Brutalne i krvave ŠALE: Ovako su zvezdaši “počastili mesarski klan”, prepucavanje još traje (FOTO+VIDEO)

U naselju Kotež "prepucavanje" "Principa" i Zvezdinih navijača može se videti na zidu gotovo svake zgrade

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Profimedia

Članovi organizovanih kriminalnih grupa na razne načine komanduju i šalju poruke svojim saborcima, ali i suparničkim grupama, a posebno postaju kreativni kada završe iza rešetaka!

Šifrovane poruke svojim “vojnicima”, ali i suparnicima onda šalju preko oglasa, grafita na ulicama, ali i preko čitulja u novinama.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

U poznatim beogradskim novinama, u rubrici “dostava hrane” prekjuče je osvanuo oglas u kojem je pisalo “Ćevabdžinica Veljko i Marko”, a navedena je adresa stadiona Partizana Humska 1. Ostavljena su dva telefonska broja, jedan lista u kom je oglas objavljen, drugi je broj fudbalskog kluba Partizan. Da li su na ovaj način pripadnici najsvirepijeg klana u Srbiji, koji je osumnjičen za najmanje pet ubistava, svojim suparnicima hteli da pošalju poruku, za sada nije poznato.

Kriminolog Dobrivoje Radovanović kaže da ipak misli da je ovaj oglas nečija neslana šala, ali navodi da slanje poruka preko oglasa jeste način na koji kriminalci koji su iza rešetaka komuniciraju sa svojim saradnicima.

– Poenta komunikacije unutar kriminalnih grupa je da je razumeju samo oni međusobno, odnosno samo oni koji treba da razumeju i kojima je njen sadržaj namenjen i ona je najčešće šifrovana. Upravo zato mislim da objavljeni oglas nije pokušaj slanja poruke članova kriminalne grupe, već nečiji pokušaj da se našali – objašnjava Radovanović.

On dodaje da je nemoguće znati sve načine na koje kriminalci komuniciraju, jer svaka grupa ima svoj princip.

– Svaka grupa ima svoj princip, svoje simbole, ali pouzdano znam da je klasika u svim zatvorima sveta, pa i u našim, komunikacija između članova kriminalnih grupa koji su pritvoreni ili koji izdržavaju kaznu i onih članova koji su na slobodi. To se radi, po pravilu, preko posrednika, ali u poslednjih godina se radi i mobilnim telefonima, koje oni poseduju skoro uvek. Posrednici su rođaci, oni koji im dolazi u posete, ali prvenstveno advokati – objašnjava kriminolog.

Da su njegove reči tačne i da mobilni telefoni u zatvorima nisu retkost potvrđeno je i u aprilu ove godine kada je jedan pronađen upravo u ćeliji Marka Miljkovića. Krio ga je u flaši punoj peska koja mu je služila kao improvizovani teg.

Sumnja se da je on sa njega organizovao rad članova grupe na slobodi, slao naređenja i pretio suparnicima.

Grafiti, oglasi, pesme…

Studije domaćih, ali i kriminologa u svetu pokazuju upravo to, objašnjava nam sagovornik, i nakon “pada”, vođe iz zatvora kontrolišu sve, a načini za to su brojni.

– Mogućnosti su brojne i nemoguće ih je pobrojati niti sve otkriti, jer se oni prilagođavaju situaciji. Grafiti, oglasi, pesme… Na grafitima ne mora ništa da piše, dovoljna je slika, simbol i tačno znaju šta treba da rade. Tako komanduju, organizuju transporte droge, recimo – kaže Radovanović i objašnjava dalje da su to zapravo simboli koje oni veoma dobro razumeju:

– Ti simboli su, u principu, poznati unutar grupe još iz vremena kad je radila na slobodi, oni su i tada bili njihov način komunikacije, zbog straha od prisluškivanja, realnog ili fiktivnog. Tako da svi članovi grupe znaju da je to poruka njima.

Uzmimo i da je ovaj oglas nečija šala, brojne druge poruke koje su stizale sa adrese kriminalaca, čak i onih koji su u tom trenutku bili u zatvoru, ili su pak na te adresu slate, iako često u šaljivom tonu, ipak to nisu bile. Uprkos šifrovanju, neke su “provaljene” pa se zna i od koga su i kome su namenjene.

Pođimo od pesme koju su pripadnici Belivukove grupe osam meseci pre nestanka Gorana Veličkovića Goksija, za čiju su smrt optuženi, objavili na Jutjubu.

Naime, na kanalu “Južna tribina” pojavila se u januaru 2020. godine prerađena poznata pesma “Bato, bre” koju su članovi grupe pevali.

– A gde žuriš, a gde žuriš, Goksi, bre? A gde žuriš, prebismo ti jangere… – glase reči pesmi, ispod koje su se u komentarima nizale pretnje Veličkoviću perfidno upućene. Jangeri su inače pripadnici Partizanove navijačke grupe Jang bojs, koja je bila u sukobu sa navijačkom, a zapravo kriminalnom grupom “Principi” koja je, otkriće se kasnije, samo bila paravan Belivuku i Miljkoviću za kriminalne radnje. Ubrzo nakon pretnje kroz pesmu Goksi je namamljen u kuću strave u Ritopeku, gde je potom svirepo ubijen.

Pretili preko čitulje

Posle likvidacije Vladimira Roganovića, pripadnika “kavačkog klana”, u novinama su “kavčani” objavljivali čitulje koje su shvaćene kao poruke pretnje suparničkom “škaljarskom klanu” i sinovima likvidiranog vođe Veselina Vukotića.

– Da ovakvog momka prevare manekeni i lisice, jednostavno ne ide – pisalo je tada u čitulji u dnevnim novinama u Srbiji, a koja je, kako se sumnjalo bila direktna pretnja upućena braći Vukotić – vođama suparničkog “škaljarskog klana”. Prema nezvaničnim informacijama, u međusobnoj komunikaciji “kavčani” “manekenom” nazivaju Jovana, a “lisicom” Igora Vukotića.

Ubistvo najavili grafitom

Da su grafiti jedan od važnih “obeleživača teritorije” dominantne grupe potvrdilo se još jednom upravo u sukobu Velje Nevolje i Zdravka Radojevića kojeg je kasnije, prema onome što piše u optužnici protiv ove kriminalne organizacije, ubio njegov klan.

Naime, sukob između Radojevića i dvojca Belivuk-Miljković kulminirao je kada su “Principi” prekrečili grafit posvećen preminulom Radojevićevom bratu i preko njega mu ostavili poruku “Zdravko, pi*ko, je*emo ti sve”.

– “Principi” su Radojeviću objavili rat kada su preko grafita posvećenog njegovom preminulom bratu Aleksandru uradili grafit svoje navijačke grupe. On je to shvatio lično, kao provokaciju, ali i kao pretnju – rekao je tada izvor i dodao da je sve počelo da se dešava u vreme kada su krenuli jedni drugima da se mešaju u posao sa drogom.

Zbog prekrečenog grafita Radojević se iznervirao toliko da je svom prijatelju slao poruke preko šifrovane aplikacije Skaj i rekao mu da će javno ubiti Velju Nevolju. Međutim, Radojević nije ni slutio da će Belivuk vrlo brzo tu informaciju i dobiti, a potom organizovati akciju da namame Radojevića u Ritopek, gde je svirepo mučen i ubijen.

“Velja i Mare najjače su glave”

Poruke šalju i oni sa slobode. Njima uhapšene vođe obaveštavaju o završenom poslu i o tome da još uvek imaju podršku, a svojim suparnicima da se nisu predali.

Tako su nakon hapšenja “Veljini klinci” išarali čitave kvartove u Beogradu: “Velja i Mare najjače su glave”, “Bucika izdrži”, “stop represiji”, neki su od grafita kojima su “sokolili” svoje iza rešetaka. Pisali su i one kojima su želeli da pokažu da uprkos svemu njihovoj moći nije došao kraj: “Sa nama uvek nevolja”, “mi smo gazde grada”, “Kad se vuk vrati bićete u nevolji”…

U naselju Kotež “prepucavanje” “Principa” i Zvezdinih navijača može se videti na zidu gotovo svake zgrade. Jedni drugima ostavljaju poruke, prete, kreče grafite i zbog njih se sukobljavaju. Veći broj imaju oni čija je moć u tom trenutku veća, tako je sada veliki broj onih nacrtanih u “Veljino vreme”, ali i posvećenih njemu prekrečen.

“Nevolja nevolju privlači”

Ubrzo nakon hapšenja na radio stanici, za koju je poznato da se redovno sluša u Centralnom zatoru i u pritvorskoj jedinici u Ustaničkoj ulici, naručena je pesma, misli se, kao provokacija Belivuku.

– Nevolja nevolju privlači, isti smo, isti igrači – glase reči pesme uz koju je voditeljka pročitala poruku naručioca koja glasi: “Od cigana iz cele Srbije za Grobare”.

BONUS VIDEO:

 



Izvor: Blic

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar