Sedam prirodnih lekova koji mogu da vam pomognu u lečenju čira na želucu

Med, sok od kupusa i banane mogu da ublaže simptome čira na želucu

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Science Photo Library / Sciencephoto / Profimedia

Zvan i gastrični ulkus, čir je ožiljak ili mana sluznice želuca. Krivac za nastajanje čira je još uvek nepoznat.

Mogući uzročnici su višak želudačne kiseline, infekcija bakterijom Helicobacter pylori (H. pylori), ali i različiti lekovi protiv bolova.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

Aktivni čir na želucu manifestuje se kao bol, obično u gornjem delu stomaka, malo ispod grudnog koša. Neretko je praćen tragovima krvi u stolici ili tokom povraćanja.

Budući da se čirevi mogu javljati i postati hroničan problem ili dovesti do brojnih ozbiljnih komplikacija, važno je da odmah počnete s lečenjem.

U tom procesu može da vam pomogne i sedam prirodnih lekova, ali pre nego što počnete da ih konzumirate, prporučljivo je da se prvo konsultujete sa svojim lekarom.

1. Med

Med poseduje niz lekovitih svojstava, a posebno je efikasan pri lečenju čira. Glukozna oksidaza, enzim u medu, proizvodi vodonik peroksid koji ubija štetne bakterije koje mogu doprineti razvoju čira.

Tu su i druge antibakterijske materije u medu, od cvetova iz kojih pčele skupljaju polen, što povećava efikasnost meda u eliminisanju bakterija.

Foto: Shutterstock

Dve kašičice dnevno dovoljna su doza kod većine vrsta meda.

Kad se stanje s čirom popravi, jedna je kašičica dnevno po pravilu je dovoljna.

2. Banane

Kombinacija fitoindosida u sušenim, nezrelim bananama povećava količinu sluzi u probavnom traktu. Sluz tvara snažan je zaštitni sloj koji pomaže u lečenju čira i sprečava njegov nastanak.

Banane sadrže i polisaharide koji se razgrađuju u vodi.

U svrhu lečenja čira, najbolji rezultati postižu se s bananom u prahu.

Kako biste napravili bananu u prahu, ogulite jednu ili više banana pa ih narežite na tanke kriške. Stavite ih na sunce, u rernu ili dehidrator hrane pa ih temeljno osušite. Kada se osuše, sameljite ih u fini prah.

Pomešajte dve kašičice praška s jednom kašičicom meda. Uzimajte ovu smesu tri puta dnevno: prepodne, poslepodne i pre spavanja.

Foto: Shutterstock

3. Sok od kupusa

Dokle god imate dovoljno korisnih bakterija u telu, loše bakterije će biti pod kontrolom, što će smanjiti rizik od čira. Jedan od najboljih načina o čuvanja probavnog trakta sa što više dobrih bakterija jeste redovni unos fermentisanih namirnica.

Namirnice kao što su domaći kiseli kupus, jogurt i ukiseljeno povrće pomažu pri održavanju ravnoteže dobrih bakterija u vašim crevima.

Ali, kada je reč o lečenju čira, najefikasniji je sok od svežeg kupusa.

Decenijama pre izuma antibiotika, sok od kupusa uspešno se koristio za sprečavanje ili lečenje čira na želucu i dvanaestopalačnom crevu.

Kupus je takođe pouzdan izvor vitamina C, kojeg bolesni od čira imaju premalo u želudačnim sokovima.

Foto: Yevhen Polishko / Alamy / Alamy / Profimedia

4. Beli luk

Istraživanja o preventivnim i terapeutskim prednostimabelog luka kontinuirano rastu. Čini se da beli luk može držati bakteriju Helicobacter pylori pod kontrolom.

Istraživači iz Istraživačkog centra “Fred Hutchinson” otkrili su da beli luk ostvaruje specifično antimikrobno delovanje protiv H. pylori.

Prekomerno razmnožavanje ove bakterije pogoduje razvoju čira na želucu.

5. Feferoni

Suprotno onome što mnogi ljudi veruju, ljuti feferoni ne uzrokuju čir na želucu, nego, naprotiv – sprečavaju njegov nastanak! To je posledica činjenice da feferoni aktiviraju mehanizme koji štite sluznicu želuca.

Istraživanja u Mađarskoj pokazala su da je kapsaicin, aktivni sastojak feferona, smanjio količinu kiseline u želucu, dok je u isto vreme povisio volumen zaštitnih sokova.

Kapsaicin je posebno delotvoran u zaštiti želuca od ulceracija uzrokovanih alkoholom i nesteroidnim protivupalnim lekovima.

Zato, ako ste zakleti protivnik feferona zbog uverenja da uzrokuju čir, vreme je da ih vratite u ishranu, ali ovaj put kao efikasan lek.

Foto: Profimedia/Boonsom Chotpaiboonpun / Panthermedia / Profimedia

6. Sladić

Nekoliko istraživanja je pokazalo je da deglicirizirani sladić (DGL) deluje slično cimetidinu, leku protiv čira na želucu i dvanaestopalačnom crevu. Čini se da ovaj oblik sladića podstiče želudac i creva na proizvodnju zaštitne sluzi.

To je vrlo korisno za svakog korisnika lekova koji pospešuju nastanak čira kao što su aspirin, derivati kortizona ili nesteroidni protivupalni lekovi.

Međutim, da bi bile efikasne, morate prožvakati tablete sladića pre gutanja. Preporučuju se dve tablete od 380 mg tri puta na dan između obroka.

7. Vitamin E

Lekari s medicinskog instituta u Kijevu obelodanili su da je 300 mg vitamina E dnevno izlečilo peptični ulkus kod 28 pacijenata. Čirevi su pod uticajem vitamina E nestali unutar 4 do 6 dana.

Pacijentima koji su uzimali vitamin E porasao je nivo belančevina u ćelijama creva.

Ujedno, oni su tokom terapije dobili 1,5 do 3 kg, dok kontrolna grupa pacijenata nije zabeležila nikakvo povećanje telesne težine.

BONUS VIDEO:

 



Izvor: Objektiv.rs, stil.kurir.rs

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar