Neželjene dlačice na licu i šta sa njima: Ovo su najbolje metode za UKLANJANJE

Potreban je najveći oprez kako ne biste podstakli patološke promene

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Shutterstock

Žene, složićete se, baš i nisu lude za dlačicama.

Pogotovo onim koje se povremeno mogu naći na licu.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

I to, uglavnom, na području brade.

Te uporne dlačice, iznova rastu čak i nakon višekratnog čupanja.

Nauka je još uvek podeljena, ali pretpostavka je da je uzrok tih dlaka genetske prirode.

Međutim, može da ih prouzrokuje i fluktuirajući nivo hormona, kao što je to uobičajeno u menopauzi.

Činjenica da takva izdvojena dlaka obično raste u blizini pigmentnog mesta, ili izlazi iz mladeža nije slučajnost, obzirom na to da je stvaranje dlake na tom mestu pogodovano poremećajem pigmenta.

Foto: Shutterstock

Koji drugi činioci igraju ulogu pri nastanku ovih dlaka?

Uglavnom sve što utiče na hormonsku ravnotežu. Takve izdvojene dlačice se javljaju sa godinama, pogotovo kod žena u menopauzi kojima nedostaje estrogen. Ženama sa prekomernom težinom takođe mogu da izrastu sitne dlačice na bradi, jer fluktuirajuće promene u težini mogu da utiču na hormonsku ravnotežu. Oprez! Ista se stvar se dešava ako izgubite previše kilograma. Lekovi i određene bolesti koje utiču na nivo hormona također mogu da podstaknu rast dlaka na licu ili bradi.

Mogu li se te dlake čupati?

Uglavnom, ništa ne govori protiv pažljivog čupanja dlake običnom pincetom. Međutim, potreban je najveći oprez: to može da podstakne patološke promene na koži, pogotovo na osetljivim područjima kao što su mladeži i pigmentne mrlja, pa je u ovom slučaju bolje držati prste podalje od pincete. Postoji i opasnost od urastanja dlake, a to nije samo bolno, već može da dođe i do upale.

Foto: Shutterstock

Koja je najbolja metoda uklanjanja dlaka?

Obrijati se

Umesto čupanja možete pažljivo da obrijete dosadnu dlaku, ili je ošišate makazicama za nokte. Ali, čak i ovde je potrebno postupati oprezno. Posebno u slučaju pigmentnih mrlja i mladeža postoji opasnost od povređivanja kože kod brijanja. Sledeći nedostatak: crna dlaka i dalje može da se vidi uprkos brijanju, a i brzo opet izraste.

Laserska terapija

Postoji i mogućnost uklanjanja dlaka laserskom terapijom. To je najnežnija varijanta uklanjanja dlačica jer se koreni dlaka uništavaju svetlosnim impulsima i na taj način se sprečava njihov ponovni rast. Međutim, ova metoda uklanjanja dlaka nije uvek obećavajuća i ne sme se koristiti na mladežima i pigmentnim mrljama jer bi to moglo da ošteti okolno tkivo kože. Zato bi sa svojim dermatologom trebalo da razjasnite da li je laserska terapija opcija za vas.

BONUS VIDEO:



Izvor: Objektiv.rs, miss7

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar