Ivan Ivanović KRIVIČNO osuđen: Pravosnažna PRESUDA zbog vređanja direktora Srpskog telegrafa

Ivanoviću će se to naći u dosijeu

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Printscreen

Voditelj Ivan Ivanović krivično je osuđen po pravosnažnoj odluci Višeg suda u Beogradu zbog vređanja direktora Srpskog telegrafa Saše Milovanovića.

Ovaj sud time je potvrdio presudu Osnovnog suda, kojom se, između ostalog, Ivanović, zaposlenik Dragana Šolaka, obavezuje da državi isplati 75.000 dinara i još 10.000 na ime troškova postupka. Milovanović je upućen da na osnovu ove presude u parnici istakne odštetni zahtev protiv Ivanovića, a kako objašnjavaju pravni stručnjaci, to je posle krivične osude praktično samo formalnost.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

Prvo Osnovni, a zatim i Viši sud osudili su Ivanovića zbog uvreda koje je izneo na račun Milovanovića na društvenoj mreži Tviter (17. maj. 2020) i u svojoj emisiji “Četiri i po muškarca sa Ivanom Ivanovićem” (18. maj 2020). Osnovni sud presudu je doneo 10. marta ove godine, a Viši sud je potvrdio 14. septembra.

PLAĆA TROŠKOVE

– Presudom Prvog osnovnog suda u Beogradu okrivljeni Ivan Ivanović proglašen je krivim zbog izvršenja krivičnog dela uvreda iz člana 170 stav 2 u vezi sa stavom 1 Krivičnog zakonika u vezi sa članom 61 Krivičnog zakonika, pa ga je sud primenom napred navedenih zakonskih propisa i članova 50 stav 1 i 3, 51 stav 1, 54, 56 i 57 Krivičnog zakonika osudio na novčanu kaznu u iznosu od 75.000 dinara, koju je dužan da plati u roku od tri meseca od pravosnažnosti presude – stoji u sudskoj odluci, u kojoj se navodi i da će sud, ukoliko okrivljeni ne plati novčanu kaznu, novčanu kaznu zameniti kaznom zatvora, tako što će za svakih započetih 1.000 dinara odrediti jedan dan kazne zatvora.

Poznati voditelj nije na sudu mogao da negira da je počinio krivično delo s obzirom na to da je uvrede javno objavio. Branio se, međutim, time da je i on često na meti napada.

Za razliku od medija koji su vlasništvu Dragana Šolaka, za koje radi i sam Ivanović, Srpski telegraf nije požurio da sudsku presudu objavi pre nego što je postala pravosnažna. Kod njih je to, s druge strane, uobičajena praksa.

MRLJA OSTAJE

Prema rečima advokata Dragomira Mrdalja, Ivanoviću će se naći u dosijeu to da je krivično osuđivan.

– Svaka krivična presuda ulazi u dosije, s tim što se presude posle nekog vremena mogu brisati. To je rehabilitacija lica pod zakonom propisanim uslovima. Na primer, ako bi Ivanović podnosio zahtev da traži posao, kod nekih poslodavaca potrebno je da se izvadi potvrda da je neosuđivan, a to je sada evidentirano. To ostaje kao mrlja na neki vremenski period, a koliki, to zavisi od dela za koje je osuđen – navodi Mrdalj za Srpski Telegraf.

BONUS VIDEO:



Izvor: Srpski telegraf, Republika

Komentari (1)

  1. Ivanovic bradati pingvin bi trebao da ode malo kod Bosnjaka. Oni obečali da će kod njih cakija da sudi po kratkom postupku. Da njegov humor ne pije više vodu.

    Odgovori

Ostavite komentar