Kako izgledaju PRVI dani sa bebom kada dođete iz porodilišta: Zbog četiri stvari BUDIĆETE se svake noći

Bitno je i da se pripremite psihički

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Shutterstock

Nećete biti pošteđeni buđenja svake noći kada vaša beba stigne kući.

To je nešto što ćete morati da prihvatite i prilagodite se takvoj promeni.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

Često roditelji ne znaju šta ih sve čeka prilikom dolaska njihove bebe u porodicu, a ovo su neke stvari zbog kojih ćete se buditi skoro svake noći.

1. Da nahranite bebu

Bebe prosto ne znaju da je noć vreme za spavanje. One se bude onda kada se naspavaju i kada im je potrebna vaša pažnja. Verovatno će vam na početku biti teško to buđenje, ljuljanje, pevanje, presvlačenje noću.

Takođe, vaš san može ometati i bol u grudima, jer su pune i potrebno ih je prazniti. A i beba sa svojim malenim želucem mnogo brže ogladni.

Nemojte se odmah plašiti kako nećete uopšte spavati. Spavaćete, ali morate znati da će buđenja biti, barem dok sa bebom ne uspostavite neku rutinu.

Bebe su glasni spavači. Znajte da ćete često skakati uveče, misleći da se beba probudila.

Foto: Shutterstock

2. Da bebi zamenite pelenu

Bebe mnogo često vrše nuždu. To je još jedan razlog za buđenje tokom noći. Nemojte se začuditi ako promenite pelenu, nahranite bebu, pa morate da je menjate ponovo. Kada menjate pelene, budite pažljivi da lepo obrišete bebu i tokom noći, kako ne bi došlo do infekcija.

3. Zato što ćete se preznojavati

Nije uopšte neobično da se probudite potpuno mokri, jer ste se tokom noći preznojili. Za ovo su krivi estrogen i progesteron, a to će se dešavati prvih nedelja posle porođaja. Ne brinite se, ovo će samo proći vremenom.

ženska imena
Foto: Shutterstock

4. Bićete uplašeni

Pored sveg umora, hormona koji luduju, ali i velikih stvari koje ste doživeli u poslednje vreme, sasvim je normalno ako se probudite usred noći uplašeni i nemirni. Strahovi i anksioznost će se javiti, ali je važno da iskontrolišete to.

Ukoliko primetite da se osećate mnogo loše, da ne možete da kontrolišete svoje emocije, razgovarajte sa partnerom ili bliskim osobama, a ukoliko mislite da ne možete da podnesete i da se radi o postporođajnoj depresiji, najbolje je da se obratite stručnjaku.

Postoji mnogo razloga zbog kojih ćete tokom prvih dana od porođaja imati loš san i buditi se, ali znajte da je potrebno vreme. I beba, i vi, a i vaš partner ćete se vremenom navići, steći rutinu i osećati se mnogo lakše.

BONUS VIDEO:Izvor: Objektiv.rs, yumama.com

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar