Mali Miloš i Obad po meri specijalaca: Ovo je moderno naoružanje koje se proizvodi u Srbiji (FOTO+VIDEO)

Izuzetni projekti stručnjaka Vojnotehničkog instituta u Beogradu

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Platforma "Miloš"; Foto: Objektiv / S. K.

Jubilarni 10. Međunarodni sajam naoružanja “Partner 2021” predstavio je najnoviju vojnu tehnologiju iz Srbije, regiona i sveta.

Na Beogradskom sajmu su prikazani sistemi kompanija koje pripadaju grupaciji Odbrambene industrije Srbije, zatim domaćih (privatnih) proizvođača, kao i gostiju iz Rusije, Francuske, Kine…

Na stranicama Objektiva i našem YouTube kanalu već ste mogli da pročitate i pogledate priloge o naoružanju srpske vojske, a danas se bavimo s dva specijalna projekta – dronom “Obad” i borbenom platformom “Miloš”.

Spreman za akciju

Domaća javnost ranije je upoznala “Malog Miloša” (DUBP Miloš), kako glasi nadimak borbenog sistema namenjenog uništavanju i onesposobljavanju pešadijskih ciljeva do 1.200 metara, kao i utvrđenih objekata i lakooklopljenih vozila.

Platformu pokreće gusenični pogon, uz maksimalnu brzinu do 15 km/h. Ukupna težina iznosi 750 kilograma, uz tročasovnu autonomiju rada.

“Mali Miloš” je proizvod stručnjaka Vojnotehničkog instituta u Beogradu, a namenjen je širokom spektru zadataka, kako vojnih tako i policijskih formacija.

Daljinske kontrole

“Mali Miloš” je naoružan teškim mitraljezom (kalibra 12,7 milimetara) i ručnim bacačima “Osa” (90 milimetara).

Poseduje daljinske kontrole za sve operacije kretanja, osmatranja, nišanjenja/gađanja, zatim dnevnu i termovizijsku kameru, laserski merač daljine (do tri kilometra) i žiroskopsku stabilizaciju.

Slične (robotizovane) platforme razvijaju i druge države, a među njima Izrael. Granice ove zemlje čuvaju REX MKII i Jaguar, a više o temi možete OVDE saznati.

Udari iz vazduha

Na sajmu “Partner 2021” smo upoznali i borbenog drona “Obad”, takođe, projekat Vojnotehničkog instituta.

On je dizajniran za potrebe specijalnih jedinica, pre svega u urbanim sredinama. Izvodi izviđačke zadatke i udare po utvrđenim ciljevima, živoj sili, vozilima…

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

Na fotografijama ga vidimo naoružanog raketama “Osa” dometa 600 metara, ali se njegova modularna platforma može opremiti i drugim ubojitim sredstvima.

“Obadom” se upravlja manuelno ili programiranim letom sa zemaljske stanice. Poseduje opremu za dnevne i noćne zadatke (CCD i termalnu kameru, laserski daljinometar).

U narednom prilogu, predstavljamo i drugo naoružanje, pre svega raketni artiljerijski sistem “Oganj”.


BONUS VIDEO:



Izvor: Objektiv.rs/S.K.

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar