Oboren REKORD novozaraženih u Nemačkoj: Uvode se oštrije mere, čeka ih UŽASAN Božić

Bundestag je usvojio novi zakon o zaštiti od infekcije i to sa jasnom većinom

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Ilustracija,foto: Shutterstock

Kao odgovor na porast broja infekcija koronom, Bundestag je odobrio novi zakon. Vršilac dužnosti kancelarke Angela Merkel će se sastati sa državnim liderima kako bi razgovarali o daljim akcijama jer pandemija preti da izmakne kontroli.

Bundestag je usvojio novi zakon o zaštiti od infekcije i to sa jasnom većinom.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

U skupštini je 398 poslanika glasalo za, 254 protiv i 36 uzdržanih. SPD, FDP i Zeleni imaju 416 poslanika u novom Bundestagu, četiri desetine poslanika nije učestvovalo u glasanju.

Oni su glasali da se ne produžava “epidemijska situacija od nacionalnog značaja” nakon što istekne 25. novembra.

Ovo je uvedeno u martu 2020. kao pravni osnov za nemačku saveznu vladu da može da preduzme mere širom zemlje, kao što je nametanje ograničenja putovanja.

Stranke koje treba da formiraju sledeću vladu predložile su novi set propisa koje još treba da odobri Bundesrat, gornji dom parlamenta.

U planovima je obavezno svakodnevno testiranje za zaposlene i posetioce domova za stare, bez obzira da li su vakcinisani ili ne.

Mere takođe uključuju “3G pravila” („geimpft, genesen, getestet“) koja zahtevaju od ljudi da pokažu dokaz o potpunoj vakcinaciji ili oporavku ili validan negativan test na koronu za radna mesta i u javnom prevozu.

16 nemačkih država će moći da zadrže i uvedu nove zaštitne mere. One uključuju ograničavanje ili zabranu rekreativnih, kulturnih i sportskih događaja, zabranu ulaska u zdravstvene ustanove i prodaju i javnu potrošnju alkohola i zatvaranje univerziteta.

Mere neće uključivati zatvaranje škola, opšta ograničenja putovanja ili obaveznu vakcinaciju. Novi zakon predviđa uvođenje strogih kazni do pet godina zatvora za falsifikatore dokumenata i potvrda o virusu korona.

Novi rekord dnevnih slučajeva

Nemačka agencija za kontrolu bolesti “Institut Robert Koh” prijavila je 65.371 novih dnevnih slučajeva, čime je oboren prethodni 24-časovni rekord i nastavljen je uzlazni trend na koji su stručnjaci upozoravali nedeljama.

– Trenutno idemo ka ozbiljnoj vanrednoj situaciji. Imaćemo zaista užasan Božić ako sada ne preduzmemo kontramere – poručio je direktor instituta Lotar Viler tokom onlajn debate.

On je rekao da Nemačka treba da poveća stopu vakcinacije na znatno iznad 75 odsto, sa sadašnjih 67,7 odsto.

Neki regioni u Nemačkoj imaju stopu vakcinacije koja dostiže tek 57,6 odsto.

Viler je pozvao na zatvaranje klubova i barova, obustavu velikih događaja i da se pristup mnogim delovima javnog života ograniči na one sa vakcinom ili sertifikatima o oporavku od kovida.

Upozorio je i da se bolnice širom Nemačke bore da pronađu krevete za pacijente sa kovidom-19 i one sa drugim bolestima.

BONUS VIDEO:



Izvor: Blic

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar