Iako je situacija sa koronom mnogo bolja, Dr Adžić UPOZORAVA: “Imamo na respiratoru mladića od 30 godina”

Korona se ne predaje, i dalje je jako opasna, svi moraju da se vakcinišu

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: EPA-EFE/MARKO DJOKOVIC

U kovid-bolnicama je sve više mladih nevakcinisanih pacijenata koji imaju ozbiljnu kliničku sliku, upozoravaju lekari!

Najmlađi zaraženi pacijent nalazi se na respiratoru u bolnici u Batajnici, ima svega 30 godina, i pre korone potpuno je bio zdrav! Zato domaći stručnjaci apeluju na mlađe od 30 godina da se vakcinišu, jer su oni sada na udaru virusa.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

Korona se ne predaje, i dalje je jako opasna. Lekari strahuju da bi preko noći sadašnja situacija mogla da se pogorša i zato svi moraju da se vakcinišu.

Mladi nezaštićeni

Direktorka kovid-bolnice u Batajnici doktorka Tatjana Adžić Vukičević kaže da se kod nevakcinisanih pacijenata i sada javljaju komplikovaniji oblici bolesti, iako je sada najmanje zaraženih i hospitalizovanih.

– Od 75 bolesnika, 60 se nalazi u jedinicama poluintenzivnog lečenja, 15 u jedinicama intenzivne nege, a intubirana su tri bolesnika. Većina pacijenata ne zna gde se zarazila, a niko od njih ko trenutno leži u našoj bolnici nije vakcinisan. Trenutno je u najtežem stanju dečko star svega 30 godina, koji je priključen na respirator, a prethodno nije imao nijednu pridruženu bolest. Bio je potpuno zdrav. Borili smo se osam dana da ga ne stavimo na respirator, ali mu se stanje pogoršalo, nije imao snage da diše i priključili smo ga – navodi dr Adžić Vukičević i naglašava:

– Ljudi moraju da shvate da su brojke nešto što je relativno i što se može menjati iz dana u dan, iz sata u sat. To je nešto što nas ne može toliko dovoljno ohrabriti, već samo jačati u našim namerama kako da se borimo i šta da činimo u vezi sa ovom infekcijom. Mladi imaju priliku da se vakcinišu i treba da je odmah iskoriste. Nikome od nas ne treba da bude teško kada uđemo u neki market, tržni centar, restoran ili neki drugi zatvoren prostor da nosimo masku, jer ćemo na taj način usporiti i umrtviti virus!

Mnoge pacijente muče postkovid posledice

Sve više pacijenata se žali na posledice kovida, a doktorka Tatjana Adžić Vukičević kaže da dnevno na Klinici za pulmologiju pregledaju od 50 do 70 ljudi.

– Javljaju se sa različitim simptomima – kratak dah, osećaj nedostatka vazduha, izrazito zamaranje. Najčešće viđamo fibroze pluća i tromboze gornjih i donjih ekstremiteta, kao i izlive u plućnoj maramici. Bolesnik posle kovida treba još dugo vremena da bude pod budnim okom pulmologa da mu se olakša njegovo disanje – navela je direktorka kovid-bolnice u Batajnici.

Infektolog prof. dr Žarko Ranković objašnjava da niko od nas ne može biti siguran da ga virus neće napasti i izazvati teško stanje, jer, dodaje on, u ovoj epidemiji umirali su i oni najmlađi.

– Ne znam šta više da uradimo i kako da motivišemo našu omladinu da se vakciniše! Moraju da shvate da su sada najugroženija grupa, jer se druže, izlaze, okupljaju. Virus se među nevakcinisanima lakše prenosi, a nikada se ne zna kako će reagovati na čiji organizam. Zato pozivam omladinu da se dozove pameti i vakciniše – poručuje prof. dr Ranković.

Vakcina je rešenje

Da je imunizacija najbolje rešenje za zaštitu od zaražavanja i da moramo da povećamo procenat vakcinisanih, pre svega mlađih od 30 godina, smatra i direktor KBC “Zvezdara” dr Petar Svorcan.

– Videli smo razne kliničke slike, videli smo pravu borbu za život. Negde smo pobedili, nažalost negde smo izgubili. Nema nam druge alternative u ovom trenutku osim vakcinacije. Zato savetujem i apelujem na naše građane da se što pre vakcinišu, jer to je jedini način da se zaštitimo od ovog virusa i vratimo normalnom životu – kaže za Informer prof. dr Svorcan.



Izvor: Informer

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar