Petković: Međunarodna zajednica mora odlučno da reaguje na opasne izjave Kurtija o “Velikoj Albaniji”

Petar Petković oglasio se povodom sramnih provokacija Aljbina Kurtija

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: YouTube/Printscreen

Međunarodna zajednica mora konačno da počne da reaguje na opasne i ratnohuškačke izjave Aljbina Kurtija o fašističkom konceptu Velike Albanije koji podrazumeva ujedinjenje južne srpske pokrajine sa Albanijom. I to reagovanje međunarodne zajednice mora da bude odlučno, pre nego što Kurti pomisli da ćutanje znači odobravanje i da ima zeleno svetlo da region uvuče u novu spiralu sukoba, saopštio je Petar Petković, direktor Kancelarije za KiM Vlade Srbije.

– Upozoravam da pretnje jednostranim prekrajanjem granica u sebi nose implicitnu pretnju sukobima, i da mogu podstaći slične aspiracije u regionu. Iako su Kurtiju usta puna mira i stabilnosti, Kurti zna da stvaranje takozvane “Velike Albanije” znači fatalnu destabilizaciju regiona i izazivanje domino efekta sa nesagledivim posledicama – naveo je Petković.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

Povodom izjave premijera Kosova Aljbina Kurtija da bi “u budućnosti glasao za ujedinjenje sa Albanijom, ali samo ako bi se takav referendum sproveo mirno i demokratski”, Petković ističe da ne može biti mirnog i demokratskog referenduma o stvaranju “Velike Albanije”, jer oni koji bi na tom referendumu glasali “ne raspolažu Kosovom i Metohijom i protiv sebe bi imali većinski deo čovečanstva koji podržava međunarodno pravo”.

– Oni koji podržavaju Kurtija u fašističkim i ekspanzionističkim idejama neka dobro razmisle šta i koga podržavaju i čemu takva politika vodi. Jer kakav je Kurti u svojim suludim namerama najbolje pokazuje što odbacuje Zajednicu srpskih opština, a svesrdno prihvata i traži Veliku Albaniju, koja je tokom Drugog svetskog rata kao fašistički projekat, dovela do istrebljenja ogroman broj srpskog stanovništva, čineći nezapamćene zločine – poručio je Petković.

Srbija i srpski narod, kako je dodao, čuvaće stabilnost regiona do poslednjeg daha, ali Kurti je “sasvim očigledno čovek podlih i opasnih namera i marioneta pojedinih centara moći koji bi ponovo na Balkanu da igraju ratne igre”.

BONUS VIDEO:



Izvor: Objektiv.rs

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar