ISPOVEST ZA OBJEKTIV

“Nigde nije kao u Srbiji”: Marijana (27) otišla u Dubai da radi, pa shvatila šta joj NEDOSTAJE (FOTO)

Marijana je rekla da je kriza za Srbijom i najbližima krenula nakon tri meseca

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Ilustracija,foto: Pritnscreen,Objektiv.rs

U Srbiji, kao i svuda u svetu postoje oni koji oduvek znaju da neće ići iz države i da je upravo to mesto rođenja njihova finalna destinacija, kao i da tu pripadaju. S druge strane, postoje oni avanturisti koji se u nekom trenutku odluče za taj odvažni korak da se otisnu u svet i započnu nešto na njima stranom tlu.

Jedna od njih je i Marijana Manojlović (27), šminkerka i majstor za nokte. Ova devojka rodom iz Apatina odlučila je da za portal Objektiv.rs podeli svoju ispovest o životu u stranoj državi, ali i o tome zbog čega, kako sama kaže, nigde nije kao u Srbiji.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

Marijana, koja je radila u salonu lepote, 2015. godine je odlučila da se, iako je lepo živela u Srbiji, oproba sa tim poslom u Ujedinjenim Arapskim Emiratima, te se preselila u jedan turistički grad u blizini Dubaija.

– Iako sam imala lepa primanja i živela sam normalnim životom u Srbiji, htela sam da vidim i da upoznam druge ljude, nacije, zanimanja… Htela sam da izgradim sebe i da ceo moj posao majstora za nokte i šminkera podignem na viši nivo – istakla je ona.

Ona je takođe istakla da nije sve u startu bilo tako jednostavno.

– Prvi posao sam dobila preko jedne agencije, čiju reklamu sam videla na Fejsbuku. Radi se o lancu salona u velikoj saudijskoj kompaniji, koja ima više malih firmi po celom Bliskom istoku – rekla je Marijana i dodala:

– Na poteškoće sam nailazila zato što sam bila master tehničar ili senior, a bila sam mlada, generalno, a i za tu poziciju. Izlivi ljubomore od strane kolega i koleginica su bili gotovo svakodnevni. Devojke koje dolaze iz Srbije zarad ovog posla kojim se ja bavim, mahom su nadarene i dobro rade, te nam osećaj da neko gleda na tebe kao na konkurenciju nije stran. Pored, toga naišla sam na pravila u poslovanju koja do sad nisam imala, poput specifičnog radnog vremena, zahteva od radnica da budu potpuno našminkane i sve vreme u uniformi. Do tad takve obaveze nisam imala jer sam u Srbiji imala porodičan biznis gde sam radila u opuštenijem okruženju – naglasila je Marijana.

Marijana je rekla da je kriza za Srbijom i najbližima krenula nakon tri meseca.

– Kriza za porodicom i domovinom usledila je nakon tri, a i negde posle šest meseci. Izuzetno su mi falili nedeljni ručkovi sa porodicom, noćni provod u Srbiji, kao i druženje sa prijateljima – podvlači ona.

Ova devojka se osvrnula i na trenutak kad je odlučila da promeni zanimanje i oproba se u nečemu novom.

– Nakon dve godine ugovora smatrala sam da mogu da napredujem, međutim, nisu mi menjali ugovor. Onda sam odlučila da se okusim u prodaji. I pošto sam na prethodnom poslu bila mejkap artist, ovde sam bila mejkap specijalista – rekla je Marijana.

– Tokom čitavog ovog perioda sam imala ogromnu želju da se vratim u Srbiju. Plate nisu stizale na vreme, menadžment je bio loš. Ali nisam odustajala jer sam znala da ću uspeti da uradim nešto sama. Tad mi je bio krizni period, ali je on bio ključan u tome da naučim kome da verujem, kako da se ophodim i kada je loše – priča nam ona.

Foto: Privatna arhiva

Marijana se potom osvrnula na period kada je doživela napredak, ali se nadovezuje da je i tu bilo uspona i padova.

– Okrenula sam se samostalnom radu, gde sam imala puno radno vreme. Tu je bilo uspona i padova, ali je postojala ta neka sloboda i fleksibilnost koju sam imala u Srbiji. Potom sam dobila fantastičnu ponudu za edukatora, koju sam prihvatila, odradila šest meseci i shvatila da je za mene ipak najbolje da radim za samu sebe – rekla je Marijana.

– Sada sam vlasnica sopstvene firme, gde sam svo svoje znanje i iskustvo stavila pod jedno. Moj cilj i nada su da svoj biznis proširim i na srpsko tržište, jer mi Srbija fali, a to će mi omogućiti da više i češće putujem tamo i doprinosim i u Srbiji – nadahnuto je dodala Marijana.

Na pitanje šta joj najviše fali, odgovorom je potvrdila da i u njenom slučaju sitnice zaista život znače.

– Kad su neke stvari u pitanju, zaista nigde nije kao u Srbiji. Fali mi miris srpskog leta u 7-8 ujutru, strinina kafa, nedeljni ručak sa porodicom. Te stvari su nezamenljive. U Emiratima možeš da živiš odlično, ali nikad ne možeš imati ono što u Srbiji imaš. Jedna od tih stvari je i pristupačniji krov nad glavom, jer su cene stanova u UAE paprene. Sve je do osobe, bitno je biti uporan i imati jasan cilj pred sobom – zaključila je Marijana.

Piše: Nikola Milenković

BONUS VIDEO:



Izvor: Objektiv.rs

Komentari (1)

  1. U Dubai i Abu Dabi se ne ide da bi se tamo penzionisao, vec se tamo ide na maksimum 5 godina, da zaradis neku kintu, a onda nazad. Znam nekoliko ljudi, visoko obrazovanih, koji su radili tamo razlicite poslove iz svoje ili bliske struke (arhitekti, gradjevinski i elektroinzenjeri, programeri itd.) i svi su se vratili nakon par godina. Najgora stvar tamo je klima. Leta uzasno vruca, vecinu provedes unutra uz klimu koja drzi 16 stepeni. Smrznes se nakon 3-4 sata, onda izadjes napolje na 10 minuta da se kuvas, pa ponovo unutra da se hladis ... ma bezi ...

    Odgovori

Ostavite komentar