Vraćaju se PADAVINE: Od večeras svežije vreme praćeno PLJUSKOVIMA, a evo šta nas očekuje početkom oktobra

Meteorolog Đorđe Đurić kaže da nas oečkuje toplo, ali oblačno vreme

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Shutterstock

Kako se čini, izgleda da smo završili sa tropskom vrelinom za ovu godinu.

Nebo nad Srbijom danas uz znatno više oblačnosti, dok će na severu biti uslova za kišu ili pljuskove sa grmljavinom. Meteorolog Đorđe Đurić kaže da nas oečkuje toplo, ali oblačno vreme.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

– Kako će se Srbija i danas nalaziti u sistemu jugozapadnog visinskog strujanja, očekuje se i dalje priliv veoma tople vazdušne mase, ali će za razliku odsunčanog vikenda, današnje visoke dnevne temperature biti obeležene oblačnim vremenom. Maksimalna temperatura od 26 do 30 stepeni, u Beogradu do 30.

Sredinom dana i posle podne u zapadnim, a krajem dana i tokom večeri i u ostalim predelima Srbije očekuje se jače naoblačenje sa kišom, pljuskovima i grmljavinom, uz osetniji pad temperarure, a južni i jugoistočni vetar biće u skretanju na severozapadni, stoji u prognozi.

Usled prisustva čestica pustinjskog peska iz Sahare, koje su prethodno do nas stigle južnim strujanjem sa severa Afrike, očekuje “prljava” kiša, pa se preporučuje da ne perete svoja vozila, upozorava metorolog.

U Srbiji u utorak Đurić predviđa oblačno i svežije vreme sa kišom, pljuskovima i grmljavinom. Maksimalna temperatura biće od 20 do 25 stepeni, u Beogradu do 21.

Sreda će, prema prognozi, na severu i istoku Srbije proteći u znaku suvog i promenljivo oblačnog vremena, dok će kišonosni oblaci donositi padavine južnim i zapadnim predelima Srbije. U četvrtak će biti kišovito vreme u većem delu Srbije.

Usled anticiklona i visokog vazdušnog pritiska na istoku i severoistoku i niskog vazdušnog pritiska i ciklona na zapadu Evrope, nad Srbijom će biti izražen stepen vazdušnog pritiska, pa se u utorak krajem dana očekuje pojačanje jugoistočnog vetra. U sredu i u četvrtak u košavskom području (Pomoravlje, Podunavlje, Vojvodina, Beograd, Šumadija) duvaće umeren do jak istočni i jugoistočni vetar, na jugu Banata sa olujnim udarima.

Košava će doneti i nešto svežiji vazduh sa istoka, a zbog njenog jakog intenziteta, subjektivni osećaj biće i da je hladnije. Maksimalna temperatura od srede do petka od 17 do 23 stepeni, u Beogradu od 18 do 20. Prosečna maksimalna temperatura vazduha za poslednje dane septembra je od 20 do 24 stepena, pa možemo da zaključimo da će maksimalne temperature još u ponedeljak biti iznad prosečnih vrednosti, potom će u utorak opasti na normalne, a tokom srede i četvrtka očekuju se temperature i za koji stepen ispod prosečnih.

U petak nas očekuje suvo vreme. Za naredni vikend pretežno sunčano i toplije, uz maksimalne temperature oko prosečnih vrednosti za početak oktobra i to uglavnom od 19 do 23 stepena.

ŠTA ĆE BITI U OKTOBRU?

– Tokom prvih dana oktobra, iznad severnog Atlantika biće razvijen veoma snažan ciklon, tako da se prema trenutnim prognozama tokom prvih 7 do 10 dana oktobra očekuje umereno toplo i toplo, uz temperature preko 20 stepeni, a oko petog oktobra bilo bi najtoplije sa vrednostima i preko 25, jer bi ciklon u svom prednjem delu uslovljavao južna strujanja i priliv tople vazdušne mase do i preko našeg područja”, piše Đurić.

Prema trenutnim prognozama, poslednji dani septembra biće obeleženi promenljivim i svežijim vremenom, a prvih 10 dana oktobra suvim, stabilnim i toplim vremenom.

BONUS VIDEO:

Izvor: Objektiv.rs

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar