“Situacija je vanredna i dalje”: Kon otkrio kada će se uvesti mera da kovid propusnice VAŽE 24 SATA

Epidemiolozi preporučuju da se slave obeležavaju u što manjem krugu i što intimnije

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju

Član Kriznog štaba, epidemiolog dr Predrag Kon izjavio da se Srbija i dalje nalazi u vanrednoj situaciji kada je reč o pandemiji koronavirusa.

On je, gostujući na TV Prva rekao da se trenutno pritisak na bolnice smanjio, kao i da raste broj otpusta iz bolnica što je posledica mera koje su bile donete – produžen raspust i uvođenje kovid propusnica.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

Objasnio je da je produžetkom raspusta gotovo milion ljudi izvučeno iz zatvorenog prostora i sada imamo smanjenje zaražavanja u osnovnim školama pet puta, a u srednjim čak 10 puta.

– Mora da se shvati da je situacija vanredna i dalje. Mere koje su zacrtane moraju da se sprovode. To što nešto ne može nek objašnjava neko drugi, kao i to zašto – rekao je dr Kon.

– Kao epidemiolog nisam i ne mogu da budem zadovoljan, jer ima propusta i virus prolazi i mi moramo da povećamo kolektivni imunitet. To je primarna prevencija. Imunizacija, ona spada u elementarne temelje zaštite zdravlja. To je civilizacijsko dostignuće koje ne sme da se zaboravlja – dodao je on.

Upitan kako je dvadesetčetvoročasovno važenje kovid propusnica moglo da se sprovede u drugim zemljam, kod nas ne, odgovara da to jeste izvodljivo, po njegovom mišljenu, ali je medicinskom delu Kriznog štaba objašnjeno da to nije sprovodivo.

– I to je objašnjenje koje mi iz medicinskog dela štaba dobijamo. Dakle, to mora da objasni neko drugi – dodao je dr Kon i rekao da smatra da je važenje kovid propusnica 24 sata izvodljivo i u Srbiji.

Rekao je i da će neke kasnije analize pokazati šta je moglo, šta nije, kao i šta je moglo ranije da se uradi.

Ukazao je i na to da nam sledi period slava, kao i da epidemiolozi preporučuju da se one obeležavaju u što manjem krugu i što intimnije.

– Moramo da razmišljamo o raspustu. Zašto? Jer moramo da razmišljamo o gripu i jer ćemo morati da odvajamo one obolele od gripa od onih obolelih od kovida – rekao je Kon.

Takođe, dodaje, mora da se razmišlja i o skijalištima kako nam se ne bi ponovila situacija od prošle godine, a ako hoćemo iz ovoga što pre da uzađemo onda moramo da povećamo obuhvat vakcinacije u populaciji od 18 do 30 godina, istakao je on.

BONUS VIDEO:



Izvor: Objektiv.rs

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar