Da li ostavljate ili uklanjate kesicu od čaja? Iz JEDNOG razloga bitno je da je IZVADITE iz šolje

Ukus čaja će biti bolji

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Shutterstock

Kada je u pitanju priprema čaja, neki kažu da je dovoljno držati kesicu u vodi 5 minuta, dok je neki drže duplo duže.

Ono što je istina, što duže je držite u vodi, to će ukus biti jači.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

Međutim, da li ćete je ostaviti ili ukloniti zavisi od vaših preferencija.

Čaj ima brojne prednosti po zdravlje, a prilikom pripreme najbolje je da pratite uputstvo sa kutije za čaj u kojem se detaljno navodi način pripreme čaja i koliko dugo je potrebno držati kesicu u vodi kako bi se dobio jedinstven ukus.

Ostavljanje kesice čaja može dovesti do stvaranja preterano gorkog ukusa, a to je nešto što ste možda želeli da izbegnete. To svakako treba da imate na umu pre nego što odlučite da li ćete ostaviti ili izavidi kesicu.

Prednosti čaja

Ljudi su vekovima konzumirali čaj, ne samo zbog ukusa, već i zbog toga što je veoma zdrav. Postoje razne vrste čaja, a svaki od njih ima jedinstvene prednosti i blagodati.

Prema istraživanju iz 2016. godine glavna komponentna zelenog čaja pokazala je protivupalno delovanje koje može da poboljšati kvalitet života pacijenta koji ima upalne procese u telu. Poznato je da se u čaju nalaze visoki nivoi antioksidanasa koji se bore sa štetom koju mogu izazvati slobodni radikali.

Studija iz 2015. pokazala je da zeleni čaj sadrži biljne polifenole koji imaju značajna antioksidativna svojstva. Ovi polifenoli mogu da pomognu u lečenju hroničnih zdravstvenih stanja.

Da biste maksimalno iskoristili blagodati čaja, izbegavajte da ga pijete sa šećerom.

Foto: Shutterstock

Kako da napravite čaj

Priprema dobre šoljice čaja počinje odabirom visokokvalitetnog čaja. Svežina listova čaja može uticati na njegov ukus nakon kuvanja. Sačuvajte svežinu čuvajući listove u hermetički zatvorenoj posudi u firžideru.

Lišće čaja ubacite u cediljku za čaj i ubacite je u šoljicu, a ako koristite čaj u kesici, onda samo kesicu ubacite u šoljicu. Prokuvajte šolju vode i prelijte preko lišća, odnosno preko kesice od čaja.

Pričekajte tri do pet minuta, u zavisnosti od vrste čaja. Nakon toga možete izvaditi kesicu od čaja pre nego što počnete da ga pijete.

Zaključak

Preporuka je da kesicu čaja izvadite nakon 5 do 10 minuta, inače je vrlo verovatno da će se ukus čaja pokvariti, odnosno postati gorak.

BONUS VIDEO:



Izvor: Objektiv.rs, 24sata.hr

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar