Ceo svet se otimao oko SRPSKOG SELA: Imalo je više ljudi od Londona, a njegova GROBLJA su prava misterija

Prema arheološkim istraživanjima grad je star oko dve hiljade godina, a Srbi su ga podigli na rimskim temeljima

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Printscreen/Youtube

Iz ravne Gruže diže se veličanstveni krš na kom se nalaze ostaci starog grada u koji su se Srbi sklanjali od neprijatelja.

Pojedini istoričari kažu da je tada Borač imao više stanovnika nego London, a tokom vekova u njemu su živeli carevi, kraljevi i vlastelini. Prema arheološkim istraživanjima grad je star oko dve hiljade godina, a Srbi su ga podigli na rimskim temeljima.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

Borač, staro selo usred Šumadije, čuveno je po Boračkom kršu, ostatku ugašenog vulkana, koji je nastao pre 20 miliona godina. Na njemu su tvrđave gradili Kelti, Rimljani, Vizantinci i Srbi i kao takvo je ucrtano na mapi sveta.

Ovaj grad je star dve hiljade godina, a ime je dobio po borbenom duhu lokalnog stanovništva. Izgradnji grada i njegovoj slavi najviše je doprineo despot Stefan Lazarević koji je na tom mestu sa Dubrovčanima potpisao Sporazum o slobodnoj trgovini.

Grad je bio podeljen na tri dela: gornji za vlastelu, srednji za činovnike i vojsku i donji za stanovništvo, a bio je vojno-strateško uporište.

Zbog geografskog položaja važio je za neosvojivu tvrđavu. Jedan mletački kartograf ucrtao ga je u mapu sveta.

U Boraču su postojala dva manastira i devet crkava. Groblje se prostiralo na oko pola hektara. Spomenici su prvobitno bili napravljeni u jarkim bojama i imali su određena obeležja: ako je sahranjen drvoseča – sekira, ako je vojnik – šajkača.

Borački krš proglašen je za spomenik prirode i pod zaštitom je države.

BONUS VIDEO



Izvor: Šajkača

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar