Stigli prvi rezultati o “Sinofarm” vakcini: Evo gde i kako možete BESPLATNO proveriti nivo antitela

Cilj je praćenje efikasnosti vakcina kod različitih starosnih grupa

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Masa Bandjur

Širom naše zemlje u toku je veliko istraživanje o efikasnosti vakcina protiv koronavirusa, a za te potrebe građani mogu besplatno da provere nivo antitela. Naime, u svetu je protiv virusa kovid-19 dato oko šest milijardi doza vakcina bezbednih za upotrebu, ali svaka zemlja u naučne svrhe sada prati njihovu efikasnost, a među njima je i Srbija.

Kako objašnjava virusolog dr Tanja Jovanović, cilj je praćenje efikasnosti vakcina kod različitih starosnih grupa, ali i praćenje efikasnosti svih vakcina protiv kovida-19 uopšte.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

KO MOŽE BITI UČESNIK

Istraživanje se sprovodi u celoj Srbiji, a krv se uzorkuje u Beogradu, Nišu, Kragujevcu i Novom Sadu. Organizacija uzorkovanja poverena je domovima zdravlja u ovim gradovima koji sprovode vakcinaciju u regionu. Da biste postali „učesnik” u studiji, potrebno je da se prvo u potpunosti informišete o samom istraživanju, njegovom sadržaju i cilju. ‒ Ukoliko na osnovu informacija odlučite da učestvujete u studiji, potrebno je da potpišete informisani pristanak, koji vas obavezuje da poštujete vremenski kalendar uzorkovanja krvi. Informisani pristanak je potreban za svakog učesnika u svim studijama koje prate efikasnost vakcinacije. U protokolu studija su dati kriterijumi za uključivanje ili isključivanje ispitanika iz studije. Ukoliko je osoba dala pristanak, što prati potpisivanje dokumenta, i ispunjava kriterijume za uključivanje u studiju, popunjava i upitnik koji se odnosi na informacije o zdravstvenom stanju, a koje mogu da utiču na rezultat istraživanja. Pored godina starosti, potrebna je informacija o tome da li je osoba prethodno preležala kovid-19 i da li ima neke hronične bolesti koje mogu da utiču na kvalitet imunskog odgovora. Protokolom istraživanja predviđeno je uključivanje najmanje 10.000 ispitanika. Ispitanici dobijaju informaciju o nivou antitela ‒ objašnjava profesorka Jovanović.

VAĐENJE KRVI PRE I POSLE VAKCINACIJE

Ona navodi da se efikasnost vakcina prati preko određivanja prisustva i količine specifičnih neutrališućih antitela kroz vremenski period od godinu dana. ‒ Neutrališuća antitela nas štite od infekcije jer se vezuju za infektivni virus i tako sprečavaju da virus uđe u ćeliju. Nivo antitela se određuje pre aplikacije prve doze vakcine, a zatim neposredno pre davanja druge, a zatim i buster doze. Kako bi se pratila dinamika održavanja specifičnih antitela, dalje praćenje količine neutrališućih antitela određuje se posle mesec dana, tri i šest meseci kasnije, kao i posle godinu dana ‒ objašnjava ona.

REZULTATI ZA „SINOFARM”

Na osnovu prvih analiza, dr Jovanović kaže da „Sinofarmova” vakcina spada u grupu onih koje sadrže hemijskim putem inaktivisanu (mrtvu) kompletnu virusnu česticu, te da se, po pravilu, takav tip vakcine daje u više doza i da snažno aktivira humoralni imunski odgovor. ‒ Na osnovu prvih analiza možemo da zaključimo da je za postizanje zaštitnog nivoa antitela neophodna treća doza vakcine. Treća doza se za „Sinofarmovu” vakcinu mora primiti već posle četiri meseca od aplikovane druge doze, jer negde oko 30 odsto vakcinisanih ovom vakcinom ima niske vrednosti antitela šest meseci posle druge doze. Ovo je, pre svega, zbog zaštite od novih, pretećih varijanti virusa koje su dominantne u našoj zemlji, kao što je to trenutno delta varijanta ‒ priča profesorka Jovanović.

Dr Gligić: Vakcina učinkovita i kada štiti 30 odsto

Foto: Printscreen

Dr Ana Gligić za Objektiv navodi da je istraživanje koje je u toku u našoj zemlji normalna pojava u velikim epidemijama i da će ono sigurno dati veliki doprinos u borbi protiv kovida-19. ‒ Vakcine koje su trenutno u upotrebi pravljenje su po soju virusa koji više nije dominantan, a gotovo sam sigurna da se u svetu trenutno prave cepiva na bazi novih sojeva. Ipak, građani treba da znaju da aktuelna cepiva protiv kovida štite i do 30 odsto i da je to i te kako dovoljno da se ne razvije teška klinička slika ‒ navodi dr Gligić.

Piše: NIKOLINA MARIĆ

Ovu i ostale aktuelne priče čitajte u štampanom izdanju lista Objektiv za 15. novembar.

Foto: Objektiv.rs

BONUS VIDEO:



Izvor: Objektiv.rs

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar