Održana komemoracija Muameru Zukorliću, Vučić: On je svoje testove položio za života (FOTO+VIDEO)

Muamer Zukorlić preminuo je iznenada 6. novembra u 51. godini

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Objektiv.rs

Komemoracija povodom smrti Muamera Zukorlića održana je danas u Skupštini Srbije, a na skup je došao i predsednik Aleksandar Vučić.

Pre početka komemorativnog skupa, Vučić se upisao u Knjigu žalosti koja je postavljena u holu skupštine.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

Komemorativni skup je počeo minutom ćutanja.

Okupljenima se zatim obratio predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Predsednik Vučić je na početku citirao staru arapsku poslovicu: “Ovaj svet nije mesto na kome se odmaramo, već na kome se testiramo”, i istakao da je siguran kako je pokojni muftija položio sve svoje lekcije.

– Najveći deo života i kada je bio muftija i kada je bio poslanik posvetio školama, univerzitetu, znanju, vratima kojima se zatvara put mržnji. Kao Bošnjaku i muslimanu njegova otadžbina je bila Srbija. Kada sam razgovarao sa njim uvek je isticao važnost povezivanja i puteva – rekao je predsednik.

Vučić kaže da je muftija verovao da svako od nas ima zadatke na ovom svetu, i da se on svojim zadacima posvetio.

– Posle njega svakako ostaje praznina, ali i lekcije koje smo naučili od njega. I vama, porodici njegovoj, da kažem veliko hvala. Ne znam koliko ste od njega čuli i o našem odnosu. Viđali smo se ne retko, nekada smo imali žučne rasprave, nekada plodonosne razgovore. Ali smo sve činili da bude dobro i Bošnjacima i Srbima. Želim vam da ostane nezaboravljen, a mi ćemo se potruditi da tako i bude. Neka mu je rahmet i slava – zaključio je Vučić.

 

Прикажи ову објаву у апликацији Instagram

 

Објава коју дели Aleksandar Vučić (@buducnostsrbijeav)

Okupljenima se nakon predsednika Srbije obratio Predsednik Narodne skupštine Republike Srbije Ivica Dačić.

– Pripala mi je teška dušnost da se danas u ime Narodne Skupštine oprostim od Muamera Zukorlića mog kolege i prijatelja. Dužnost je s tim teža jer sam se nadao da ćemo sa njim da radimo još mnogo godina i sarađujemo još mnogo godina i da zajedno uradimo mnogo više nego što smo do sada uradili, a uradili smo mnogo. Njegov prerani odlazak izazvao je veliku prazninu u svakome od nas. Neka je večna slava našem prijatelju Muameru – rekao je između ostalog Ivica Dačić.

Posle Dačića okupljenima se obratio i sin akademika Muamera Zukorlića, Usame Zukorlić.

– Poštovani predsedniče Republike Srbije Aleksandre Vučiću, poštovani predsedniče Narodne Skupštine Ivice Dačiću hvala vam na lepim govorima.

– Želim se zahvaliti pripadnicima srpskog naroda koji su lili suze i slali poruke podrške. Njegova poruka pomirenja je našla put u srce mnogih ljudi. Većina vas je muftiju upoznala kroz njegovo delovanje u Skupštini Srbije, i znate da je podigao moral i etiku narodnog poslanika – rekao je sin pokojnog muftije.

On kaže da je partnersku politiku njegov otac uspostavio samo sa dva lidera – pokojnim premijerom Zoranom Đinđićem i predsednikom Aleksandrom Vučićem.

– Ceo njegov život je vakuf – zadužbina. Život je posvetio služeći Islamskoj zajednici, i ceo život je posvetio njenom jedinstvu. Sav narod Sandžaka želi da ispuni muftijinu želju. Narod ga je voleo jer im je on činio dobro. On je bio najbolji suprug, najbolji sin i najbolji otac, najbolji deda – rekao je Usame.

Voleo je nauku, podizao škole i hranio siromašne, voleo je veru i za nju je život dao, istakao je sin pokojnog muftije.

– Bio je pravedan, ali uvek sa ispruženom rukom mira. NJegov karakter ste upoznali. Poštovani predsedniče, obećali ste mu da ćete poštovati Bošnjake i BiH. I to ste mnogo puta pokazali. Na tom putu ćemo i nastaviti. NJegovi prijatelji su i moji prijatelji. Dok su njegovi neprijatelji srećni što im je on bio savremenik – rekao je Usame.

Foto: Objektiv.rs

Predviđeno je da se na komemoraciji obrate i predsednik Skupštine Srbije Ivica Dačić, kao i najstariji sin Usame Zukorlić.

Zukorlić je na parlamentarnim izborima 2016. godine izabran za narodnog poslanika u Skupštini Srbije i ostaće upamćen po tome što je o predlozima zakona i akata vrlo često govorio iz perspektive etike, morala i duhovnosti.

Bio je i predsednik Odbora za obrazovanje, nauku, tehnološki razvoj i infotmatičko društvo.

U decembru 2017. godine, izabran je za predsednika Stranke pravde i pomirenja, a na parlamentarnim izborima 2020.godine ponovo je izabran za poslanika, a nakon toga i za potpredsednika parlamenta.

Nekadašnji muftija Islamske zajednice je iznenada preminuo 6. novembra 2021.godine u Novom Pazaru, a sahranjen je u rodnom selu Orlje kod Tutina.

Autor je pet knjiga i više desetina naučnih radova iz oblasti filozofije, epistemologije, kulturne istorije, islamskih nauka, prava i niza srodnih teoretskih disciplina.

Osnovnu školu završio je u rodnom mestu, a Medresu „Gazi Husrev-beg“ u Sarajevu. Studije filozofije šerijatskog prava je okončao na Islamskom univerzitetu u Alžiru, zvanje magistra stekao na Univerzitetu “El’Džinan” u Libanu, a doktorirao je na Internacionalnom univerzitetu u Novom Pazaru.

Bio je redovni član Bošnjačke akademije nauka i umetnosti (BANU).

BONUS VIDEO:



Izvor: Objektiv.rs

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar