Srbija DEFINITIVNO u novom talasu: Oglasili se iz Kriznog štaba, evo šta kažu o pooštravanju MERA

Jovanović je ukazala da se ne može potpuno sprečiti širenje novog talasa epidemije, ali da se može doprineti sprečavanju širenja

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Objektiv.rs/Vladimir Sporic

Direktorka Instituta “Batut” i članica Kriznog štaba Verica Jovanović izjavila je danas da se definitivno može reći da smo ušli u novi talas epidemije.

Jovanović je za RTS rekla da se broj pacijenata na bolničkom lečenju udvostručio u poslednje dve nedelje i da njihove kliničke slike nisu lake, kao i da većina pacijenata zahteva kiseoničku potporu. Naglasila je da se najveći broj novoobolelih nije vakcinisao i pozvala sve koji nisu primili vakcinu da to učine.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

Jovanović je ukazala da se ne može potpuno sprečiti širenje novog talasa epidemije, ali da se može doprineti sprečavanju širenja poštovanjem preventivnih mera.

– Da bi u celokupnoj populaciji došlo do smanjenja zaražavanja, preventivne mere koje nikada nisu ukinute treba pojačati. Prema tome, naša i samoodgovornost, a istovremeno i osećaj prema kolektivu i odgovornosti, naravno i primena svih preventivnih mera daće doprinos. Ne zaboravimo distancu, izbegavanje okupljanja i poštovanje svih higijenskih mera koje smo više puta do sada i spominjali i primenjivali. I naravno, ne zaboravimo vakcinaciju – istakla je Jovanovićeva.

Naglasila je da kliničke slike pacijenata na bolničkom lečenju, čiji se broj udvostručio u poslednje dve nedelje, nisu lake i da postoji veliki broj zahteva za prijem na poluintenzivnu negu.

Jovanović je navela da većina pacijenata zahteva kiseoničku potporu, da je hospitalizovano više muškaraca – skoro 80 odsto su muškarci i uglavnom su to problemi kardiovaskularnog sistema.

Govoreći o novim restriktivnim merama, Jovanovićeva je rekla da Krizni štab radi kontinuirano i da razmišlja o uvođenju novih mera, kao i da svakodnevno analizira sve podatke.

HAOS u beogradskoj školi: Otac antivakcinaš uputio STRAVIČNE pretnje – direktor na meti jezivih kletvi 

– Kada su u pitanju nove mere, one će svakako biti razmatrane i, ja sam ubeđena, donete, u zavisnosti od epidemijske krive. Kao sto vidimo, mi smo tokom jučerašnjeg dana prešli 1.000 inficiranih osoba. Od 10.700 testiranih, svaki deseti je bio pozitivan, ali to je jako veliki broj. Najveći broj inficiranih se nalazi u najvećim gradovima, tamo gde su migracije najveće, istovremeno tamo gde je došlo do pada primene preventivnih mera – rekla je Verica Jovanović.

Dodala je da očekuje da će se u skladu sa potrebama biti zakazana nova sednica Kriznog štaba i napomenula da se konsultacije u okviru medicinskog dela i ostalih članova Štaba stalno održavaju.

Verica Jovanović je navela da postoji potreba da se poveća obuhvat imunizacijom kod ljudi koji se kreću u javnim službama.

– Mi zato radimo kao zdravstveni sistem i kao zdravstvena struka na povećanju obuhvata, ali istovremeno i na razvoju i samosvesti i osećaja da je vakcinacija mera koja će dovesti do zaustavljanja širenja virusa, istovremeno do sprečavanja zaražavanja, jer su nevakcinisane osobe sada ciljna populacija i najveći broj svih koji su oboleli su osobe koje se nisu vakcinisale – rekla je Jovanovićeva i pozvala sve koji se nisu vakcinisali da to učine.

BONUS VIDEO



Izvor: Tanjug

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar