Ne dobijate menstruaciju na VREME? Osam razloga zbog kojih ciklus može da vam se POREMETI

Bitno je da ih znate, kako ne biste paničili

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Shutterstock

Promene u ciklusu često se dešavaju kod žena, ali nije uvek potrebno otići kod lekara.

Na primer, one mogu nastati nakon što prestanete da pijete pilule za kontracepciju jer se tada telo oslobađa od hormona.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

Kao posledica toga, moguće je da menstruacija izostane čak 3 meseca. Ukoliko se ni nakon toga ne pojavi, tada je potrebno konsultovati se sa lekarom.

Mnogo je faktora koji tokom života mogu da utiču na mesečni ciklus žene, te najpre razmislite da li je neki od tih faktora uticao i na vaše zdravlje.

1. Pod stresom ste

Kao što već znamo, stres može da izazove raznorazne probleme u našem telu. On direktno utiče na lučenje hormona na mnogo načina. Neretko se ženama dešava da menstruacija preskoči ili im se odloži za nekoliko nedelja zbog stresa. Postoje trenuci u životu kada je stres neizbežan, ali pokušajte da njime upravljate i pronađete način da se opustite.

2. Počeli ste ili prestali da koristite pilule za kontracepciju

Bilo da ste tek počeli da koristite pilule ili ste se odlučili da prekinete, vašem organizmu je potrebno da se prilagodi na promene. Kada počnete da koristite pilule, vaša menstruacija će verovatno doći u neko drugo vreme od uobičajenog. Posle tog prvog puta trebalo bi da se ustali, mada je kod nekih žena potrebno i par meseci. Ako prestajete sa korišćenje, moguće je da će kasniti ili da će izostati na nekoliko meseci.

Bitno je da znate: Šta će se desiti u organizmu ako PRESTANETE da uzimate pilule za kontracepciju?

3. Previše vežbate

Ako previše vežbate, na taj način i previše opterećujete i stresirate svoje telo, a to utiče i na menstrualni ciklus. Intenzivni treninzi i brz gubitak težine mogu da utiču na ciklus. Ako ste nedavno počeli sa napornim vežbama ili ste izgubili značajan broj kilograma u kratkom vremenskom periodu, moglo bi da se desi da primetite promene u svom mesečnom ciklusu ili da ga tokom jednog perioda nemate uopšte.

4. Dobili ste na težini

Kao što usled vežbanja ili stresa možete gubiti na težini i tako uticati na hormone, to se može desiti i ako naglo dobijete na težini. Ne misli se na nekoliko kilograma, već na drastične promene. Poremećaji u ishrani (anoreksija, bulimija) takođe dovode do istog ishoda.

5. Imate probleme sa štitnom žlezdom

Nepravilan rad štitne žlezde utiče na hormone koji kontrolišu ciklus. Mnoge žene imaju poremećaj štitne žlezde koji se zove hipotireoidizam ili hipotireoza.

Foto: Shutterstock

Simptomi uključuju osetljivost na hladnoću, zatvor, suvu kožu, variranje telesne težine, depresiju, ili preskakanje ciklusa i još mnogo toga. Ako osetite bilo koji od ovih simptoma, zajedno sa amenorejom, poželjno je da uradite test krvi i proverite niove tiroida. Hipotireozu je lako korigovati lekovima.

6. Imate probleme sa jajnicima

Sindrom policističnih jajnika predstavlja jedan od brojnih problema neplodnosti koji može uticati na vaš ciklus. Kod sindroma policističnih jajnika problem je u tome što su ženski hormoni potpuno van ravnoteže. To dovodi do problema sa menstruacijom i teškoćama sa začećem. Hormonski disbalans izaziva da žene ne ovuliraju i povećava vreme između ciklusa.

7. Prehlađeni ste

Moguće je da je virus koji ste pokupili prošle nedelje poremetio vaš menstrualni raspored.

Foto: Shutterstock

Ponekad, čak i lek koji vam doktor prepiše može da uzrokuje kašnjenje. Retko se dešava, ali je moguće.

8. Promene u svakodnevnoj rutini

Čak i sitne promene u svakodnevnom rasporedu mogu dovesti do kašnjenja menstruacije. Trebalo bi napomenuti klimatske promene, promene sredine, kao i preteranu koznumaciju alkohola i opijata kao moguće okidače za kašnjenje ili izostanak ciklusa.

BONUS VIDEO:



Izvor: Objektiv.rs, raovic.rs

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar