Skup Pokreta nesvrstanih u Beogradu: Večera u Narodnoj Skupštini Srbije (FOTO)

Predsednik Srbije svoj govor završio čuvenom poslovicom

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Objektiv.rs/ Tamara Trajkovic

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić učestovao je danas na sastanku na visokom nivou, posvećenom obeležavanju 60. godišnjice Pokreta nesvrstanih zemalja na Beogradskom sajmu.

Svečano je otvorena Komemorativna sednica Pokreta nesvrstanih.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

20:00 – Večera u Skupštini Srbije

Predsednik Narodne Skupštine Srbije Ivica Dačić primio je večeras predstavnike Pokreta nesvrstanih zemalja u srpskom parlamentu, gde je priređena svečana večera.

19:00 – Narodna Skupština Republike Srbije uoči večere za zvanice Samita

18:25 – Strane delegacije zainteresovane za saradnju sa Srbijom

Brojne delegacije stranih zemalja su na biznis forumu, koji se održava u okviru skupa Pokreta nesvrstanih zemlja u Beogradu, pokazale zainteresovanost za unapređenje saradnje sa Srbijom, a članovi njihovi delegacija kažu da im je Srbija zanimljiva kao investiciona destinacija.

Direktor za međunarodnu saradnju u Ministarstvu spoljnih poslova Angole, Karlos Sardina Dias, rekao je za Tanjug da je prvi put u Srbiji, ali da može da kaže da je došao u divnu zemlju i da posle svega što se dešavalo u svetu u prethodnom periodu može da kaže da je Srbija napredovala.

– Mislim da je Srbija dobra destinacija za investicije. Da, zaintereosvani samo za saradnju kao zemlja, kao i naši privednici – kazao je on.

Dias je naveo da su u pripremi tri sporazuma koji će olakšati ekonomsku saradnju i da očekuje da uskoro budu potpisani, što će dosta olakšati investitorima.

Potencijal za unapređenje saradnje posebno vidi u oblasti trgovine, poljoprivrede, infrastrukture i IT-a.

Istakao je da je upravo danas na prezentaciji video koliko se Srbija razvija u sektoru IT-a.

Mohamed Šian sa Maldiva, član državne delegacije te zemlje koja učestvuje na skupu nesvrtanih povodom 60. godišnjice tog pokreta, kaže da su pre svega zainteresovani za saradnju u oblasti turizma.

Dodaje da bi dve zemlje mogle da unaprede saradnju u turizmu i da Srbiju vidi kao odličnu destinaciju za promovisanje maldivskog turizma.

Šian kaže da godišnje Maldive poseti oko 4.000 turista iz Srbije i da veruju da postoji mnogo veći potencijal.

Dodao je da su potpisani i odgovarajući sporazumi koji omogućavaju uspostavljanje direktnih letova od srpske prestonice do te južnoazijske zemlje.

Nakon plenarnog dela održan je panel: “Preoblikovanje logističkih i globalnih lanaca snabdevanja u post-pandemijskom svetu: trenutna situacija, trendovi, predviđanja i moguća rešenja krize izazvane kovidom 19”.

18:00 Predsednik Srbije sa Abdulom Šahidom

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić i predsednik Generalne skupštine Ujedinjenih nacija Abdula Šahid.

17:50 Vučić sa ministrom odbrane Angole

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić i ministar odbrane Republike Angole Žo Ernest doš Santoš

17:40 – Vučić sa ministrom Bangladeša o bilateralnoj saradnji

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se sa ministrom inostranih poslova Bangladeš Abdulom Momenom, učesnikom današnjeg skupa posvećenog jubileju Pokreta nesvrstanih zemalja, sa kojim je razgovarao o bilateralnoj saradnji dve zemlje.

Vučić je Momenu rekao da tekovine Pokreta predstavljaju dobru osnovu za dalji razvoj saradnje, koja je danas, na globalnom planu, potrebnija nego ikada pre, saopšteno je iz službe za saradnju s medijima predsednika Srbije.

Sagovornici su se saglasili da unapređenje bilateralne ekonomske saradnje predstavlja jedan od prioriteta u narednom periodu, s obzirom na dobre ekonomske rezultate koje obe zemlje ostvaruju.

Ministar Momen je Bangladeš opisao kao zemlju mogućnosti, sa brojnom radnom snagom, koja svojim radom doprinosi ekonomskom rastu različitih zemalja.

Zato je rekao da je spreman da doprinosi novim putevima saradnje, predloživši što skorije susrete poslovnih ljudi Srbije i Bangladeša, dodaje se u saopštenju.

Predložena je saradnja u tekstilnoj i farmaceutskoj industriji, kao i u oblasti informacionih tehnologija.

16:50 – Predsednik Vučić sastao se sa specijalnim izaslanikom predsednika Vlade i državnom ministarkom u Ministarstvu spoljnih poslova Republike Indije Menakši Leki.

16:43 – Predsednik Srbije sa Abdulom Momenom

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić i ministar spoljnih poslova Narodne Republike Bangladeš Abdul Momen.

15:43 – Vučić se sastao sa predsednikom Vlade Narodne Demokratske Republike Alžir

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić Aleksandar Vučić i predsednik Vlade Narodne Demokratske Republike Alžir Aimen Benaderahman.

15.32 – Predsednik Srbije sastao se sa Faisalom bin Fahranom

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić i ministar spoljnih poslova Kraljevine Saudijske Arabije Faisal bin Farhan.

14:25 – Dodik – Važno da se čuo stav Republike Srpske na Samitu

Srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik rekao je da je veoma važno što su se na Samitu nesvrstanih u Beogradu čuli stavovi Republike Srpske i da je ovaj skup bio prilika da u obraćanju kaže da je BiH zemlja neslobode, protektorata SAD, jednog broja evropskih zemalja, Japana i Kanade, te da te zemlje ruše sistem UN.

Dodik je rekao da je imao priliku da kaže da su te zemlje deo nelegalnog Saveta za implementaciju mira, koji je nametao određena rešenja i davao podršku opet nelegalnom visokom predstavnika, koji se upustio u zakonodavnu i ustavnu materiju.

– Ovo je bila prilika da kažem da te zemlje ruše sistem UN da im nije potrebna dozvola Saveta bezbednosti UN za imenovanje svakog visokog predstavnika, što je ovaj put izostalo i da oni pokušavaju da nametnu čoveka koji, opet, blefira da je on neki visoki predstavnik i da ima neku moć – izjavio je Dodik novinarima u pauzi Samita.

Prema njegovim rečima, to govori da BiH, ako želi da bude zemlja, mora prvo da se oslobodi međunarodnog tutorstva i da postane slobodna, a da se narodima, ljudima, građanima unutar BiH dozvoli da dogovore kakva je BiH moguće.

– Sve drugo vodi u raskol i to sam veoma jasno rekao da je BiH pred raspadom i da to, ovi koji drže protektorat i upravljaju time pokazuju sve veću nervozu i pokušavaju raznim pretnjama sankcijama, a verovatno će uskoro početi da prete i grubom silom – istakao je Dodik.

On je dodao da je to svojstveno velikim, arogantnima, koji misle da je sve dopušteno i zato je bilo važno da se to kaže zemljama koje dele vrednosti Pokreta nesvrstanih, jer su mnoge od njih veoma zavisne od velikih sila.

Dodik je rekao da je razgovarao i sa predsednikom Generalne skupštine UN Abdulom Šahidom, koji je vodio prethodno zasedanje Generalne skupštine i koji ima ambiciju da ova skupština ima daleko veći značaj nego do sada.

– Njegova impresija je da je neophodno u vremenu ovakve nestabilnosti apsolutno jačati globalnu organizaciju UN, s čime se sam se saglasio – rekao je Dodik i najavio niz drugih bilateralnih sastanaka na marginama samita.

14:20 – Habib i Selaković

Ministar spoljnih poslova Srbije Nikola Selaković sastao se danas sa ministrom spoljnih poslova Libana Abdalom Bouom Habibom koji boravi u Beogradu povodom obeležavanja 60. godišnjice prve konferencije Pokreta nesvrstanih zemalja na kojoj je učestvovala i delegacija Libana.

Kako je saopštilo srpsko ministarstvo spoljnih poslova, Selaković je libanskom kolegi rekao da dve zemlje baštine dugu tradiciju diplomatskih odnosa koji ove godine navršavaju 75 godina, poručivši da je Srbija opredeljena da dalje jača politički dijalog, kao i ukupne odnose sa Libanom

14:15 – Šahid – Pokret da se bavi aktuelnim pitanjima bipolarnog sveta

Predsedavajući Generalne skupštine Ujedinjenih nacija Abdula Šahid ocenio je da će Pokret nesvrstanih ostati relevantan u budućnost i naglasio da zemlje članice ovog pokreta moraju da se bave aktuelnim pitanjima u vreme multipolarnog sveta.

Šahid je za Tanjug na marginama samita kojim se obeležava 60. godina od prve konferencije Pokreta nesvrstanih u Beogradu, ukazao da je ovaj pokret osnovan u vreme kada su postojala dva politička bloka moći, a da je sada vreme multipolarnog sveta

– Pokret nesvrstanih mora da počne da počne da razmišlja aktuelnim pitanjima u vreme nove realnosti multipolarnog sveta i on će ostati relevantan – rekao je Šahid.

On je istakao da je Pokret nesvrstanih osigurao da u poslednjih 60 godina određen broj zemalja, uključujući neke veoma male, ostanu relevantne.

– One su igrale važnu ulogu u održavanju mira i bezbednosti, one su zadržale važnu ulogu u razvoju nekih aktivnosti i još važnije, one su blisko sarađivale u Ujedinjenim nacijama da osiguraju da se principi UN univerzalno poštuju – naglasio je Šahid.

Na pitanje koliko je važna saradnja između članica Pokreta nesvrstanih u vreme kada se svet suočava sa mnogim problemima, kao što su pandemija virusa korona, klimatske promene i energetska kriza, Šahid je rekao da ta pitanja nemaju granice i izrazio uverenje da je Pokret nesvrstanih kao organizacija koja okuplja veliki broj država relevantan za njihovo rešavanje.

13:45 – Vučić odlikovao predsednika Gane Ordenom Srbije na lenti

Predsedniku Gane uručen je orden Republike Srbije na lenti. Predsednik Gane odlikovan je za naročite zasluge u razvijanju i učvršćivanju saradnje i prijateljskih odnosa između Srbije i Gane. Više o tome KLIKOM OVDE.

Predsednik Gane odlikovan je za naročite zasluge u razvijanju i učvršćivanju saradnje i prijateljskih odnosa između Srbije i Gane.

Vučić je Akufo-Adou orden uručio na svečanoj ceremoniji u Palati Srbija posle “tet-a-tet” razgovora i sastanka delegacija dve zemlje.

12:56 – Obraća se predstavnik Kuvajta

12:50 – Obraća se predstavnik Bocvane

12:45 – Obraća  se predstavnik Somalije

Ministar trgovine i industrije Somalije Khalif Omar izjavio je da od konferencije u Beogradu očekuje da zemlje pošalju poruku mira, rešavanja sporova na miran način i izraze veću i bolju saradnju među državama.

12:15 – Benabderahman – Pokret je uvek nalazio rešenja za krizne situacije

– Pokret nesvrstanih zemalja uvek je pronalazio rešenja za izlazak iz kriznih situacija, što ga čini ravnopravnih činiocem u međunarodnim odnosima – izjavio je danas premijer Alžira Ajmen Benabderahman na Samitu kojim se obeležava šest decenija tog Pokreta.

On je zahvalio Srbiji na gostoprimstvu i odličnoj organizaciji skupa, dodajući da se napredak Srbije nešto što se vidi.

Podsetio je da je pre 60 godina začet Pokret zema

12:10 – Obraća se predstavnik Saudijske Arabije

12:06 – Obraća se predstavnik države Venecuele

12:05 – Počeo drugi deo Plenarne sednice

 

11:03 – Završen prvi deo programa

11:00 – Ministar spoljnih poslova, Čaušoglu se obraća prisutnima:

– Želim da Vam prenesem poruke mog predsednika Erdogana. Želim da čestitam Azerbejdžanu i Srbiji, Azerbejdžanu na predsedavanju, a Srbiji na organizaciji.

– Vaše ekselencije, bipolarni svet se pretvorio u multilateralni, ali glavni principi beogradske deklaracije i dalje ostaju veoma relevantni i bitni, pozivamo vas i ceo porket da bude jači u svojima ktivnostima – rekao je Čavušoglu.

10:55 – Sergej Lavrov se obraća prisutnima:

– Hvala što ste dozvolili da Rusija bude jedan od posmatrača na današnjem skupu. Želim da prenesem poruku od Vladimira Putina – od sveg srca pozdravljam članice, danas, kada je situacija u svetu sve turbulentnija i kada čovečanstvo mora da se suoči sa narastajućim brojem pretnji i izazova, pozitivni potencijal Pokreta nesvrstanih je posebno potreban – naveo je predsednik Rusije i dodao:

– Ne smemo zaboraviti i značaj Ujedinjenih Nacija. Nadamo se da će naše svojstvo posmatrača pomoći mnogo za demokratizaciju odnosa i opšteh uspeha – rekao je Lavrov.

10:34 – Prisutnima se obraća Milorad Dodik

– Želim da uputim iskrene čestitke predsedniku Azernejdžana na plemenitoj odluci da se ovogodišnji sastanak održi baš ovde u Beogradu. Time je iskazao poštovanje prema osnivačima pokreta. Hvala predsedniku Vučiću na organizaciju i gostoprimstvu. Svet se suočio sa velikom krizom koronavirusa. Ova kriza je poptuno ogolila stvarni odnos velikih zemalja ka malim. Želim da izrazim posebnu zabrinutost što se sve t svakodnevno suočava sa stalnim eskalacijama sukoba. Uporno osuđivanje jednog naroda Srba u BIH stvorili su klimu nepoverenja.

10:29 – Prisutnima se obraća Nana Ado Dankva Akufo-Adoom, predsednik Gane:

– Gana se sve ovo vreme dži glavnih principa Pokreta. Mi verujemo u snagu projekta, u smislu pridržavanja principa otaca Pokreta. Sledećih 60 godina Pokret mora da osnaži.

10:28 – Počinje prva plenarna sednica

10:22 – Na skupu je pušten film o prvom Samitu Pokreta nesvrstanih 1960 – ih u Beogradu.

Insert iz filma, FOTO: Printscreen/RTS

10:20 – Antonio Gutereš, generalni sekretar UN se prisutnima obratio putem video linka

– Jako je važno da mulilaterizam i međunarodna saradnja budu od priamrnog značaja. Želim Vam uspešan sastanak.

10:18 – Pomoćnik generalnog sekretara UN Miroslav Jenča se obraća prisutnima:

– Da se zahvalim predsedniku vučiću na izvanrednoj organizaciji skupa, takođe hvala i narodu Srbije na veoma toploj dobrošlici. Sada će se obratiti predsednik UN Antonio Gutereš – rekao je Jenča.

10:14 – Predsedavajući Generalne Skupštine OUN Abdulah Šahid se obraća prisutnima:

– Hvala predsedniku Vučiću na dočeku. Ovaj naš sastanak pretposatvlja da ću ja pomenuti i reči jednog od našeg osnivača Josipa Broza Tita. Potrebno je da stalno postoji zagovaranje mira. Uslovi  su se promenili možda, ali potreba za diplomatijom nije – kaže Šahid.

