Најукуснији сос за ћуфте – Чувени рецепт који увек успе

Уз овај рецепт је готово немогуће не направити савршене ћуфте

Инсталирајте нашу иОС или Андроид апликацију
sos za ćufte
Фото: Схуттерстоцк

Ћуфте су јело које се веома лако спрема и које је изузетно укусно, а најбоље од свега је што и деца воле да га једу. Тако су ћуфте одличан избор за ручак ако не желите много времена да потрошите на припрему, а хоћете да направите јело којим ће се цела породица одушевити. Оно на шта највише пажње треба обратити приликом припреме јесте месо за ћуфте и сос за ћуфте. Пола укуса је у сосу, па ако ту направите грешку и ћуфте ће бити неукусне.

Ако до сад нисте правили сос, немојте се плашити да мало експериментишете. Неко воли ређи сос, неко воли густи, неко киселији, неко слађи, неко сланији. Биће вам потребан добар, дубок тефлонски или керамички тигањ, квалитетно млевено месо и парадајз пире.

Инсталирајте нашу иОС или Андроид апликацију – Објектив.рс

Ово су пар рецепата за ћуфте у сосу, пратите рецепт и биће готово немогуће да погрешите, добићете ћуфте које ће свако уз сласт појести.

Сос за ћуфте

Биће вам потребни ови састојци како бисте направили савршени сос за ћуфте:

– 500 грама млевеног меса,

– 1 јаје,

– 1 главица лука,

– 2 кашике презле,

– 2 кашике брашна,

– 3 кашике парадајз пиреа,

– 4 кашике уља,

– 1 кашика першуна,

– зачини по жељи: со, бибер, вегета.

Припрема: Ситно насецкајте црни лук. У чинију ставите млевено месо, додајте јаје, црни лук, презлу, мало бибера, вегете, соли, кашичицу алеве паприке и мало першуна. Добро помешајте све састојке. Најбоље је да мешате рукама како бисте добили хомогену смесу. Биће потребно око пет минута мешања.

Месо за ћуфте је сада лепљиво и потребно је да мало потопите руке у воду како бисте могли обликовати ћуфте. Обратите пажњу на то да ћуфте не буду превелилке, јер се онда средина неће добро испржити. Обликујте рукама лоптице, а руке увек поново намокрите водом када приметите како је месо за ћуфте почело да се лепи за њих.

Оброк за целу породицу: Сочне ЋУФТЕ у сосу од павлаке и парадајз СОКА (РЕЦЕПТ)

Још док правите ћуфте ставите да се загрева уље у дубљем тигању. Смањите ватру и ставите ћуфте да се прже. Продрмајте тигањ и насумично окрећите ћуфте. Није неопходно да сваку појединачно окрећете, сем ако не приметите да је месо у њој живо.

Фото: Схуттерстоцк

Знаћете да су ћуфте добро пропржене када се појави корица са свих страна. Сада треба припремити сос за ћуфте.

Сос можете припремити у тигању у коме су испржене ћуфте, што значи да нећете прљати више судова приликом спремања. Ћуфте пребаците на једну страну, да на другој страни буде само уље. Ту убаците брашно и мешајте уље и брашно као да правите запршку. Потом, додајте алеву паприку и све добро помешајте.

Следећи корак када се прави најукуснији сос за ћуфте јесте да помешате добијени сос са ћуфтама. Али ту није крај, тек треба да додамо састојке које ће овај сос учинити укусним.

Овакве још нисте пробали: Сочне ЋУФТЕ са поврћем у сосу од павлаке и парадајза (РЕЦЕПТ+ВИДЕО)

У смесу за сос за ћуфте додајте 3 кашике парадајз пиреа. Можете купити парадајз пире у теглама, или га направити сами. Сматрамо да ће са пиреом сос бити укуснији него да додате сок од парадајза из тетрапака. Са соком ће сос бити мање кисео и биће и ређи.

Након тога, ставите још мало свежег першуна, бибера, соли и других зачина по жељи. Смањите ватру, чисто да се сос за ћуфте још прокрчка. Преклопите тигањ поклопцем и оставите тако око 10 минута. Ћуфте су спремне!

Можете их комбиновати са скуваним пиринчем, шпагетама или кромпир пиреом. Веома лепо се слажу са сваким од ових прилога.

Пажљиво пратите инструкције: Икеа објавила РЕЦЕПТ за чувене шведске ЋУФТЕ у крем сосу!

Ако вас занима детаљнија припрема овог рецепта, погледајте овај видео:

Ћуфте у сосу од шампињона

Када помислите на сос за ћуфте, обично помислите на парадајз сос, али ово није једини сос који се добро слаже уз ћуфте. Сос од шампињона вас може пријатно изненадити ако волите да експериментишете са укусима. Ево који ће вам све састојци бити потребни:

– 500 грама млевеног меса,

– 1 кашика вегете,

– прстохват бибера,

– једно јаје

– 2 главице црног лука (једна за ћуфте, друга за сос),

– два прстохвата листа першуна,

– 2 кришке хлеба или 2 кашике презле,

– 50 милилитра млека

– 200 грама шампињона,

– 1 шаргарепа,

– 1 чаша млека,

– 1 кашика брашна,

– 50 милилитра уља,

– вегета, со, першунов лист, бибер, зачини по укусу.

Укућани ће тражити репете: Овако спремљен карфиол ће сви обожавати (РЕЦЕПТ+ВИДЕО)

Припрема: Иситните стари хлеб и прелијте га млеком. За то време у месо ставите јаје, ситно исецкани црни лук (можете додати и мало белог, опционо), два прстохвата першуна, соли и бибера. Када хлеб упије млеко додати у месо и све добро помешати. Завршите са мешањем тек када добијете једнако распоређену смесу.

Следећи корак јесте да обликујете ћуфте, од ове смесе ћете добити између 10 и 12, у зависности од величине ћуфти. Убаците их у тигањ и благо пропржите да порумене, немојте их пржити до краја зато што ћете их касније ставити да се пеку у рерни.

sos za ćufte
Фото: Схуттерстоцк

Склонити ћуфте са рингле, сос за ћуфте се припрема одвојено. Исецкајте ситно црни лук, додајте у тигањ у који сте претходно ставили уље. Додавати мало воде и динстати. Када лук мало омекша додајте рендану шаргарепу или ситно исечену на колутове. А затим и шампињоне, које сте претходно опрали и исецкали.

Док се поврће динста, у чашу млека додајте брашно и добро помешајте, потом прелијте у тигањ. Све помешајте и ставите зачине: першунов лист, вегету, со, бибер…

Од само једног кромпира, једне шаргарепе и мало МЕСА, добићете савршен ОБРОК (РЕЦЕПТ+ВИДЕО)

Пржите још пар минута а онда у плех ставите ћуфте и онда додајте сос за ћуфте. Ставити у рерну загрејану на 180 степени. Пеците око сат времена.

Као прилог препоручујемо макароне или кромпир, јер ће се сос за ћуфте најбоље слагати са овим прилозима. Пријатно!

БОНУС ВИДЕО:

Извор: Објектив.рс

Коментари (0)

Оставите коментар

    Тренутно нема коментара. Будите први који ће коментарисати!

Издвојено за вас