Amerikanac ZAPRETIO svima koji se protive NATO: SANKCIJE Crnoj Gori ako prosrpske snage pobede

Eskobar je rekao da ne vidi da je biti "prosrpski i proruski u Crnoj Gori ista stvar"

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Ambasada SAD

Retorika pretnji, pritisaka, ucena i u krajnjoj instanci zveckanja oružjem ponovo je postala deo međunarodne politike, zaključak je koji se može izvesti nakon što se specijalni izaslanik predsednika SAD za Zapadni Balkan Gabrijel Eskobar obratio učesnicima bezbednosnog foruma 2BS u Budvi. U video-uključenju zamenik pomoćnika američkog državnog sekretara poručio je da “prosrpske snage u Crnoj Gori treba da shvate da Crna Gora treba da bude suverena, demokratska, zapadno orijentisana članica NATO”, pa zapretio:

‒ Za one snage koje podrivaju napredak zemlje koja je skoro 25 godina bila uspešna priča SAD imaju odgovor u vidu sankcija, političkog pritiska, a u samoj Crnoj Gori izolacije snaga koje imaju takva nastojanja.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

KO POTKOPAVA CRNU GORU?

Odgovarajući na pitanje o prosrpskim i proruskim snagama u Crnoj Gori, Eskobar je rekao da ne vidi da je biti “prosrpski i proruski u Crnoj Gori ista stvar”, te da je “srpsko pitanje drugo pitanje”.

Komentarišući ulogu Rusije u Crnoj Gori, Eskobar je poručio da SAD imaju načina da se izbore sa ruskim uticajem:

‒ Imamo mnogo sredstava da odgovorimo na to. Pre svega, da budem jasan, ne mislim da Rusija ima na umu evropsku integraciju za Crnu Goru. Zato ćemo diplomatski i politički odgovoriti radeći na izolaciji onih snaga koje zaista ne žele inkluzivnu, demokratsku i zapadno orijentisanu Crnu Goru.

Američki diplomata pojasnio je i da je za SAD kamen temeljac politike u BiH podrška Dejtonu, podrška bosansko-hercegovačkom teritorijalnom integritetu i podrška svim reformama koje su potrebne za ulazak Bosne u EU.

‒ Kada su u pitanju Srbija i Kosovo, naš pristup je ‒ nastavljamo da podržavamo dijalog pod vođstvom EU. Što se tiče Crne Gore, imate novu vladu i ta nova vlada ima našu podršku, sve dok ostane demokratska i fokusirana na svoju evropsku budućnost – kazao je Eskobar.

DISKRIMINACIJA SRBA

Politički analitičar Dragomir Anđelković za Objektiv kaže da Eskobarova izjava nije u demokratskom duhu.

Foto: HappyTV

‒ Poruka Srbima u Crnoj Gori je u najmanju ruku diskriminativna jer se čitav narod stigmatizuje. U Crnoj Gori ima Srba koji su za NATO i ima Srba koji su protiv NATO, to je pitanje geopolitičkog stava. Sve ovo me podseća na odnos Amerike prema crnom stanovništvu sve do 60-ih godina 20. veka, kada je na sceni bila zvanična diskriminacija crnaca. Na sličan način u svojoj izjavi sad Eskobar diskriminiše Srbe u Crnoj Gori i to nije u demokratskom duhu. Nadam se da nije mislio ozbiljno ‒ zaključuje Anđelković.

Piše: Ekipa Objektiva

OVU I OSTALE AKTUELNE VESTI MOŽETE PROČITATI U ŠTAMPANOM IZDANJU OBJEKTIVA ZA 18. OKTOBAR

BONUS VIDEO:



Izvor: Objektiv.rs

Komentari (1)

Ostavite komentar