Predsednik Vučić se obratio javnosti iz Slovenije: “Iza kamera se govori samo o Kini”

Predsednik Srbije gost je Bledskog foruma u Sloveniji

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Printscreen/pink

U Sloveniji je u toku Bledski strateški forum na kom prisustvuje predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Vučić je na Forumu imao brojne razgovore.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

– Razgovarali smo o evropskoj perspektivi Srbije, o onome što su naši zadaci, a onda smo razgovarali o situaciji na jugoistoku Evrope, ali i onome što smo se dogovarali u Briselu prilikom moje posete pre četiri meseca. Ispunili smo naša obećanja da ćemo postići usklađenost sa EU, sa 46,28 podigli smo preko 62 odsto. Naravno postoje posebna ograničenja koja se tiču kompleksnog uvezivanja interesa Srbije vezanih za Kosovo i Metohiju. Nije tako jednostavno kao što ljudima izgleda, ali nastojimo da sačuvamo nacionalne i druge interese.

– Ono što je takođe važno, razgovarali smo i o drugim aspektima, o dijalogu sa Prištinom, imamo situaciju u regionu, BiH takođe, ali smo razgovarali o vladavini prava u Srbiji i svim daljim naporima koje treba da preduzimamo na našem evropskom putu.

– Ne postoji dovoljna želja za proširenjem, dok EU ne vidi svoje stvari. Čekaju se izbori u Nemačkoj, Francuskoj, komplikovano je, a ono što mogu da kažem je da se van kamera govori samo o Kini. Čim se udalji od kamera tema su klimatske promene, zelena agenda, to niko ne pominje, za sve ostalo je tema smo Kina. Očigledno je šta je preokupacija Evropljana i Amerikanaca, a mi moramo da rešavamo svoje probleme – rekao je Vučić.

Teško je zamisliti ekonomiju bez odnosa sa Kinom, najvećim tržištem na svetu, i to će biti najvažnija tema u Evropi i svetu u narednim godinama, dodaje on.

Kina radi 72 sata a mi bismo da radimo 30 sati

“A šta ćemo sa Srbijom kad su u Srbiji dva najveća izvoznika Ziđin i Hbis?”, upitao je, dodavši da su to naše kompanije, rde u Srbiji, ali videće ih kao kineske kompanije, a to su sve pitanja za nas.

Vučić je rekao da je brza pruga Beograd-Niš-Preševo za nas od ogromnog, suštinskog značaja jer će da menja Srbiju u budućnosti.

– To će biti flegšip projekat Evropske unije – kazao je predsednik Srbije.

– Moramo da gledamo da se zbližavamo u regionu ponosan sam na inicijativu Otvoreni Balkan – rekao je.

– Srbija je druga u Evropi po stopi rasta, a bila bi prva da se u Litvaniji u trećem kvartalu nisu desile čudne stvari – istakao je Vučić.

– Postavlja se pitanje što bi se svi radovali tome, naravno da će da bude više onih koji su tome nezadovoljni neko onih koji su srećni. Zato je za nas važno da mi to dobro razumemo. Albanija, Severna Makedonija razumeju da je to njihov interes, i Srbija razume da je to njen interes. Politike različitih zemalja povezuju samo interesi, nema tu ljubavi. Vidimo da je bolje da idemo do Skoplja nestajući u Tabanovcima na granici, da idemo do Tirane bez ikakve granice. To vide i oni što prevoze mleko, sir, voće i povrće, svi vide interes – objasnio je Vučić.

Vučić kaže da je ponosan na inicijativu “Otvoreni Balkan” i da je potrebno da razvijamo odnose sa zemljama u regionu.

– Moramo da se zbližavamo jedni sa drugima, da otvaramo granice. Imao sam dobre razgovore – rekao je predsednik Vučić.

– Interesi u Evropi su samo interesi, nema tu ljubavi i zašto bi se neko radovao što Srbija napreduje. Mi moramo da razumemo šta su naši interesi i moramo sebi da pomognemo. Svako treba da zna da je “Otvoreni Balkan” naš interes – rekao je predsednik.

Na pitanje o inicijativi “Otvoreni Balkan”, Vučić kaže da Borut Pahor nije kritikovao ovu inicijativu, ali da je jasno da ne postoji oduševljenje ovom idejom.

– Napravili su nam palačinke, ali su odlučili da ne stave “nutelu”, već malo lošiji namaz. Mi smo sada napravili sami palačinke, a ponekad stavimo i “nutelu”. Zašto bi se to nekome dopalo? – zapitao je predsednik. Ističe da je jasno da će mnogi zbog ovoga biti nezadovoljni, a da će tek nekolicina biti srećna.

Na pitanje o napadima zbog fotografije sa slovenačkim političarem Zmagom Jelinčićem, Vučić ironično kaže da bi zbog nje trebalo da dobije hašku optužnicu.

– To dovoljno govori o tome da se traži razlog za napadanje, iako ga nema. To više govori o njima, nego o meni. Ne pada mi na pamet da se pravdam – rekao je Vučić.

– Interesi u Evropi su samo interesi, nema tu ljubavi i zašto bi se neko radovao što Srbija napreduje. Mi moramo da razumemo šta su naši interesi i moramo sebi da pomognemo. Svako treba da zna da je “Otvoreni Balkan” naš interes – rekao je predsednik.

Ističe da Srbija počinje da odlučuje o svojoj sudbini, a to se mnogima ne dopada.

– Ideja “Balkan Balkancima” je ideja koja može da nas spasi – rekao je Vučić.

Predsednik je upozorio da će lažna država Kosovo krenuti u kampanju za ulazak u razne međunarodne organizacije.

Ističe da je imao mnogo susreta na marginama na kojima je izrazio zabrinutost zbog planirane akcije Prištine, čime bi se stvorila još veća nesigurnost.

Ističe da je za koji dan 4. septembar, a ako Albanci krenu u akciju, “za nas nema spavanja”.

– U spoljno političkom smislu, čeka nas interesantna jesen – rekao je Vučić.

Predsednik je rekao da bi se uplašio za Srbiju kada bi prestali da ga napadaju i razapinju.

Na pitanje o rečima Viktora Orbana i njegovom stavu da je Srbija više potrebna EU nego obrnuto, Vučić mu se zahvalio i rekao da Orban razume značaj Srbije i pokazuje joj poštovanje.

– Nama je EU potrebna i važna, a u međuvremenu moramo da živimo, preživimo i unapređujemo ekonomiju. To nam je važno, a pritom moramo da rešavamo pitanje Kosova i Metohije, a teško je da igrate tango sa nekim ko trči po sali. Možemo tako da se igramo dečjih igara, ali ne i tango – rekao je Vučić.

Predsednik kaže da, “za razliku od Šolaka i Đilasa, on ne izmišlja, a kada se bori za samostalnu Srbiju i uspe jednom u više od 140 godina da postigne to da Srbija bude prva ili druga u Evropi po stopi rasta, kada se grade putevi, bolnice, a Srbija napreduje, onda ne očekuje da će ga voleti i da neće biti uložen veliki novac da ga sruše”.

– To razume i onaj ko se bavi, i onaj ko se ne bavi politikom. Vi ljudi, samo napred, a narod će doneti odluku – rekao je predsednik.

Na pitanje o razgovoru sa visokim predstavnikom Šmitom, predsednik kaže da ga je danas sreo, da su se pozdravili i kratko razmenili mišljenja. Dodaje da bi trebalo da se sretnu, ali da tačan datum ne zna.

– Razgovaraćemo uskoro. Za nas je važno i dobro je da Šmit nije poslušao besmislene zahteve. Neki ljudi ne mogu da razumeju koliko je to neodgovorno i opasno. Videćemo kakvi će zaključci biti po tom pitanju – rekao je Vučić.

Na pitanje o zahtevima opozicije i kolumni Veselina Simonovića, Vučić kaže da je jasno da deo opozicije nije bojkotovao izbore zbog izbornih uslova, već zbog straha od neuspeha.

– Brojni su mediji koji su protiv nas, a zar je iko u Srbiji verovao da ne izlaze na izbore zbog uslova? Tim izgovorom su pokrivali svoj siguran neuspeh na izborima. Oni ne protestuju jer postoji razlog, već da bi dobili koji procenat više i da ne bi bili osramoćeni na izborima – kaže Vučić.

Podsetimo, Vučić je ranije danas imao sastanke sa specijalnim izaslanikom EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslavom Lajčakom, a pre toga je učestvovao na panelu posvećenom budućnosti Evrope kojim je počeo dvodnevni 16. Bledski strateški forum. Takođe se sastao sa predsednikom Slovenije Borutom Pahorom i sa predsednikom Evropskog saveta Šarlom Mišelom.

BONUS VIDEO



Izvor: Objektiv.rs

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar