Hvataju se za GUŠU, a tvrde da pobeđuju: Opozicija uoči izbora plasira LAŽNA istraživanja javnog mnjenja

Opozicija je razjedinjena, a sukobi među samoproklamovanim liderima tinjaju iz dana u dan

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Antonio Ahel/ATAImages

Sudeći prema stavu predstavnika srpske opozicije sa liderom stranke Slobode i pravde Draganom Đilasom na čelu, velike su šanse za pobedu nad naprednjacima u Beogradu.

Svoju tvrdnju zasnivaju na rezultatima istraživanja „Demostata” da 52 odsto ispitanika smatra da je nevažno u koliko kolona će opozicija izaći na izbore, već da je važan dogovor opozicije o saradnji, te navode da im je pobeda nadohvat ruke.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

Realnost? Opozicija je razjedinjena, sukobi među samoproklamovanim liderima tinjaju iz dana u dan, a nekoliko meseci pred beogradske izbore niko od njih nema jasnu strategiju kako će im izgledati kampanja.

„HIPOTETIČKA SITUACIJA”

Dok na drugoj strani vidimo ozbiljnu kampanju naprednjaka za prestonicu, opozicija se igra istraživanja i plasira priče o svojoj pobedi.

Istraživanje na koje se opozicija poziva obuhvatilo je 1.200 ispitanika, od kojih je 400 bilo neodlučnih i apstinenata, tako da je upitno koliko su rezultati uopšte relevantni. Za Srpsku naprednu stranku i Socijalističku partiju Srbije, kao i za opoziciju opredelilo se po 31 odsto od svih ispitanika.

Iako se programski direktor „Demostata” Zoran Panović ogradio nakon objavljenih rezultata rekavši da pobeda opozicije u Beogradu podrazumeva hipotetičku situaciju da se opozicija ujedini, ali da je to u praksi „komplikovano”, njegove reči pojedinci tumače kao jasan signal za sigurnu pobedu opozicije.

U istraživanju se, između ostalog, navodi da je među onima koji bi podržali opoziciju najviše opredeljenih za grupaciju ‒ Stranka slobode i pravde (SSP), Demokratska stranka (DS), Narodna stranka i Pokret slobodnih građana (PSG), i to 14 odsto. S druge strane, za pokret Ne davimo Beograd, stranku Nebojše Zelenovića i ekološkog aktivistu Aleksandra Jovanovića Ćutu glasalo bi sedam odsto ispitanika, navodi se u istraživanju.

OPET ISTA PRIČA

Zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić u razgovoru za Objektiv poručuje da već treći put sluša istu priču.

– Istu priču smo slušali pred izbore 2014, pa pred izbore 2018, sad slušamo pred izbore 2022, i uvek po tim njihovim pričama oni imaju većinu, oni su već pobedili, za njih su svi glasali. Oni su, kao što možete da čujete po gradu, već podelili mesta, zna se ko će biti gradski menadžer, zna se ko će biti direktor kog preduzeća, to je njima najvažnije. Jedino što im nedostaje ‒ to su glasovi građana – rekao je Vesić.

Foto: Tamara Trajkovic

– Na izborima se vidi ko ima glasove građana, a ko nema. Tako da će građani na izborima 3. aprila uraditi svoje istraživanje javnog mnjenja i odlučiti da li žele da Beograd nastavi ovim tempom, da li žele da nastavimo sa gradnjom metroa, da li žele da se radi obilaznica oko Beograda, da li žele da nastave da se rade fasade ili žele prevarante koji su već bili na vlasti, a ništa dobro Beogradu nisu doneli osim dugova. Razumem potrebu da sami sebe hrabre, ali mi politiku razumemo kao posao u kome radimo za građane. Oni razumeju politiku kao nešto gde se dele funkcije, i to je razlika između nas i njih – objašnjava Vesić.

NIJE POŠTENO

Vladimir Pejić iz „Faktor plusa” za naš list kaže da je po svim istraživanjima SNS u Beogradu i u Srbiji dominantna stranka.

– Tu nema nikakve dileme, SNS je ubedljiva u svim istraživanjima javnog mnjenja, a što se opozicije tiče, tu je situacija dosta konfuzna. Prvo, postoji problem sa interpretacijom istraživanja javnog mnjenja, jer se često upada u zamku da opozicija prisvaja i one građane koji su kategorički protivnici vlasti, ali nisu za njih, i onih koji ne izlaze na izbore. Pa tako neki pojedinci pretpostavljaju da bi ti glasovi automatski otišli opoziciji, što nije korektno reći. Kada se kaže da ujedinjena opozicija može da pobedi u Beogradu, postavlja se pitanje: koja ujedinjena opozicija? Mi možemo sad da napravimo sto različitih kombinacija ko bi hipotetički s kim mogao, ali to nije pošteno i nije realno. Kada se rade istraživanja koja se plasiraju medijima, posmatra se trenutno stanje, mi nemamo pravo da stvaramo koalicije. Hipotetički sve može, ali nije pošteno prema biračima – smatra Pejić.

Foto: medija centar beograd

Kako dodaje, primetno je da se manipuliše raznim istraživanjima javnog mnjenja.

– S druge strane, uočavamo da opozicija još uvek nema ni strategiju za beogradske izbore s obzirom na to da još uvek i ne znaju da li i u kom formatu učestvuju. Što se tiče vlasti u Beogradu, najvidljiviji je Goran Vesić, svakog dana je svuda u medijima i ističe se pozitivno konkretnim akcijama u Beogradu – ocenjuje Pejić.

Piše: MARIJA R. ILIĆ

OVU I OSTALE AKTUELNE TEME MOŽETE PROČITATI U ŠTAMPANOM IZDANJU OBJEKTIVA ZA 28. OKTOBAR

Foto: Objektiv.rs

BONUS VIDEO:

Izvor: Objektiv.rs

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar