Mnogi poštuju ovaj običaj, ali ne znaju njegovo značenje: Zašto se tati CEPA MAJICA kad se rodi beba?

Sigurno ste barem jednom do sad prisustvovali sprovođenju ovog običaja

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Zero Creatives / ImageSource / Profimedia

Gotovo svi znamo za običaj cepanja majice ocu deteta nakon njegovog rođenja. Ovaj običaj je toliko postao ukorenjen u našem društvu, da nijedna proslava tog tipa ne može da prođe bez njega.

Neke mame čak pripremaju suprugove majice koje su već poprilično stare i koje slobodno mogu da se pocepaju kada za to dođe trenutak.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

Jedna od simbolika ovog običaja je upravo to – da se rođenjem bebe, na neki način, roditelj odeva u novo ruho, a iza sebe ostavlja stare, ofucane majice.

Na taj način simbolično stupa u novo životno doba i novu ulogu u životu – doba roditeljstva.

Zašto je nastao ovaj običaj?

Osim ove simbolike, u ranijim generacijama, cepanje majice kada se rodi beba predstavljalo je veoma praktičan čin.

Foto: – / Wavebreak / Profimedia

S obzirom na to da su se žene porađale u kući, na njivi, u svakom slučaju ne u porodilištu, osim toga što je bebu trebalo što pre uviti i utopliti – običaj je nalagao da to bude komad muške odeće. Ukoliko bi se žena porodila van kuće, svoju majicu ili košulju, skidao bi prvi muškarac koji se nađe u blizini i njome bi zavijali bebu.

Sreća se prenosi sa novopečenog tate na buduće tate

Iako danas više ne postoji pravilo da novopečenim tatama majice cepaju isključivo muškarci, ranije je bilo tako. Verovalo se da će oni koji cepaju majicu takođe postati očevi. Osim toga, u zavisnosti od kraja Srbije, delić majice koji muškarac može da uzme nakon cepanja majice slavljenika – označava da će i on dobiti dete istog pola (a u pojedinim krajevima verovalo se – suprotnog).

Foto: David Jakle / ImageSource / Profimedia

Sva tumačenja ovog rituala upućuju na simboliku novog početka. Osim toga, cepanje majice omogućava da se rođenje bebe proslavi na jedan autentičan način i reklo bi se, veoma drag jačem polu.

BONUS VIDEO:



Izvor: Objektiv.rs, bebac.com

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar