FIFA na udaru legende hrvatskog fudbala: Apsurdno je igrati Mundijal na dve godine, donelo bi mnogo štete

Bivši fudbaler smatra da je ovo jedna potupno suluda ideja

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: PEDRO UGARTE / AFP / Profimedia

FIFA na čelu sa Đanijem Infantinom došla je na ideju da pokrene incijativu o održavanju Svetskog prvenstva u fudbalu na dve godine.

Krovna svetska fudbalska organizacija je odmah naišla na otpor UEFA i KONMEBOL, a veoma brzo i stručnjaci i igrači su se usprotivli ovoj ideji.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

Poslednji među njima je legendarni hrvatski fudbaler Zvonimr Boban, koji nikako ne podržava ovu promenu.

Svaka normalna osoba koja razume i poštuje fudbal ne može da prihvati ideju o Mundijalima koji bi se igrali na svake dve godine. Tako bismo otpisali 100 godina istorije Svetskog prvenstva, najboljeg takmičenja na svetu. Fudbal ne može jednostrano da se menja bez dobrog savetovanja sa uključenim akterima igre. Da bi to prošlo UEFA mora da organzuje EURO svake dve godine, a nacionalne lige da smanje broj ekipa. To je samo početak. Najapsurdnije je da bi tokom godine, ako se ta ideja realizuje, ostala samo dva prozora za međunarodne utakmice reprezentacije. Već tri reprezentativne utakmice zaredom su previše, igrači su mrtvi posle njih. Sve preko toga je suludo. Putovanja ne štete igračima, ali štete im previše utakmica u nizu – poručio je Zvonimir Boban.

Hrvat je poslao veoma direktnu poruku prvom čoveku FIFA, Đaniju Infantinu.

– To je toliko apsurdno da nikada nisam mogao da zamislim da bi takva ideja mogla da dođe od predsednika sa kojim sa radio tri godine, ili od trenera poput Vengera. Ovo je toliko luda ideja da se svi moramo boriti protiv nje. Svima bi nam nanela štetu, gora je i od Superlige.

Dotakao se Boban i pokušaja evropskih velikana da naprave takozvanu Superligu.

– U vanrednim okolnostima, potrebne su vanredne veštine. Pandemija je samo jedan problem u fudbalskom svetu. Toliko je neodgovornosti bilo i pre. Superliga je sramotan pokušaj brisanja 140 godina istorije fudbala iz ličnih interesa. Zaboravili su da su odrasli kroz male ekipe, i da su se sudarali sa njima. Reakcija ljudi je rekla sve. Fudbal nije u vlasništvu FIFA i UEFA, niti ove gospode. Pripada onima koji ga vole. Sramotni pokušaj je, na sreću svih nas, zaustavljen.

BONUS VIDEO:

FIFA polako, ali sigurno gubi rat: Još jedna institucija se usprotivila novom formatu Mundijala



Izvor: Objektiv.rs

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar