U Pančevu nisu operisali Ivanu jer nije VAKCINISANA? Umesto pripreme usledili je ŠOK i krivična prijava

Umesto da je lekar pripremi za operaciju, usledio je hladan tuš.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Ivana Todorović (38) iz Opova doživela je pravi šok, kada joj je ginekolog u Opštoj bolnici u Pančevu rekao da je neće operisati jer je nevakcinisana, a iza te izjave dr Goran Janković stao je svojim potpisom i pečatom.

Neprijatnost je doživela 22. jula, kada je kod doktora Jankovića došla na pregled na koji ju je uputio njen ginekolog. Ivana je, kako priča, pre 6 godina imala intervenciju, kada joj se cista na jednom jajniku uvrnula, a sada je bilo potrebno obaviti operaciju na drugom jajniku, zbog ciste koja se pojavila na njemu.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

– Kod svog ginekologa sam radila tumor markere i ultrazvuk, a on me je poslao dalje kod doktora Jankovića kako bi dao mišljenje o operaciji, da se ne bi ponovio taj prvi put, kada su morali da mi izvade jajnik. Tada mi se cista u roku od 15 dana uvrnula. Naravno da nisam želela da se to ponovo desi, jer bi onda morali da mi vade i drugi jajnik, kao i matericu, jer ona posle toga ne bi imala nikakvu svrhu. A ja planiram i nadam se da ću imati dete sa svojim suprugom – započinje naša sagovornica.

Ipak, umesto da je lekar pripremi za operaciju, usledio je hladan tuš.

– Sav hladni program se otkazuje do daljeg – tako je pisalo u izveštaju ginekologa dr Gorana Jankovića.

-Tumor markeri u granicama normale. Nevakcinisana. Na osnovu odluke Vlade Srbije, sav hladni program se otkazuje do daljeg ukoliko pacijenti nisu vakcinisani – stoji u lekarskom izveštaju pančevačkog ginekologa.

“Došlo do nesporazuma”

Ivana je na društvenim mrežama podelila izveštaj koji ju je šokirao, i rešila da podnese krivičnu prijavu protiv lekara. Nekoliko dana kasnije, kako navodi, pozvao ju je direktor bolnice, dr Slobodan Ovuka, rekavši da je “došlo do nesporazuma, te da doktor nije nešto dobro razumeo”.

– Rekao mi je da ne postoji takav dopis, niti takva odluka, da ne zna otkud njemu takva informacija. Zaista ne znam kako tako nešto može da bude nesporazum. Takođe, rekao mi je da dođem u bolnicu, da ispričam šta je bilo i da će me operisati. “Nije problem da dođem”, rekla sam mu, “ali od tužbe neću odustati” – priča Todorovićeva.

Kada je otišla u bolnicu, dočekali su je direktor i doktor koji ju je operisao prvi put.

– Tog dana su mi obavili sve preglede, ispitivali o svemu što se desilo, istakli da cista nije opasna, iako je dosta velika. Ipak, pitala sam: “Šta ako se uvrne i u ovom drugom jajniku?”. Doktor je tada predložio operaciju – navodi  sagovornica.

Ivana objašnjava da u cisti ima vodu, a da postoji mogućnost da u njoj ima i krvi.

– To nije dobro odlagati jer može da pukne i da izazove sepsu – navodi ona.

U bolnici joj je objašnjeno na koji način treba da se pripremi za operaciju, a direktor bolnice je naveo da će je on operisati.

Dr Slobodan Ovuka nije se javljao na pozive i nije odgovorio na naša pitanja koja smo mu poslali u vezi sa ovim slučajem.

Tužilaštvo: Predmet je u radu

Iz Osnovnog javnog tužilaštva (OJT) u Pančevu rekli su da je krivična prijava protiv doktora Jankovića najpre podneta Višem javnom tužilaštvu u ovom gradu, a da je njima prosleđena 29. jula.

– Krivična prijava je prosleđena Osnovnom javnom tužilaštvu radi ocene da li se u radnjama prijavljenog eventualno stiču bitni elementi krivičnog dela neukazivanje lekarske pomoći iz člana 253 stava 1 Krivičnog zakonika ili nekog drugog krivičnog dela iz naše nadležnosti, a koja prijava je zavedena u Osnovnom javnom tužilaštvu po datumu ustupanja i predmet je trenutno u radu – navode iz OJT Pančevo.

Inače, u stavu 1 člana 253 Krivičnog zakonika stoji da će se lekar koji protivno svojoj dužnosti odbije da ukaže lekarsku pomoć licu kojem je takva pomoć potrebna, a koje se nalazi u neposrednoj opasnosti za život ili opasnosti nastupanja teške telesne povrede ili teškog narušavanja zdravlja, kazniti novčanom kaznom ili zatvorom do dve godine.

– Ako usled dela iz stava 1. ovog člana lice kojem nije ukazana lekarska pomoć bude teško telesno povređeno ili mu zdravlje bude teško narušeno, učinilac će se kazniti zatvorom od 6 meseci do 5 godina – navodi se u stavu 2 člana 253 Krivičnog zakonika.

Pitanja u vezi sa ovim slučajem o tome ko je i kada doneo odluku na koju se poziva dr Janković, kao i da li se ona odnosi na sve bolnice i znači li to da nevakcinisani pacijenti neće biti podvrgnuti operaciji ili nekom hirurškom zahvatu, poslali smo Ministarstvu zdravlja, ali do objavljivanja ovog teksta, nismo dobili odgovore.

BONUS VIDEO:



Izvor: Telegraf

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar