam lično prenosio od Miloševića do Hila.

Ibrahim Rugova sa Hilom i Volfgangom Petričem Foto: EPA PHOTO REUTER POOL/-/MR/CG-fob

„SVE ĆU DA IH POHAPSIM”

Prema njegovim rečima, američki diplomata je imao jasan stav po ovom pitanju.

– Hil mu je rekao: „Dobro, ja garantujem da se to neće desiti.” A onda su se jednog dana mimo svakog dogovora Albanci sastali u jednoj sali Udruženja književnika Kosova i to proglasili. Sloba je zatim hitno pozvao Hila i pitao ga da mu razjasni ovo. „Prekršen je dogovor i ja ću sada sve njih da pohapsim”, poručio mu je Milošević. Hil mu je rekao: „Molim vas, dajte mi 15 minuta” – navodi Šainović.

DOGAĐAJ SE NIJE DESIO

On se zatim kratko konsultovao sa Miloševićem, željno iščekujući ishod Hilove intervencije.

– Rekao sam i ja Slobi: „Predsedniče, da mu damo toliko vremena”, sa čim se i on složio, kazavši: „Ajde baš da vidimo šta će da uradi.” Prethodno su sve svetske agencije pod oznakom „udarno” prenele vest da je Kosovo konstituisalo parlament i da ima svog predsednika Ibrahima Rugovu. Međutim, za tih 15 minuta, koliko je Hil tražio, vest je nestala!

Piše: Goran Mitrović

Ostatak ove i ostale aktuelne priče pročitajte u sutrašnjem štampanom izdanju Objektiva

Foto: Objektiv.rs

BONUS VIDEO:



Izvor: Objektiv.rs

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar