Rukometaši Srbije poraženi od Crnogoraca! Da li je tome doprinela i provokacija sa bojom dresa?

Iza svega stoji politička poruka?

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Rukomet
Foto/pixabay.com

Rukometna reprezentacija Srbije izgubila je večeras od Crne Gore 22:21 (11:10) u utakmici drugog kola A grupe na Evropskom prvenstvu u Gracu.

Srbija je na taj način ostala bez šanse za plasman u drugu fazu, dok će Crnogorci u direktnom duelu sa Belorusijom odlučiti ko će dalje.

Crnogorci su ostvarili prvu pobedu ikad na Evropskim prvenstvima, pre svega zahvaljajući sjajnom golmanu Nebojši Simiću, koji je nekoliko ključnih odbrana od devet ukupno ostvario u finišu meča.

Najefikasniji u srpskom timu bili su Lazar Kukić sa šest i Bogdan Radivojević sa četiri, a kod Crnogoraca Nemanja Grbović sa pet golova.


Prethodno, u prvom meču dana Hrvatska je savladala Belorusiju 31:23 i prema očekivanju obezbedila drugu fazu.

U poslednjem kolu, u ponedeljak, Srbija igra protiv Hrvatske.

Inače, stvar koja je posebno izazvala pažnju i komentara je ta što su se rukometaši Crne Gore pojavili večeras ne meču sa Srbijom u zelenim, umesto u uobičajenim crvenim dresovima, što srpski mediji tumače kao političku provokaciju jer se zelena boja povezuje s bojom crnogorskih separatista, zelenaša, posle Prvog svetskog rata.

Mediji podsećaju da je zelena boja bila boja glasačkih listića na Podgoričkoj skupštini kada je krajem 1918, po okončanju rata, doneta odluka da se Crna Gora priključi Srbiji, a potom uđe u Kraljevinu Srba, Hrvata i Slovenaca.

Zelena boja se povezuje i s komitskim pokretom koji se, na čelu s Krstom Popovićem, u tzv. Božićoj pobuni borio protiv ujedinjenja.

 


 

 

 



Izvor: Tanjug

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar