Entoni Fauči o OMIKRONU: Vodeći američki stručnjak odgovorio na važna pitanja o novom soju virusa

zdravstveni stručnjaci poslednjih dana ističu da tek u narednim nedeljama mogu da se očekuju ​​ozbiljniji slučajevi bolesti

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Tanjug/Kevin Dietsch/Pool via AP

Da li novi soj omikron izaziva blažu kliničku sliku ili je opasniji od delte, govorio je dr Entoni Fauči.

Iz Južnoafričke Republike stižu prvi “pomalo ohrabrujući signali” kada je je reč o težini slučajeva zaraze varijantom omikron, rekao je danas savetnik Bele kuće i vodeći američki stručnjak za zarazne bolesti dr Entoni Fauči, upozorivši da su to ipak tek preliminarni podaci.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

“Jasno je da se u Južnoafričkoj Republici omikron širi”, rekao je u intervjuu za CNN, aludirajući na “vertikalnu” krivu koja se odnosi na broj novih slučajeva zaraze u toj zemlji.
“Ali, za sada, premda je prerano donositi bilo kakve čvrste zaključke, ne čini se da omikron predstavlja visoki stepen zabrinutosti kad je reč o obolevanju. Za sada su znakovi koji se odnose na težinu bolesti donekle ohrabrujući”, ponovio je.

Ipak, zdravstveni stručnjaci poslednjih dana ističu da je stanovništvo Južnoafričke Republike vrlo mlado te da se tek u narednim nedeljama mogu da očekuju ​​ozbiljniji slučajevi bolesti.

U toku su laboratorijske studije koje tek treba da ustanove da li je i u kojoj meri prenosiva nova varijanta korona virusa, kao i u kojoj meri je sposobna da zaobiđe imunitet stečen nakon prve infekcije ili vakcincije i da li može da izazove teže oblike bolesti.

“Mislim da postoji realan rizik da će vakcine postati nešto manje delotvorne”, rekao je u nedjelju za ABC Stiven Hodž, direktor Moderne.

“Jedino što u ovom trenutku ne znam jeste u kolikoj će meri ta delotvornost biti smanjena. Hoće li to biti kao u slučaju delte, varijante korona virusa protiv koje su vakcine ipak ostale delotvorne, ili će smanjenje učinkovitosti iznositi 50 odsto, što bi značilo da moramo da ih nadogradimo”, rekao je.
Pre nekoliko dana su iz Moderne najavili da već postoje planovi da, ako ima potrebe, “poboljšaju” svoju vakcinu i i učine je delotvornijom na omikron soj.

BONUS VIDEO:



Izvor: Mondo

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar