Pobedio Mikeca u Tokiju, a sad traže da zbog veze s terorizmom ostane bez olimpijskog zlata!

- Ohrabrili bismo ih ako imaju bilo kakve dokaze da nam pošalju - rekao je portparol MOK Mark Adams

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: USA TODAY Network / ddp USA / Profimedia

Aktivisti traže od MOK istragu protiv iranskog strelca osvajača zlata u Tokiju, čoveka koji je pobedio Damira Mikeca. Organizacija pod nazivom “Ujedinjeni za Navida” pozvala je MOK da pokrene istragu i suspenduje zlatnu medalju koju je iranski strelac Džavad Forugi osvojio u disciplini 10 metara vazdušni pištolj.

Međunarodni olimpijski komitet zatražio je od aktivista da dokažu tvrdnje da je Iranac, osvajač zlatne olimpijske medalje u Tokiju, član Iranske revolucionarne garde.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

– Ohrabrili bismo ih ako imaju bilo kakve dokaze da nam pošalju – rekao je portparol MOK Mark Adams.

Forugi je osvojio zlatnu medalju prvog dana takmičenja, ispred srpskog strelca Damira Mikeca i kineskog takmičara Vei Panga. Forugi je, navodno, služio u Siriji kao jedan od članova medicinara Iranske revolucionarne garde.

Organizacija “Ujedinjeni za Navida” traži da se Iran izbaci iz svih međunarodnih takmičenja. Ta organizacija nazvana je po rvaču Navidu Afkariju, koji je pogubljen prošle godine, nakon što je osuđen za ubistvo člana obezbeđenja na antivladinim protestima koji su se 2018. godine održali u Širazu. Postojala je sumnja da je Afkari mučen kako bi dao lažno priznanje.

Aktivisti za ljudska prava su tada naveli da je rvač mirno protestovao, a njegov advokatski tim je tvrdio da nema dokaza o krivici. Iransko pravosuđe negiralo je tvrdnje o mučenju i obrazložilo da je Afkari “nožem ubio nevinog čoveka i da je to priznao na sudu”.

Predsednik MOK Tomas Bah i Međunarodna fudbalska federacija (FIFA) tada su se priključili pozivima da se poštedi Afkarijev život.Izvor: Objektiv.rs

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar