Omiljena voćka u Srbiji dostigla neverovatnu CENU: Proizvođači zabrinuti zbog moguće štete

Ove godine poskupeli su i preparati za zaštitu bilja

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: RINA

Otkupljivači malina u Srbiji desetak dana pre početka berbe nude proizvođačima cenu od 280 do 320 dinara za kilogram, a za organsku malinu od 340 do 360 dinara.

Predsednik Asocijacije proizvođača malina i kupina u Srbiji Dobrivoje Radović rekao je da je cena porasla u odnosu na prošlu godinu kada je bila oko 220 dinara, ali da ona nije “sjajna” jer je sve poskupelo, od agrotehničkih mera do preparata za zaštitu.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

Malina je 2007. i 2008. godine imala najbolju cenu i koštala od 2,4 do 2,7 evra po kilogramu što je približno sada ponuđenim cenama, ali je to, kako je rekao, samo nominalno izjednačenje, a realno je sve poskupelo nekoliko desetina odsto pa i sadašnja ponuđena cena ne vredi isto kao pre 13-14 godina.

– Cena je porasla zbog smanjene ponude kod najvećih proizvođača Čilea i Poljske, a u Srbiji zbog štete od nevremena i zapušetnih malinjaka. Procena u ovom trenutku je da će u Srbiji ove godine rod biti prepolovljen u odnosu na prosečan od oko 82.000 tona – rekao je Radović.

Istakao je da su prognoze o rodu preliminarne jer je nevreme sa gradom danas zahvatilo Lučane, Čačak, Guču, Požegu i tek će se videti kolika je šteta.

On je rekao da su malinjake ove godine oštetili sneg, mraz i sada grad i da je ivanjički kraj pre nekoliko dana “spaslo to što je Ministarstvo poljoprivrede dupliralo broj raketa”.

– Da pre nekoliko dana za 15 minuta nije ispaljeno 38 protivgradnih raketa u ivanjičkom kraju ne bi ostalo, verovatno, ništa – rekao je Radović.

Dodao je da je, uprkos subvencijama, mali broj proizvođača osigurao malinjake jer su izgubili poverenje u osiguravajuće kuće koje ne procenjuju objektivno nastalu štetu.



Izvor: Mondo

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar