Lajčak objavio DOKUMENT kojim se predviđa povlačenje ROSU (FOTO)

Nakon dva dana intenzivnih pregovora

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: EPA-EFE/VALDRIN XHEMAJ

Specijalni izaslanik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak objavio je danas da je postignut dogovor o deeskalaciji situacije na severu Kosova i Metohije, nakon dva dana intenzivnih pregovora .

– Imamo dogovor! Nakon dva dana intenzivnih pregovora, sporazum o deeskalaciji i napretku je postignut – naveo je Lajčak na Tviteru.

Lajčak je objavio i zaključke sastanka glavnih pregovarača u tri tačke, kojima se predviđa da povlačenje specijalnih jedinica kosovske policije na administrativnim prelazima Jarinje i Brnjak i deblokade puteva počnu 2. oktobra u osam časova, a traju do 16 sati tog dana.

Prva tačka dogovora predviđa i raspoređivanje KFOR-a na prelazima Jarinje i Brnjak pre početka povlačenja i deplokade puteva, kao i da KFOR ostane otprilike dve nedelje kako bi se obezbedila bezbedno okruženja i sloboda pokreta.

Prema drugoj tački, od 4. oktobra u osam sati ujutru na snagu stupa režim stikera dogovoren u okviru dijaloga uz posredovanje EU kao privremena mera dok se ne dogovori trajno rešenje.

Treća tačka predviđa da se uspostavi radna grupa koju će činiti predstavnici EU, Beograda i Prištine, kojom će predsedavati EU “kako bi se pronašlo trajno rešenje za pitanje registarskih tablica, na osnovu standarda i praksi EU”.

Prvi sastanak radne grupe biće održan 21. oktobra 2021. u Briselu, a u roku od šest meseci do prvog sastanka, radna grupa će predstaviti svoje predloge za trajno rešenje tokom dijaloga na visokom nivou.

Lajčak je zahvalio glavnim pregovaračima, Besniku Bisljimiju i Petru Petkoviću, na spremnosti da pregovaraju i da se dogovore radi dobrobiti naroda.



Izvor: Objektiv.rs

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar