Sedam sati čekao u redu da glasa: Nije ni pomišljao da će zbog toga završiti u ZATVORU

Zbog zaokruživanja jednog broja, preseo mu je život

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Shutterstock

Amerikanac Hervis Rodžers iz Teksasa uhapšen je tek posle nekoliko meseci po dva osnova u vezi sa nezakonitim glasanjem.

Čovek koji je maltene postao nacionalni heroj na prošlogodišnjim izborima u SAD kada je sedam sati proveo u redu kako bi prvi dao glas na biračkom mestu, uhapšen je jer je navodno glasao dok je bio na uslovnoj slobodi, što nije dozvoljeno.

Državni tužilac u Teksasu Ken Pekton navodno će podići optužnice u kojima se navodi da je Rodžers glasao dok je bio na uslovnoj slobodi zbog presude iz 1995. godine kojom je kažnjen za provalu i nameru da počini krađu, prenose Zanimljivosti dana.

U Teksasu je nezakonito da bilo ko ko je osuđen za krivično delo glasa dok ne odsluži kaznu, uključujući uslovnu slobodu, Rodžersova je isticala u junu dok je on na teksaškim predizborima glasao u martu.

– Hapšenje i krivično gonjenje gospodina Rodžersa trebalo bi da uznemiri sve Teksašane. Čekao je u redu više od šest sati da glasa da ispuni ono za šta je smatrao da je njegova građanska dužnost, a sada je zatvoren uz kauciju koju većina ljudi nije mogla priuštiti! On se suočava se sa decenijama zatvora. Naši zakoni ne bi trebalo da zastrašuju ljude da glasaju povećavajući rizik od krivičnog gonjenja, u najgorem slučaju, nevinih grešaka – rekao je Andre Segura, pravni direktor teksaškog ACLU.

Pravni stručnjaci navode da Rodžersova dva krivična dela znače da bi moglo da mu se izrekne stroža zatvorska kazna zbog optužbi za protivzakonito glasanje, potencijalno 25 godina zatvora po svakoj tački optužnice.



Izvor: Gardijan

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar