OBJEKTIV OTKRIVA

Sprema se HAOS u Zabeli? Legijin najnoviji potez uvodi u veliku pobunu “crvene beretke” i “zemunski klan”

Ne isključuje se mogućnost da i drugi pripadnici „crvenih beretki” i „zemunskog klana” krenu Legijinom stopama

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: KOCA SULEJMANOVIC / AFP / Profimedia

Milorad Ulemek Legija (53), osuđen na 40 godina zatvora zbog ubistva premijera Zorana Đinđića, stupio je juče u štrajk glađu u zatvoru u Požarevcu, a ovaj njegov potez mogao bi da izazove veliki haos u Zabeli.

Kako saznaje Objektiv, ovo bi mogao da bude uvod u veliku pobunu Legijinih pajtaša iz „crvenih beretki” i pripadnika „zemunskog klana” i haos koji bi mogao da nastane u zatvoru.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

Podsetimo, u „Alkatrazu” kaznu služi i bivši Legijin zamenik u „crvenim beretkama” Zvezdan Jovanović Zveki (56), kao i osuđeni „zemunci” Miloš Simović i Nikola Bajić.

Foto: EPA/SASA STANKOVIC

OPASNOST DA SE POŽAR PROŠIRI

Kriminolog Dobrivoje Radovanović ne isključuje mogućnost da i drugi pripadnici „crvenih beretki” i „zemunskog klana” krenu Legijinom stopama.

– To je svakako jedna od mogućnosti. Druga je da će ostali čekati da vide kako će Legija da prođe. Verujem da će krenuti ta njihova solidarnost i da bi požar mogao da krene. Svakako da postoji mogućnost da u štrajk stupe oni koji kazne služe u samicama „Alkatraza”. To je svakako opasnost da se pobuna proširi – analizira za Objektiv Radovanović.

PREMEŠTAJ I PRITISAK

Ukoliko dođe do protesta, oni koji bi sledili Legiju mogli bi da dobiju premeštaj u druge zatvore.

– Ovo je manevar i pritisak uslaglašen sa grupama koje deluju spolja i rade na smanjivanju kazne ubicama Zorana Đinđića. Nadležne službe će reagovati, a to znači da će kontrola biti pojačana i da će pojedinci biti premešteni u druge zatvore – objašnjava za Objektiv bivši funkcioner DB Božidar Spasić.

Foto: KOCA SULEJMANOVIC / AFP / Profimed

ŠTA TAČNO LEGIJA TRAŽI

Advokat Milorada Ulemeka Legije Aleksandar Kovačević za Objektiv je otkrio šta bivši komandant JSO ne želi više da radi.

– Milorad Ulemek je stupio u štrajk glađu i, pored odbijanja uzimanja hrane, odbija da napusti ćeliju, odbija pravo na posete, telefonske pozive, posete advokata, izlazak u šetnju, kao i svaku dalju komunikaciju sa zaposlenima u zavodu u Požarevcu – objašnjava Kovačević.

Advokat je dodao i zbog čega se Ulemek odlučio na ovakav potez.

‒ Mom branjeniku, koji je skoro 18 godina u strogoj izolaciji u ćeliji a nema nijedan disciplinski prekršaj, sve vreme je uskraćeno pravo na resocijalizaciju i napredovanje tokom izdržavanja kazne, pravo na rad, školovanje, pravo na posetu bliskih lica u posebnim prostorijama i posete drugih osoba, kao i Ustavom garantovano pravo da bude obavešten o razlozima što mu se produžava boravak u samici svake dve godine – nabraja Kovačević.

Za njega je ovaj potez nenasilan vid otpora.

‒ Ovaj potez je iznuđen odsustvom bilo kakve reakcije i odgovora nadležnih organa na žalbe koje je, u skladu sa zakonom, pisanim putem, podnosio poslednjih meseci, a u vezi sa prethodno iznetim kršenjem prava – rekao je za naš list Kovačević.

Piše: DANICA ĆURUVIJA

OSTATAK OVE I OSTALE AKTUELNE TEME MOŽETE PROČITATI U ŠTAMPANOM IZDANJU OBJEKTIVA ZA 03. NOVEMBAR

Foto: Objektiv.rs

BONUS VIDEO:

Izvor: Objektiv.rs

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar