Kako je jedan sveštenik napravio NAJBEZBEDNIJI auto na svetu i zabeležio fijasko (VIDEO)

Neverovatna priča o jedinstvenom konceptu Aurora

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Ilustracija: Andriy Sarymsakov / Alamy / Profimedia

Koncept Aurora predstavlja važan deo istorije auto-industrije. Ostaje upisan kao najbezbedniji automobil na svetu, izrađen u vremenu kada sigurnost vozača i putnika nije bila prioritetna.

Vrlo verovatno da zaslužuje i titulu najružnijeg četvorotočkaša ikada!

Model je napravio sveštenik Alfred Đulijano iz Pensilvanije, koji se čitavog života interesovao za automobile i bio kandidat za prestižnu školu mladih dizajnera. Odbio je ponudu General Motorsa i posvetio se veri.

15 puta u kvaru

Auroru je dizajnirao dve godine, a potom “potrošio” još tri za izradu prototipa. Na raspolaganju je imao donacije parohijana i sopstveni novac, uložen za pokretanje brenda Aurora Motor Company.

Plan je bio da koncept predstavi kupcima, koji bi kasnije opremio agregatima Chryslera, Cadillaca i Lincolna. Projekat je podignuo na šasiji Buicka iz 1953, što će kasnije “ispisati” njegovu propast.

Naime, javno predstavljanje Aurore zakazano je u Njujorku, 1957. godine, a Đulijano je jedva stigao do “Velike jabuke”, jer se automobil tokom putešestvija pokvario 15 puta!

Probleme je, najverovatnije, izazvala pomenuta šasija, koju je sveštenik kupio polovnu i nije detaljno testirao.

Sigurnosna oprema

I pored kritika za neobičan dizajn vozila, Đulijanu se mora odati priznanje u segmentu bezbednosti.

Na šasiju je postavljena drvena konstrukcija s fiberglasom, dok je šoferšajbna imala ispupčen oblik, poput mehura. Time je umanjena mogućnost povrede glave vozača i suvozača, prilikom direktnog sudara.

Na spisku se nalaze i roll-bar kavez, branici koji apsorbuju udarce, tapacirana centralna konzola, sigurnosni pojasevi (u ono vreme pionirski poduhvat, prim.aut), preklopni upravljač za slučaj čeonog udara…

Bankrot i istraga

Čitav projekat koštao je Đulijana 30.000 dolara, a sveštenik je verovao da se automobil može ponuditi kupcima za 12.000 zelenih novčanica.

Nažalost, nije zabeležio nijednu porudžbinu i ubrzo je bankrotirao. Kasnije je bio pod istragom za moguću zloupotrebu novca crkve.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

Aurora je ostavljena da trune na nekom otpadu u Konektikatu, dok se 1993. nije pojavio britanski entuzijasta Endi Sanders. On je otkupio vozilo i transportovao ga u domovinu.

Četvorotočkaš je restauriran i ponovo predstavljen 2004, tokom Festivala brzine Goodwood. Danas je izložen u Muzeju automobila u Beaulijeu.


BONUS VIDEO:



Izvor: Objektiv.rs/S.K.

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar