“Prvi ginekolog koji bude dobio prijavu, opametiće sve”: Izabrani lekar je u obavezi da PREPORUČI VAKCINU

Sazdanović je istakao da struka mora da se uozbilji

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Printscreen

Profesor Predrag Sazdanović, državni sekretar u Ministarstvu zdravlja, rekao je u gostovanju na RTS-u da, prvi ginekolog akušer koji bude dobio prijavu jer nije preporučio vakcinaciju i izazvao bolest sa smrtnim ishodom, opametiti sve ostale lekare da to učine.

– Da, virus postoji, mnogi još negiraju da postoji. Ako sad nije jasno, kad će biti jasno. Da, virus ubija, pogotovo rizične grupe, kao što su i trudnice. Treća stvar, da, postoji vakcina koja brani od najtežih oblika. Četvrto, ne, niko nije umro od vakcine protiv kovida. To ne postoji. Da to raščistimo – istakao je Sazdanović za RTS.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

Podseća da je krajem marta-početkom aprila udruženje ginekologa u Srbiji, na preporuku SZO i drugih svetskih organizacija, dalo preporuku o vakcinaciji trudnica.

– Stvar je jednostavna, nećemo samo da pričamo o trudnicama, nego o svima. Zakonska obaveza u primarnoj zaštiti, izabranih lekara je, da li se radi o starijima, deci, trudnicama, da prate preporuke i preporuče vakcinaciju. Ako to ne urade, snosiće krivičnu i materijalnu odgovornost za nešt što su učinili ili nisu. Samo ih podsećam, oni znaju svoej obaveze. O etičnosti i Hipokratu ne želim da govorim – naglašava Sazdanović.

On je istakao da struka mora da se uozbilji i da “na radnom mestu mora da poštuje ono što je država propisala”.

– Možete imati mišljenje svoje, ali van radnog mesta. Ovde je reč o odgovornosti – smatra državni sekretar Ministarstva zdravlja.

Ponavlja da je izabrani lekar onaj kome pacijent veruje dodajući da oni imaju zakonsku obavezu da preporuče, a da je na pacijentu da li će preporuku prihvatiti.

– Ovaj virus je u ovom talasu napao trudnice. Šta mislite da virus mutira, a veoma je mutagen, i napadne dečju populaciju, školsku? Šta ako u nekom talasu budemo imali vesti o deci koja nisu zaštićena a preminula – upitao je Sazdanović.

Istakao je da “prvi ginekolog akušer koji bude dobio prijavu jer nije preporučio vakcinaciju i izazvao bolest sa smrtnim ishodom, opametiće sve ostale lekare da to učine”.

– Poruka je jasna: radite svoj posao profesionalno, vaš posao je da preporučite vakcinu, a lično mišljenje je da li verujete ili ne – naveo je državni sekretar Ministarstva zdravlja.

Govoreći o zdravstvenom stanju bebe čija je majka preminula od posledica kovida u Kragujevcu, Sazdanović kaže da je umereni optimista.

– Beba je stabilna, imamo umereni optimizam, dobija na težini, ima oko 1.650 grama, kiseonik je smanjen, moramo biti oprezni. Ovo je nova situacija, beba je negativna, dajte vremena da sve ovo bude kako treba – rekao je Sazdanović.

Dodaje da je već danima više od 30 odsto uzoraka pozitivno od ukupnog broja zaraženih, što je mnogo i stvara pritisak na hospitalni sistem.

BONUS VIDEO:



Izvor: Objektiv.rs

Komentari (2)

  1. Каријериста без знања у струци и способности за било шта!

    Odgovori

Ostavite komentar