10:10 – Predsedavajući se zahvalio Aleksandru Vučiću na govoru i pohvalio organizaciju:

– Vidi se da je sjajna organizacija i hvala Vam na sjajnom odgovoru, nadam se da ćemo se uskoro videti i uživo – rekao je Ilham Alijev

FOTO TANJUG/ MILOS MILIVOJEVIC/ nr

09:55 – Obraćanje predsednika Vučića na skupu

– Dobro došli, Beograd je danas ponosni domaćin, osnovna ideja na kome su se naši prethodnici okupili bio je mir. U vreme kada ima nekolicina multilateralnih sastanaka na svetu, ovo će biti jedinstvena prilika da pričamo o bitnim temama lice u lice. Uveren sam da svet dijaloga kompromis amira i dalje jeste dostižan. Davne 1961. godine veliki broj lidera imao je hrabrosti da stvori put, Pokret je uspeo da izraste kroz svoje postojanje na osnovu zajedničlkih principa. Ne bi trebalo da zaboravimo suštinsku ulogu koju je pokret odigrao u svetu – rekao je Vučić na početku.

Predsednik Vučić je istakao da ne treba samo da se vraćamo u prošlost, već da se vidi šta u budućnosti Pokret može uraditi.

– Smatram da ćemo se složiti da je danas svet na mnoge načine razlčičit u odnosu na 1961. godine. Nije reč samo o izazovima, danas je više nego ikada neophodno da jačamo na multilaterizmu.

– Rekao sam mnogo puta i ponoviću dijalog nema alternativu, dragi prjatelji, Srbija je kao jedna od naslednika počastvovana što igra ulogu što je igrala SFJR Jugoslavija. Radimo na održavanju i učvršćivanju prijateljstva sa afričkim zemljama.

– U Srbiji ćete uvek imati iskrenog prijatelja – poručio je Vučić i zahvalio se Predsedavajućem članu Pokreta nesvrstanih.

Na kraju obraćanja Vučić je izgovorio afričku poslovicu:

– Ukoliko želite da idete brže, hodajte sami, ukoliko želite da idete daleko, hodajte zajedno sa nekim.

09:40 – Počeo sastanak na Beogradskom sajmu, prvi se obraća predsednik Azerbejdžana Ilham Alijev, koji je ujedno i Predsedavajući Pokreta nesvrstanih.

– Pre svega želim da iskažem svoju zahvalnost našem domaćinu, predsedniku Vučiću, i da pozdravim sve prisutne. Ova inicijativa pokazuje spremnost Srba da preuzmu nasleđe. Od osnivanja pokret nesvrstanih je igrao veliku ulogu u održavanju mira i čuvanju solidarnosti u svetu. Poštovanje suvereniteta i teritorijalnog integriteta, kao i nemešanje u unutrašnje poslove drugih zemalja je najvažniji princip nesvrstanih – rekao je predsednik Azerbejdžana Ilham Alijev.

09:28 – Na skup u Beogradskom sajmu stigao i srpski član predsedništva BiH Milorad Dodik

09:21 – Predsednik Vučić dočekuje visoke zvanice.

09:17 – Stigao ministar unutrašnjih poslova Aleksandar Vulin.

09:12 – Stigla ministarka kulture Maja Gojković

09:06 – Stigla premijerka Srbije Ana Brnabić

08:57 – Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić stigao je na skup.

08:56 – Na Beogradski sajam je pristigao i predsednik Gane Ado Dankva Akufo-Ada.

08:55 – Stigao Ivica Dačić.

08:30 – Učesnici Samita Pokreta nesvrstanih pristižu u Halu 1 na Beogradskom sajmu.

Vučić će se danas sastati sa predsednikom Republike Gane Nana Ado Dankva Akufo-Adoom, a nakon toga će održati i niz bilateralnih sastanaka sa učesnicima sastanka povodom godišnjice Pokreta nesvrstanih.

U Palati Srbija u 12 časova predviđen je svečani doček predsednika Gane, a posle “tet-a-tet” sastanka biće organizovan plenarni sastanak delegacija dve zemlje.

Predsedniku Gane biće uručen Orden Republike Srbije na lenti, posle čega su predviđene i izjave za medije dvojice predsednika.

U popodnevnim satima Vučić će razgovarati sa visokim predstavnicima Kraljevine Saudijske Arabije, Narodne Demokratske Republike Alžir, Narodne Republike Bangladeš, Republike Indije, Republike Angole, kao i sa predsednikom Generalne skupštine Ujedinjenih nacija, saopštila je služba za saradnju s medijima predsednika Republike.

BONUS VIDEO:



Izvor: Objektiv.rs

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar