Smanjuje stres, ublažava bolove i garantuje miran san: Kako sve možete da iskoristite magičnu LAVANDU

Zbog svog mirisa ali i lekovitih svojstava lavandu zovu i kraljicom Mediterana

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Samo Trebizan / Alamy / Alamy / Profimedia

Lavanda ili kraljica Mediterana, kako je vekovima zovu, jedna je od najskorisnijih biljaka.

Osim što su njeni mirisni plavoljubičasti cvetovi (naći ćete ih na pijaci, u vrećicama ili u obliku čaja u biljnoj apoteci) melem za vaše oči i nos, ona može da vam posluži kao praktičan prirodni lek za celu porodicu – od najmlađih do najstarijih.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

Čak i obliku eteričnog ulja, lavanda je sigurna za bebe i decu.

Zahvaljujući magičnim sastojcima kao što su linalol i linalil-acetat, ova biljka umiruje nerve, poboljšava san, podiže raspoloženje, ublažava bolove, ubrzava zarastanje rana i ima antibakterijsko delovanje.

Od sušene lavande možete pripremati mirisni čaj, a možete je dodavati i u jela i poslastice.

Dobrobiti lavande:

Pomaže kod anksioznosti i depresije – lavanda ima sedativni efekat (umiruje), poboljšava raspoloženje i deluje kao anksiolitik (ublažava teskobu).

Foto: – / Wavebreak / Profimedia

Poboljšava san – uz njen miris u sobi ujutro ćete se probuditi osveženi i odmorni.

Smanjuje razdražljivost – lavanda ulazi u interakciju s neurotransmiterom zvanim GABA i tako umiruje nervni sistem, smanjuje iritiranost, ljutnju, agresiju i nemir.

Ublažava ubode i ubrzava zarastanje rana – ova moćna biljka smanjuje iritacije na koži, svrab od uboda insekata i opekotine nastale od sunca ili nekim drugim putem.

Neguje kožu – zahvaljujući protivupalnim svojstvima i antioksidativnom delovanju, lavanda je odličan izbor za negu kože.

Podstiče rast kose – ova mirisna biljka neguje i stimuliše rast folikule vlasi.

Osam načina primene:

1. Čaj i kupka za umirenje nervnog sistema i opuštanje

Pomešajte pola šolje listova nane sa dve kašike sušene lavande. Za jednu šolju čaja biće vam dovoljno 1-2 kašičice ove čajne mešavine. Prelijte vrelom vodom, ostavite pet minuta, a zatim procedite i popijte čaj.

Sušenu lavandu možete dodavati i u svoje kupke zajedno s magnezijum hloridom i magnezijum sulfatom (epsomska ili gorka so).

Foto: Andrea Matone / Alamy / Alamy / Profimedia

2. Mirisni jastučići

Sušenom lavandom možete da napunite mirisne jastučiće za dobar san i relaksaciju. Možete da ih stavite pod jastuk pre spavanja ili dok ste pod stresom, da ih imate pri ruci (stavite ih u torbu i nosite sa sobom) i uživate u njihovom opuštajućem mirisu.

3. Tinktura za dobar san

Za relaksaciju i dobar san od sušene lavande možete da pripremite i lekovitu tinkturu. Uzmite teglu, do pola je napunite sušenom lavandom, prelijte kipućom vodom tako da se bilje natopi, a ostatak tegle napunite alkoholom (votkom). Izmešajte kašikom, ostavite da odstoji 3-6 nedelja, a svaki dan protresite. Procedite kroz gazu, bilje bacite, a tinkturu odložite na suvo i tamno mesto.

Uzimajte pola do jedne kašičice 2-3 puta na dan, a za one koji su osetljivi na alkohol ova doza može da se stavi u vrući čaj, pa da se pričeka da alkohol ispari.

4. Osveživač vazduha

U vruću vodu dodajte cvetove lavande i koru pomorandže. Ovaj osveživač vazduha u vašem domu biće daleko zdravija varijanta od kupovnog.

5. Melem za brže zarastanje rana

Za ovu mast trebaće vam eterično ulje lavande i med. Pomešajte četvrtinu šolje meda sa 20 kapi eteričnog ulja lavande, pa ovim melemom mažite opekotine i manje ranice. Lavanda će fino umiriti kožu i podstaći njeno zarastanje i oporavak.

Foto: Nataliya Dorokhina / Alamy / Alamy / Profimedia

6. Maska za bubuljice i kožne iritacije

Pomešajte dve kapi eteričnog ulja lavande sa kašičicom meda i malim kružnim pokretima umasirajte u prethodno navlaženu kožu lica. Ostavite da odstoji 10-15 minuta i isperite toplom vodom. Koža lica biće mekana i osvežena.

7. Vrećica za ublažavanje infekcije uha

Ovo će vam poslužiti kao pomoć kod bolne infekcije uha. Trebaće vam mala vrećica od muslina ili obična čarapa. U nju dodajte pola šolje krupne morske soli i 2 kašike sušenih cvetova lavande (ili 2-3 kapi eteričnog ulja lavande koje ćete dodati nakon zagrevanja vrećice), pa čvrsto zavežite.

Stavite na tiganj, pa zagrejte na laganoj vatri tridesetak sekundi. Pazite da se previše ne zagreje kako biste mogli bezbolno da je koristite. Položite je na uho i ostavite da deluje.
Ova terapija deluje tako što izvlači suvišnu vlagu iz uha i putem toplote ublažava bolnu infekciju.

8. Sredstvo protiv peruti

Pripremite jak čaj od cvetova lavande. Ostavite ga da se ohladi, pa nakon šamponiranja njime isperite kosu i vlasište.



Izvor: Objektiv.rs, Informer

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar