Često vam otiču noge? Stručnjaci tvrde da onda ove tri namirnice morate odmah da izbacite iz ishrane

Pomozite sebi i promenite loše navike

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Studio Frank / ImageSource / Profimedia

Ako vam noge često otiču, to je jasan znak da neke navike morate što pre da promenite.

Ukoliko imate naviku da često prekrstite noge dok sedite ili da nosite preusku odeću, to će u većini slučajeva još više pogoršati situaciju sa oticanjem nogu.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

Vrućina i predugo sedenje takođe nisu od pomoći, ali ključno je iz ishrane izbaciti nekoliko štetnih namirnica.

So, brza hrana i slatkiši uobičajeni su sumnjivci za osećaj težine u donjim ekstremitetima, a za lepe noge preporučljivo je konzumaciju navedenog, ako ne eliminisati, onda smanjiti na minimum. Za vidljive rezultate nužno je uneti promene u ishranu.

Na primer, so podstiče zadržavanje tečnosti, posebno u nogama i za vreme vrućih letnih dana. Osim toga, stručnjaci preporučuju konzumaciju namirnica koje deluju kao prirodni diuretici, kao što su špargle, ananas i zeleni čaj. Naime sve što jedete direktno se odražava na vaše telo i zato biste trebali da izbegavate određenu hranu i začine, posebno leti.

Foto: – / Wavebreak / Profimedia

Ograničavanje unosa soli prvi je savet većine nutricionista kada primete da njihovi pacijenti imaju problema sa zadržavanjem tečnosti. Stručnjaci opisuju natrijum kao ‘najvažniji sastojak za nastanak oteklina’. Takođe, jako posoljena hrana podstiče telo na zadržavanje znatno veće količine tečnosti, što može dovesti i do upale u tkivu.

Jela alternativno možete začiniti biberom i sokom limuna, a prilikom obroka svakako pripazite na skrivene izvore natrijuma poput gotovih smesa začina, umaka ili konzervirane hrane.

Prerađena hrana

Uz jako zasoljenu hranu često dolaze belo brašno i zasićene masnoće, a upravo to opasna je kombinacija na koju upozorava velik broj stručnjaka. Naime mnogi ljudi upravo nakon konzumiranja pržene ili prerađene hrane dožive znatno veće naticanje stopala ili gležnjeva. Izborom zdravijih tehnika kuvanja i pripreme hrane, to se u potpunosti može promeniti.

Preporučuje se da pažljivo čitate sve sastojke i birate zdravije opcije, jer jasno je to da na primer, pečeni ili kuvani krompir nemaju isti broj kalorija kao i porcija pomfrita.

Foto: Profimedia/Panthermedia/Steven H Jones / Alamy

Rafinirani šećeri

Treći neprijatelj natečenih nogu još je jedan uobičajen sastojak svih ‘crnih lista’ namirnica. Loša vest je ta da je ovaj sastojak prisutan u mnogim namirnicama, od pića i slastica do industrijskog peciva i pekarskih proizvoda, uključujući neke vrste hleba, no trebali biste ga izbegavati što je više moguće ako želite izbeći ovaj, ali i mnoge druge probleme. Nekalorični zaslađivači poput stevije, sorbitola ili ksilitola neke su od alternativa koje nutricionisti predlažu za zaslađivanje kafe ili domaćih poslastica.

Takođe, slatka pića i sokove radije zamenite čajem, a dobro je odabrati one vrste koje pomažu probavi, kao što je kamilica, jer sadrže stimulanse poput teina ili kofeina koji ubrzavaju metabolizam, a time i probavni proces.

BONUS VIDEO:

 



Izvor: Objektiv.rs, stil.kurir.rs

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar