Nakon što je Prokić optužen za UZNEMIRAVANJE, Srbljanovićeva podelila SAOPŠTENJE i pokazala šta misli

Pet studentkinja prijavilo je Prokića za seksualno uznemiravanje

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Printscreen/Youtube/Happy, Printscreen/Youtube

Redovni profesor FDU Nenad Prokić našao se u žiži javnosti kada su ga studentkinje pre nekoliko meseci optužile za seksualno uznemiravanje. Poznato je i to da su dramska spisateljica Biljana Srbljanović i profesor Prokić ranije bili u ljubavnoj vezi. Ipak, ona je na svom Fejsbuk profilu podelila saoštenje Studentskog parlamenta FDU u kom se navodi da je ponašanje redovnog profesora neakademsko.

Naime, nakon što su glumice Milena Radulović i Iva Ilinčić pre nekoliko meseci prijavile policiji svog profesora glume Miroslava Miku Aleksića, za silovanje i seksualno zlostavljanje, i javno pričale o svojim traumama, FDU je pokrenuo platformu “FDU protiv nasilja”, a najviše prijava putem te platforme stiglo je protiv profesora Prokića.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

Biljana Srbljanović, takođe redovna profesorka ovog fakulteta, podelila je sada sa svojim pratiocima saopštenje Studentskog parlamenta i samim tim rekla šta misli o celom slučaju.

Saopštenje studentima o slučaju seksualnog uznemiravanja:

 

Studentski parlament FDU u Beogradu osuđuje neakademsko ponašanje redovnog profesora Nenada Prokića prema studentkinjama. Obaveštavamo studente da je do Studentskog parlamenta stiglo pet prijava za seksualno uznemiravanje od strane prof. Nenada Prokića. Jedna od prijava obuhvata šest studentkinja. Prijave se odnose na period od 1997. do 2020. godine, a od svih pet prijava samo jedna je mogla da bude procesuirana jer je primljena od aktuelne studentkinje.

Navodi se da je Nenad Prokić:

– putem aplikacija Viber, Mesindžer i sms-a slao neprimerene fotografije i poruke sa seksualnim konotacijama obično pred izlazak na diplomski ispit na kom je bio mentor,
– upućivao je telefonske pozive sa predlogom za viđanje,
– pozvao je studentkinju u stan na večeru,
– na hodniku je hvatao studentkinje oko struka,
– na časovima ih je dodirivao po leđima i zatezao im zadnji deo brushaltera.

Tokom postupka pred Etičkom komisijom FDU, Nenad Prokić je u pismenom obraćanju Komisiji pretio da će u slučaju bilo kakvih sankcija podići tužbu protiv Fakulteta kao i pojedinačne tužbe protiv svih članova Etičke komisije. Nakon toga, žalbu je prosledio svim članovima Katedre dramaturgije, u vidu dokumenta imenovanog tako da otkrije identitet žrtve.

Smatramo da je Fakultet dramskih umetnosti u Beogradu napravio veliki i važan korak u cilju sprečavanja nedopustivih obrazaca ponašanja u obrazovnim procesima. Nakon postupka pred Etičkom komisijom FDU, Nastavno-umetničko-naučno veće Fakulteta donelo je rešenje kojim se utvrđuje da je Nenad Prokić odgovoran za povredu Kodeksa profesionalne etike i pravila ponašanja Univerziteta umetnosti u Beogradu. Njegovo ponašanje ocenjeno je kao neprihvatljivo.

Ipak, razočarani smo što nisu izrečene nikakve sankcije jer u vreme prekršaja postojeći pravilnici nisu propisivali takve mere, zbog čega profesor još uvek radi na Fakultetu.
Očekujemo od Fakulteta i nastavnog kolektiva da u što kraćem roku naprave i primene Pravilnik kojim će se onemogućiti seksualno uznemiravanje, ucenjivanje i bilo kakvi oblici zlostavljanja – rešenje kojim će se nasilnicima jasno staviti do znanja da za njih nema mesta na Fakultetu.

FDU Protiv nasilja će nastaviti da radi u sklopu Studentskog parlamenta, kao informativno-edukativna platforma usmerena na razvoj novih preventivnih programa i zdrave obrazovne atmosfere u kojoj će se svi osećati zaštićeni.

Studentski parlament i studentkinja prodekanka

Fakulteta dramskih umetnosti u Beogradu,

15.06.2021.



Izvor: Objektiv.rs

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar