Brnabić se sastala sa Vang Jijem: Zahvalila na pomoći tokom pandemije i istakla značaj saradnje sa Kinom

Premijerka je posebnu zahvalnost izrazila kada je reč o uspešnoj privatizaciji Železare Smederevo

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
FOTO TANJUG/ SAVA RADOVANOVIC/bs

Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić razgovarala je večeras sa državnim savetnikom i ministrom inostranih poslova Narodne Republike Кine Vang Jijem o bilateralnim odnosima i načinima i putevima njihovog produbljivanja i razvoja.

Premijerka Brnabić zahvalila je na pomoći koju je Кina tokom pandemije korona virusa pružila Srbiji – stručnoj medicinskoj pomoći, opremi i podršci u vakcinaciji. To je, dodala je Brnabić, samo učvrstilo čelično prijateljstvo dve zemlje koje se produbljuje i projektom izgradnje fabrike za proizvodnju vakcina kineske kompanije Sinofarm.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

Predsednica vlade je istakla i značaj saradnje sa Кinom na polju razvoja infrastrukture i novih velikih ulaganja kineskih kompanija u Srbiji i pored činjenice da pandemija i dalje traje, uz napomenu da dinamika realizacije većine projekata ide dogovorenim tempom, a da se neki od njih završavaju i brže od rokova predviđenih ugovorom.

Premijerka je posebnu zahvalnost izrazila kada je reč o uspešnoj privatizaciji Železare Smederevo, zahvaljujući kojoj je, kako je naglasila, sačuvano više hiljada radnih mesta, kao i pronalaženju strateškog partnera za RTB Bor.

Srbija, takođe, pridaje veliki značaj i pruža snažnu podršku globalnoj inicijativi kineskog predsednika Si Đinpinga „Pojas i put“ i mehanizmu saradnje Кina-CIEZ, dodala je predsednica Vlade Srbije.

Naša ambicija za daljim razvojem političkih, ekonomskih i svih drugih odnosa je velika, rekla je Brnabić i čestitala kineskoj strani na 100 godina od osnivanja Кomunističke partije.

Državni savetnik i ministar inostranih poslova NR Кine Vang Ji zahvalio je na čestitkama i ukazao da se prijateljstvo dve zemlje, na ravnopravnim osnovama, razvija u korist oba naroda. Кina je, dodao je on, spremna da i dalje bude istinski prijatelj Srbiji i zato Beograd može u potpunosti da računa na svaku vrstu pomoći koja bude potrebna.

Vang Ji je rekao da prostora za saradnju i dalje ima, posebno kada je reč o robnoj razmeni, a s obzirom na to da zna koliko je premijerka lično posvećena razvoju digitalizacije i inovacija, Кina i na tom polju stoji u potpunosti na raspolaganju Srbiji.

BONUS VIDEO:

Izvor: Objektiv.rs

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar