OBJEKTIV OTKRIVA

Deci umesto viršli prodaju OVO! Otkrivena velika PREVARA: Evo kako nas OBMANJUJU proizvođači mesa

Taman toliko da izbegnu Pravilnik o kvalitetu usitnjenog mesa koji je stupio na snagu prošle godine

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Privatna arhiva

Delikates, pileća, hot- -dog, moja, vudi, amadori… Verovatno vas ovi nazivi asociraju na dobro poznate brendove viršli, a ako biste pomislili da ih kupite, sigurno ne biste ni obratili pažnju da su proizvođači minimalno korigovali napise na svojim ambalažama.

Taman toliko da izbegnu Pravilnik o kvalitetu usitnjenog mesa koji je stupio na snagu prošle godine.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

Detaljnim pregledom deklaracija proizvoda koji izgledaju kao viršle i koji su nekada imali tu imenicu u svom imenu, slobodno se može reći da su one gotovo potpuno nestale sa rafova srpskih prodavnica.

SADRŽE MSM, ŠTO NIJE DOZVOLJENO

Namera nadležnog ministarstva da ovaj omiljeni proizvod mnogih dovede do kategorije višeg kvaliteta donošenjem propisa, očigledno nije urodila plodom. Da bi proizvod mogao da se nazove viršlom, u sebi mora da sadrži usitnjeno meso, masnoću i so, što je, sudeći po deklaracijama proizvoda koji samo izgledom podsećaju na njih, za mnoge proizvođače nemoguća misija. Upravo zbog toga su odlučili da izbace reč „viršla” i nazovu ove proizvode samo po asocijacijama na njih.

– Aktuelnim Pravilnikom o kvalitetu usitnjenog mesa, poluproizvoda od mesa i proizvoda od mesa, ukoliko je namirnica deklarisana kao viršla, ona ne sme da sadrži MSM, odnosno nekvalitetno mašinski separisano (otkošteno) meso. Neki su odlučili da izbace naziv viršla, a ima i onih proizvođača koji i dalje navode da je reč o viršli, iako ti proizvodi sadrže ono što ona nije po definiciji. Nažalost, pravilnik jeste dobar, ali se ne primenjuje – navodi za Objektiv Nikica Jovanović, pravni savetnik Nacionalne organizacije potrošača Srbije.

Piše: NIKOLINA MARIĆ

BONUS VIDEO:

NASTAVAK OVE I OSTALE AKTUELNE TEME MOŽETE PROČITATI U ŠTAMPANOM IZDANJU OBJEKTIVA ZA 19.  AVGUST

Foto: Objektiv.rs


Izvor: Objektiv.rs

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar