Proverite da li mu smeta svetlo: Pet stvari koje možete da uradite ako se dete budi RANO UJUTRU

Možete probati i sa upotrebom alarma

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Shutterstock

Deca često imaju naviku da se bude rano ujutru, dok vi ostajete neispavani.

– Ljudi često pričaju kako je ustajanje oko sedam idealno. Kod nas je šest sati normalno – rekla je mama Keti Palmer, koja je inače konsultant za spavanje i dobar san.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

– Neka deca ustaju u pet sati, što nije retko. Ipak, to ne znači da i vi morate da ustanete tad. Zapravo, mi podstičemo roditelje da u to vreme ne započinju dan, jer će posle imati problem sa čestim dremkama tokom dana – objasnila je, dodavši da prekidanje ove navike kod deteta nije nimalo lak proces.

Deca, zapravo, ustaju tako rano jer su do jutro lepo odspavala i potpuno napunila baterije.

Foto: Shutterstock

– Često roditeljima govorim da uče decu da čekaju sedam sati ujutru. Može to biti i šest, ako dete baš rano ustaje – objasnila je.

Ona kaže da postoji nekoliko stvari koje možete da uradite po tom pitanju.

1. Uspostavite rutinu

Gladno dete neće otići na spavanje na vreme. Može se desiti, naročito ako su mali, da ne jedu dovoljno uveče. Podstaknite dete da se lepo najede, pa će samim tim i duže spavati.

2. Možda je detetu samo hladno

Možda dete ustaje rano jer mu je ujutru hladno.

Foto: Shutterstock

– Telo nam obično spusti temperaturu ujutru oko 4 sata. Postarajte se da u sobi bude toplo, da je dete lepo obučeno dok spava i da je dobro pokriveno.

3. Promenite svetla

Svetlost utiče na melatonin, hormon koji se luči dok spavamo.

– Ujutru nam ne ostaje mnogo melatonina, pa svetla mogu da probude dete. Obično su belo, zeleno ili plavo svetlo. Narandžasto, ružičasto i crveno ne utiču na naš san – objasnila je.

Može ih probuditi čak i svetlo koje dolazi iz hodnika, ako ste ostavili blago otvorena vrata. Ako se dete plaši mraka, probajte sa bojama svetla koje ne utiču na san.

Foto: Shutterstock

4. Naučite dete da se umiri

– Bilo bi dobro da naučite što pre dete da se samo umiri, pa i uspava, jer će onda to moći da uradi i ujutru kada se probudi. Naravno, ne treba ignorisati dete, ali se potrudite da ne budete neophodni uvek za san – rekla je Keti.

5. Probajte sa upotrebom alarma

– Ako dete ustaje inače u pet, nemojte odmah alarm da pomerite za sedam sati. Dete neće moći da čeka toliko dugo. Radite to postepeno, kako bi dete bilo u stanju da sačeka – objasnila je.

BONUS VIDEO:



Izvor: Objektiv.rs, yumama.com

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar