BAKSUZNA ZGRADA

MUKE stanara na Voždovcu, 270 dana kao u paklu: Devet meseci UZALUD zovu lift, sve je kao karantin (FOTO)

Voždovčani muku muče jer žive u karantinu, ali ne zbog koronavirusa, nego zbog kvara

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Masa Bandjur

Stanari zgrade od dvadeset i dva sprata u Ulici vojvode Stepe na broju 139 u beogradskoj opštini Voždovac već devet meseci žive u pravoj agoniji jer, kako navode za Objektiv, otkad su “Beogradske elektrane” u oktobru prošle godine pustile u pogon grejanje i slučajnom intervencijom poplavile kabinu lifta, on ne radi. Među njima ima mnogo starijih koji mesecima nisu izašli napolje, bili u većoj kupovini, a neki su čak morali i da se presele kod komšija na niže spratove. Među njima je i trudnica Neda Krivokapić (37), koja gotovo čitavu trudnoću provodi na poslednjem spratu.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

Dok po ko zna koji put pokušava da pozove lift, ona za Objektiv navodi da napolje izlazi samo jednom ili dva puta u toku nedelje. Kako ističe, verovatno će se i poroditi a lift neće biti popravljen, jer su njene komšije i ona nakon što su kontaktirali „Gradsko stambeno preduzeće”, umesto popravke, dobili višemilionsku ponudu za zamenu lifta.

– Verujte mi, noge su mi otečene, jedva funkcionišem u sopstvenom stanu od ovih vrućina, a zamislite da moram svaki dan da silazim niz ove stepenice. Mnogo mi je teško, žao mi je da dvoipogodišnjeg sina ne izvedem u park, pa predveče, dva puta nedeljno, izađemo napolje. U jednoj ruci držim njega, u drugoj guram kolica, a stomak do zuba. Sramota – kaže očajna Neda, koja je poslednjih dana primorana da češće izlazi napolje jer se priprema za porođaj.

Foto: Objektiv

SELIDBA ODLOŽENA ZBOG LIFTA

I razočarana Biljana Vojteški (66) koja je, posle smrti supruga, prodala stan na osamnaestom spratu, kaže za naš list da veš-mašina već nedeljama stoji ispred vrata jer nema kako da je prenese u novi dom.

– I ne samo veš-mašina. Tu mi je i kompletan nameštaj, regal od hrastovog drveta, sto sa šest stolica, polica za televizor. Sve to stoji i čeka, sramota je da popakujem sve ispred vrata, neće komšije moći da prolaze. Ali moram da napustim stan za nekoliko dana kako bih ga ustupila novom vlasniku – priznaje Biljana, koja se zaplakala gledajući svoju veš-mašinu koju je dobila od pokojne majke.

ZAMRZIVAČ PUN HLEBA

Dok smo se spuštali sprat po sprat ne bismo li izračunali koliko je vremenski potrebno da se popnemo i spustimodo prizemlja, sreli smo Nikolu Gagvića (70) koji se na dvadesetom spratu odmara sa svojim psom.

– Moram da izvedem psa tri puta dnevno jer za šest godina nije naučio da piški na terasi. Međutim, umoran sam od stalnog silaženja i penjanja, tek sam izašao iz stana, a već sam iscrpljen. Nemam snage da se spustim peške – priča nam Nikola, koji u ovoj vojnoj zgradi živi od 1985. Kako kaže ovaj stanar, za sve ove godine, lift se i kvario i popravljao, međutim, nikada se nije desilo da ne radi ovoliko dugo.

– Tačno 15. oktobra, kada je grejanje pušteno u rad, došlo je do problema, odnosno do poplave u kabini lifta. Voda je stajala mesec i po dana, potom su majstori istočili vodu, onda je stiglo obaveštenje da treba da platimo oko 30.000 evra, odnosno između 700 i 800 evra po stanu ako želimo da nam poprave lift – ogorčeno objašnjava Nikola, priznajući da mu je zamrzivač pun hleba kako ne bi često morao da izlazi napolje.

NE MOŽE DA PONESE LUBENICU DO 18. SPRATA

Potpukovnik u penziji Mikica Krunić (81), koja živi sama na trinaestom spratu, bez okolišanja kaže da je željna lubenice, koju do sada još nijednom nije kupila jer ne može da je odnese do stana. -Ne mogu da kupim lubenicu, dinju ili nešto tako jer se plašim kako ću odneti u stan. Komšije su mi zaista dobre, pokucaju mi i pitaju da li mi treba nešto. Kažem im samo nešto osnovno što treba da se kupi, ne želim da izvoljevam – priznaje naša sagovornica.

Foto: Objektiv

SA TRINAESTOG PREŠLA NA DRUGI

Pre nego što planira izlazak napolje, Stamena Ilić (78) prvo proveri da li radi mali lift jer, kako kaže, sa njim je prava lutrija. Ona se, čak, preselila sa trinaestog sprata na drugi jer više nije mogla da pešači uz i niz stepenice.

– Čas radi, čas ne radi. Ako vidim da nije u funkciji, odmah odustanem. Živim ovde 39 godina, već se dešavalo ovo, ali ovoliko da se oduži popravka jednog običnog lifta, zaista ne razumem. Poslednji put sam izlazila napolje prošle srede. Zato sam se baš juče preselila u stan na drugom spratu, pa kud puklo da puklo – priznaje naša sagovornica.

PREKO KROVA DO SUSEDNE ZGRADE

Dok smo pričali sa stanarima jednog od najviših solitera u prestonici, koji mahom čine stariji sugrađani, kada se mali lift pokvari, u pomoć se zovu komšije iz susednog ulaza na broju 141. Oni, kako tvrde, preko krova mogu da uđu u susednu zgradu i da se spuste njihovim liftovima, koji, iako nisu u najsjajnijem stanju, bar rade. Međutim, odnedavno su se stanari te zgrade pobunili pošto je i njihov lift počeo da se kvari zbog velike frekvencije. Do zaključenja ovog broja niko iz “Beogradskih elektrana”,  čiji su radnici, prema navodima stanara, intervencijom slučajno pokvarili lift, nije odgovarao na pitanja Objektiva.

BONUS VIDEO:

OVU I OSTALE AKTUELNE TEME ČITAJTE U ŠTAMPANOM OBJEKTIVU ZA 27.JUL

PIŠE: SANJA RADOVANOVIĆ

Foto: Objektiv.rs

Izvor: Objektiv.rs

Komentari (1)

Ostavite komentar