Vujović u Boru: Ulaganje Ziđina u MODERNIZACIJU postrojenja važno za ŽIVOTNU sredinu 

Ona je navela da je za građane Bora bitno da imaju radna mesta, ali je jednako važno i da imaju čistiji vazduh

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Ministarstvo zaštite životne sredine

Ministarka zaštite životne sredine Irena Vujović posetila je danas kompaniju „Serbia Zijin Copper doo“ u Boru, kako bi se uverila u napredak i dinamiku projekata koje kompanija sprovodi u cilju zaštite životne sredine u rudarskim aktivnostima.

Vujović je navela da je za građane Bora bitno da imaju radna mesta, ali je jednako važno i da imaju čistiji vazduh. Zbog toga, dodala je, ministarstvo koje vodi po prvi put tesno sarađuje sa kompanijom Ziđin i prati preduzete aktivnosti na modernizaciji i unapređenju proizvodnog procesa kako bi se zaštitila životna sredina.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

– Građani su se i pre 50 godina susretali sa problemom aerozagađenja u Boru, ali od 2018. godine od kad je naš strateški partner, kompanija Ziđin, preuzela rudnik u Boru, radi se na tome da se implementira oprema po svetskim standardima, kako bi se poboljšala zaštita životne sredine. Puštanjem u rad novog sistema za sakupljanje i odsumporavanje dimnih gasova u okviru kompleksa topionice, situacija je primetno bolja. To govore i zvanična merenja, koja pokazuju da je u avgustu prošle godine prekomerno zagađenje bilo zabeleženo tokom 14 dana, a u avgustu 2021. godine nije bilo prekomerno nijednog dana. I zato je ovaj projekat, iako nije jedini u Boru, za mene najvažniji, jer doprinosi rešavanju najvećeg problema u ovom gradu, a to je aerozagađenje – rekla je ministarka.

Vujović je naglasila da je sa kineskim partnerima od početka godine održan niz sastanaka na kojima se razgovaralo o tome kako da se prevaziđu nasleđeni problemi.

– Strateški partneri su u ovaj projekat uložili velika sredstva, više od 100 miliona evra, a primenjuju i principe cirkularne ekonomije, tako što od nusproizvoda prave korisne materijale. Ovo je tek početak. Do polovine sledeće godine kineski partneri će uložiti još sredstava u druga postrojenja, što će dalje smanjiti aerozagađenje, i zato se nadam da ćemo se uskoro ponovo videti u Boru, sa još boljim vestima. Želim da ljudi koji su zabrinuti za kvalitet vazduha znaju da taj decenijski problem rešavamo. Mislimo na građane Bora, ali i čitave Srbije, jer svi dišemo isti vazduh, pijemo istu vodu i baš zbog toga čistija budućnost treba da nam bude zajednički cilj – naglasila je Vujović.

Vujović je obišla novo postrojenje sa generalnim direktorom „Ziđina“ Đan Simingom, gradonačelnikom Bora Aleksandrom Milikićem, direktorom Agencije za zaštitu životne sredine Filipom Radovićem i savetnikom za ekonomsku i trgovinsku saradnju u Ambasadi NR Kine Liu Kaijem. Ministarka je, nakon obilaska, naglasila da se u Boru ove godine realizuju i drugi zeleni projekti uz podršku Ministarstva. Prema njenim rečima, u novembru će biti zasađeno više hiljada sadnica na degradiranoj površini na obodu rudnika. U cilju podizanja kvaliteta života građana, resorno ministarstvo sufinansira i proširenje Eko omladinskog parka.



Izvor: Objektiv.rs

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar